vissza a főoldalra

 

 

 2012.07.13. 

Laci bácsi magyar sorsa

Száz éve, 1912. július 1-jén született Somogyi László, tiszteletbeli kanonok, címzetes esperes, Pestszentlőrinc-Pestszentimre első díszpolgára, a Havanna-lakótelepi Szent László Plébánia első plébánosa.

A mostani szlovák-ukrán gúnyhatár tőszomszédságában, Dobóruszkán született. Alig nyolc éves, amikor szülőfaluja Masaryk Csehszlovákiájához került. Kántortanító édesapja kerekperec kijelentette: „Én pedig megyek haza a szülőföldemre, és inkább követ hordok, minthogy a cseheket szolgáljam!”

A család Vácra került, ahol Somogyi László előbb a piaristákhoz, majd a szemináriumba járt. Az isteni gondviselés úgy intézte, hogy Laci bácsi épp Pestszentlőrincre, arra az Állami Lakótelepre került, amelynek lakóit nagyobbrészt trianoni menekültek alkották.

A világtörténelem legtisztább forradalmát, 1956-ot „élesben” szolgálta végig. A megtorlás, és a gulyáskommunizmus éveiben megesett, hogy az üres templomnak tartotta meg a szentmisét, de olyan sohasem esett meg, hogy a mise elmaradt volna.

Kitartott, mindvégig kitartott, makacs tisztességgel, mély, Istenbe vetett hitével.

Az 1970-es években jött a döntés, hogy az Állami-telep helyén egy új lakótelep létesül s a katolikus és az unitárius templomot is lebontják. Laci bácsi ekkor összefogott a szomszédban lévő unitárius lelkésszel, Huszti Jánossal, és közös fellépésük eredményeképpen megtörtént az, ami a kommunizmusban talán sehol sem: a templomok köré építettek fel egy új lakótelepet.

Hetvenen túl, amikor más már csak a karosszékében üldögél, Laci bácsi építkezni kezdett. A templom melletti, parlagon heverő területre álmodott egy plébániaépületet. Hittantermekkel, paplakásokkal, közösségi térrel.  Nem csekély viszontagságok árán, de végül mégiscsak megépült a plébánia a Havanna-telep közepén. Isten ajándékából Laci bácsi is megérhette még az átadást és azt, amint a hívek „belakják” a szép épületet.

A Magyar Fórum egykori munkatársa, Szüle Zsolt javaslatára – Laci bácsit felterjesztették a díszpolgári címre. Somogyi László kanonok úr  1990. december 23-án vehette át a kitüntetést és a díszoklevelet.

 Ő már a ’80-as évek közepén is fel-felemlegette Trianont egyes szentbeszédeiben, kiemelve, hogy egyetlen nemzet sincs a Földön, amellyel azt merték tenni, amit velünk, magyarokkal tettek.

 „Emlékét megőrizzük” – mondjuk, írjuk, hangoztatjuk előszeretettel az elhunytakról.  Aztán a valóság az, hogy vagy megtartjuk ezt az ígéretet, vagy nem, és általában bizony nem...

Laci bácsit a sorsa, a hamisítatlan magyar sorsa miatt sem feledhetjük!

Kovács Attila