vissza a főoldalra

 

 

 2012.07.13. 

Diplomáciából ötös

A hőmérő higanyszála közelíti a 40-es rovátkát. Ilyenkor, az elmúlt húsz évben a kormány és az Országgyűlés tagjai és a polgármesterek jelentős része nagyteljesítményű, felsőkategóriás autóikon – esetleg repülőn, helikopteren, kinek mire futotta – száguldoztak a nyaralás felé. Ki saját tulajdonba, az Adriára, ki luxusszállodába, a Kajmán szigetekre, ki csak ide a Balatonra. Ilyenkor az újságíró vadászta a híreket, egy-egy oldal betöltése a kínszenvedéssel ért fel. Ehhez képest most a parlament és a kormány gőzerővel dolgozik. Csak a miniszterelnök tevékenységével meg lehet tölteni egy kisebb terjedelmű lapot.  A sok esemény közül kettőt kell kiemelni. Az első a munkahelyvédelmi akcióterv, melyről csak szuperlatívuszokban beszélhetünk. A másik a magyar külügyben eleddig példátlan eset.

 Az Egyesült Államok kongresszusának képviselői közül ötvenen levelet írtak Orbán Viktornak. Pontosabban aláírtak egy levelet, melyet feltehetőleg valahol Budapesten, esetleg egy romkocsmában, vagy éppen az Andrássy út és Rákóczi út közrefogta vigalmi és hitéleti területen fogalmaztak meg.

A levél lényege, hogy az ötven kongresszusi képviselő felhívja Orbán figyelmét a Jobbik,ezen belül is Morvai Krisztina vállalhatatlan antiszemita és intoleráns megnyilatkozásaira. A levél aláírói között természetesen jelentős számú zsidó származású képviselőt találunk. Az ügy tehát világos és egyben megdöbbentő. A kongresszusi képviselők aggódnak a zsidó származású Morvai Krisztina antiszemitizmusa miatt. Továbbá aggódnak a pártért, melynek egyik kulcsfigurájáról, Szegedi Csanádról a napokban derült ki, hogy szintén zsidó származású. Aggodalmaikat természetesen nem az érintetteknek, hanem Orbán Viktornak, Magyarország miniszterelnökének és nem utolsósorban a keresztény/keresztyén és nemzeti elkötelezettségű kétharmados erő vezérének küldik el.

A levél egy újabb csapda, méghozzá Kis János januárban, Göncz Árpád születésnapján nyilvánosságra hozott kormány-, demokrácia- és egyben magyarellenes programja alapján elhatározott és kivitelezett csapda. Kis és a mögötte álló hatalom – mely az amerikai kongresszusban is képviselteti magát – elhatározták, hogy megbuktatják a Fidesz–KDNP-kormányt, azaz puccsot hajtanak végre ellene. 2014-ben, a választások után megkérdőjelezik a választási eredményt, és hiába nyeri meg a választásokat, tervük szerint Orbán akkor is le kell mondjon, és vissza kell vonja minden intézkedését, különösen az új alkotmányt.

A csapda igen rafinált. Ha Orbán nem reagál érdemben, akkor megindul az ajvékolás, hogy Orbán maga is antiszemita és hallgatólagosan együttműködik a Jobbikkal. Ha válaszol és elítéli a Jobbikot, akkor a jobboldali szavazók egy részével lehet elhitetni, hogy na ugye, megmondtuk, lefeküdt a zsidóknak.

Csakhogy a csapda most törököt fogott, azaz… de hagyjuk.

Szóval Orbán válaszolt a tisztelt képviselőknek, méghozzá egy, a magyar diplomácia történetében szinte példátlan huszárvágással:

Az Egyesült Államokból támogatott antiszemita provokációk megszüntetését kéri a washingtoni kongresszus tagjaitól Orbán Viktor – írja az MTI. A kormányfő ezt az Egyesült Államok kongresszusának ötven tagjához címzett válaszában írta.

Havasi Bertalan, a kormányfő sajtófőnöke által az MTI-hez eljuttatott levelet Joseph Crowley kongresszusi képviselőnek címezte a miniszterelnök, aki köszönetet mond az amerikai képviselők megkereséséért.

 „A legjobbkor tették ezt, ugyanis éppen a segítségüket szerettem volna kérni egy olyan ügyben, amelyben a kormányközi kapcsolatokon és nagykövetségen keresztül nem sikerült célt érnem” – fogalmazott Orbán Viktor. Mint írta, Magyarországon az általa vezetett politikai közösség, amely kereszténydemokrata alapokon áll, évtizedek óta harcol a szabadságért és az emberi méltóság tiszteletéért. „A mi politikai közösségünk a magyar szabadságharcosok örököse, büszkék vagyunk arra, hogy tevékeny szerepet játszhattunk hazánk szovjet elnyomás alóli kiszabadításában és a kommunizmus megdöntésében. A szabadságunk visszaszerzése óta folyamatosan harcolunk az emberi méltóság tiszteletéért a magyar társadalmi és közéletben egyaránt. Az ez ügyben elért sikereinkről washingtoni nagykövetségünk szívesen szolgál részletekkel” – tette hozzá.

„Az antiszemitizmus magyarországi központja egy olyan hírportál, amely a magyar kormány föllépése elől az Egyesült Államokba menekült, s onnan végzi gyalázatos tevékenységét… Kérem önöket, hassanak oda, hogy megszűnhessenek Magyarországon az Egyesült Államokból támogatott antiszemita provokációk. Miután az Egyesült Államok kormánya visszautasította kérésünket, önökhöz fordulok segítségért” – zárul Orbán Viktor válaszlevele.

Ötös.

 

Csorja Gergely