vissza a főoldalra

 

 

 2012.07.06. 

Fordulat Mexikóban

Enrique Pena Nieto nyerte meg a vasárnapi mexikói elnökválasztásokat. Az új elnök sorsát a gazdasági reformok és a drogkartellek elleni harc alakulása határozza majd meg.

Nieto az Intézményes Forradalmi Párt (PRI) jelöltjeként fölényes győzelmet aratott baloldali ellenfele, Lopez Obrador volt mexikóvárosi polgármester felett, ám az utóbbi egyelőre nem ismerte el vereségét. A 45 éves Nieto győzelme azt is jelenti, hogy az országot az ezredfordulóig, 71 éven át irányító s egy évtizede ellenzékbe szorult PRI ismét visszatér a hatalomba. Nieto legfontosabb feladata a gazdasági reformok végrehajtása lesz, amelyekkel Mexikó elindulhat a felzárkózáshoz vezető úton.

A mexikói gazdaság teljesítménye ugyanis egy főre számítva még mindig a harmada az amerikainak, és az ország 115 milliós lakosságának a fele még mindig nyomorban él. Főként azért, mert a gazdaság számos szektorát, így a cement- és a kenyérgyártást, valamint a távközlést és az energetikát magán- vagy állami monopóliumok uralják. A távközlést például a világ leggazdagabb embere, Carlos Slim tartja a kezében, de a szakértői számítások szerint monopóliuma révén évente 13,4 milliárd dollárnyi túlszámlázás terheli a lakosságot. A monopóliumok felszámolása mellett fel kellene szabadítani a munkaerőpiacot is, és vissza kellene hozni az adózók közé a 15 millió feketemunkást is. Enyhíteni kellene a vállalkozások adóterhein, hogy javuljon a foglalkoztatás, és a korrupción is, mert különben az utóbbi két évtized átlagos 2,6 százalékos fejlődési üteme soha nem ugrik fel a kívánt hat százalékra, és a nyolcvanas évek eleji termelékenységi szint sem mozdul el a holtpontról.

 

(Forrás: MHO)