vissza a főoldalra

 

 

 2012.07.06. 

Ne legyen kultúrharc

Új költségvetési szerkezetet kell létrehozunk

Június 18-ától L. Simon László tölti be a kulturális ügyekért felelős államtitkári posztot. Eddig az államtitkárság költségvetése csökkent, de most van remény, hogy a helyzet változik, és 10%-os forrásnövekedés várható. Az egységes kultúrairányításról, a forráshiány leküzdéséről L. Simon László kulturális államtitkárt kérdeztük.

Szerkesztőségünk nevében gratulálunk a kinevezéshez! Azt viszont nem tudom, hogy könnyű dolga lesz-e, hiszen az államtitkárság költségvetése eddig folyamatosan csökkent. Kapott ígéretet a források növelésére?

–Benyújtottuk a Ház elé a költségvetési törvényt. Mindebből az derül ki, hogy sikeresen lobbizunk, sikeresen küzdünk a területért, mert 10%-os forrásnövekedés várható.

Mikor fogadja el a Parlament ezt a javaslatot?

–Július közepén lesz a zárószavazás az országgyűlési költségvetés sarokszámairól.

Nemrég azt nyilatkozta, hogy az egyes alrendszerek működési hatékonysága is problémás. Kifejtené ezt bővebben?

–A hatékonyságot mindenhol növelni kell, így a minisztériumban is, hogy valóban rátermett szervezet irányítsa a kulturális életet. Meg kell erősíteni a főosztályokat, a kulturális államtitkárságnak az ágazat gyorsan reagálni képes szervezetévé kell válnia.

Sokszor hiányolta, hogy a kultúra irányítása nem egységes. Ön megteremti az egységet?

–Az egység érdekében nagyon sokat tettünk. Így a Nemzeti Kulturális Alap közvetlenül a tárcánál marad, és régebben a tárcától elkerült intézmények közül többet szeretnénk visszahozni. Így a Balassi Intézetet, amelyről azt gondoljuk, hogy a kulturális államtitkárság irányítása alá kell tartoznia, nem a közigazgatási, igazságügyi területhez.

A Nemzeti Kulturális Alapnak ön lesz az alelnöke, míg Balog miniszter úr az elnöke. Nem tart attól, hogy így átpolitizálódik a poszt?

–Nem. Eddig én voltam az NKA elnöke, mint képviselő, és kormánypárti bizottsági elnök. Tehát az elnöki poszt nem lesz még inkább politikai funkció, mint eddig volt. Hivatalosan eddig is a miniszter volt az NKA vezetője, csak delegálhatott maga helyett mást erre a posztra. A jövőben ez megváltozik. Az NKA létrejötte óta mindig politikai kinevezettek álltak az alap élén. Egy példa: Török András a Művelődési és Közoktatási Minisztérium kulturális helyettes államtitkára volt Fodor Gábor minisztersége idején, majd Magyar Bálint tanácsadója volt, a Horn-éra idején az NKA élén állt. Nem látok semmivel sem nagyobb politikai befolyást, mint ami akkoriban volt. A döntéshozatal társadalmasítása a lényeg: a pénzt nem a miniszter osztja, nem én osztom, hanem az NKA illetékes kollégiumai döntenek róla.

Még májusban a Klebelsberg-konferencián azt mondta: „átalakulóban van a közgyűjteményi rendszer, számos nagy múzeum sokmilliós hiánnyal küzd, a Magyar Nemzeti Galériánál nemrég végrehajtó járt. A jogszabályi környezet ma mégsem olyan, hogy a közgyűjtemények segíteni tudjanak magukon, ezen egy új múzeumi törvényben változtatni kell.” Van rá terve, programja, miként küzdhetők le ezek a hatalmas hiányok?

–A forráshiányt több eszközzel szeretnénk leküzdeni. Egy olyan képviselői indítvány került az országgyűlés elé, amely azt célozza, hogy az NKA forrásaiból egy bizonyos részt használhassunk kizárólagosan az állami intézmények működésének finanszírozására is. Ez fontos előrelépés. Ezenkívül újra kell gondolnunk az egész fenntartói struktúrát, átalakul a megyei múzeum intézményrendszere, és mindehhez – még ősszel – új költségvetési szerkezetet kell létrehozunk. Ennek megfelelően akarjuk az új ágazati jogszabályokat megalkotni.

Úgy fogalmazott egy interjúban, hogy az Operaház presztízsének helyreállításához nemzetközi főigazgatói pályázatra lesz szükség. Volt már miniszteri biztos az Operaház élén, most kormánybiztos irányít, mindez nem elég?

–Fontosnak tartom a főigazgatói pályázat meghirdetését, ahogy azt is: ne zárjuk ki annak a lehetőségét, hogy az Operaház élére külföldi, világhírű szakember érkezhessen. Operaházunk csak egy van, és a nemzetközi mezőnyben kell megmérettetnie magát.

„Rövid távon nem képes hasznot hozni a kultúrpolitika” – idézem az ön szavait, de két év múlva, 2014-ben mégis öntől kérik számon majd az ígéreteit.

–Két év alatt nagyon sokat javítunk az intézményrendszerek működésén, az alkotók komfortérzetén. Fontosnak tartom, hogy ne legyen kultúrharc, és szeretném, ha békés egymás mellett élés, és egymás értékeinek elfogadása jellemezné a magyar kulturális életet.

 

Medveczky Attila