vissza a főoldalra

 

 

 2012.07.13. 

Ványolós István főtanfelügyelő: meg kell húzni Romániában a vészharangot

A tavaly negatív rekord után idén is katasztrofális eredményekkel zárult Romániában érettségi vizsga. A diákok több mint fele megbukott, a magyar megyékben pedig még az országos átlagnál is gyengébben teljesítettek az érettségizők. Több olyan iskola is van, ahol egyetlen jelentkező sem ment át az érettségin. Az eredmények azt mutatják, hogy a diákokkal együtt bukott az oktatási rendszer is – nagyjából így summázható az érintett diákok, szülők és pedagógusok véleménye és sokan vannak, akik a szakmunkásképzés és a kétszintű érettségi bevezetését szorgalmazzák.

 Ványolós István Hargita megyei főtanfelügyelő szerint tökéletesen igazuk van. Hozzátette, nem ismétlőre buktak, hanem csak pótvizsgára, hiszen, ha jól belegondolunk, mentséget találhatunk és objektív okok is vannak. Értelemszerűen meg kell húzni a vészharangot, hiszen az eredmények elgondolkodtatóak – mondta.

- A számok mögött azért észre kell azt is venni, hogy Hargita megyében 37 iskolaegységnél, líceumnál egyharmad elméleti líceum, ahol az eredmények hetven, nyolcvan, kilencven százalékosak, viszont a maradék kétharmad szaklíceum és ott az eredmények nullától kettő, három, öt, tíz százalékig mennek – mondta Ványolós.

 

(Forrás: Duna Tv)