vissza a főoldalra

 

 

 2012.07.18. 

Megjelent a Magyar Fórum XXIV. évfolyamának 29. száma!

A tartalomból:

Nem felejtünk

Ezt írták Csatáry László ajtajára a kivonuló tiltakozók. Csatáryról a The Sun című brit szennylap írta meg, hogy háborús bűnös, hogy 15 000 zsidó kegyetlen kiirtásáért felelős. Engedjék meg, hogy legalább – amíg az ellenkezője be nem bizonyosodik – kétségeimnek hangot adjak. Hogyan lehetséges, hogy miközben évtizedek óta üldöznek mindenkit, akinek csak köze volt a második világháborúban a németekhez, ezenközben egy 15 000 ember haláláért felelős ember csak úgy éldegélhetett Budapesten? Miközben Rajkék – hogy aktuálisak legyünk – Nyirőt kétszer is megpróbálták kikérni a Szövetséges Ellenőrző Bizottságtól, holott egyetlen ember haláláért sem felelős, csak úgy megfeledkeztek volna egy tömeggyilkosról. Mindenestre furcsa, pedig a 97 éves Csatáry ajtajára ezért írták – természetesen angolul –, hogy nem felejtünk. Ami azt illeti mi sem. Nehezen tudom elfelejteni, hogy először 1921-ben a románok semmizték ki a családom egyik felét, majd 1948-ban Rákosiék a másikat. Nehezen tudom elfelejteni, hogy rokonaim egy jelentős része kimenekült Amerikába, akik itthon maradtak, azok közül jó néhányat börtönbe zártak, csak azért, mert katonák voltak. Még csak nem is magas rangban. Nehezen tudom elfelejteni a Kistarcsáról, Recskről és az Andrássy út 60-ról hallottakat. Nehezen tudom elfelejteni, hogy a Biszku Béláknak semmi bajuk sem lett, sőt életük végéig kapták a kiemelt nyugdíjat. Nehezen tudom elfelejteni, hogy szadista ávós pribékeknek politikai és családi képviseletük volt a parlamentben 1990 után. Nehezen tudom elfelejteni Heller Ágnes szavait, hogy aszongya: legyen rövid az emlékezetetek. Az ügynek van persze egy másik, aktuálpolitikai oldala is. Miért jelenik meg a The Sunban ez a sztori? Ki a rossebet érdekel Angliában, hogy Budapesten él egy 97 éves ember, aki talán részt vett 57 évvel ezelőtt az amúgy valóban felháborító kitelepítésekben. Milyen üzleti érdeke fűződik a The Sunnak ehhez a sztorihoz? Ki vesz meg egy lapot Angliában ezért?

 Csurka István: Közép-Európa hó alatt (3.) (2.oldal)

A magyarság számára 1956-ban derült ki, hogy mi is történt vele 1945-ben. Most már kétség sem lehetett az iránt, hogy hová tolta át a nemzetet az a bizonyos hólapát, amelyik vele együtt egész Közép-Európát is áttolta ugyanoda. Az osztrák birodalom lerombolása után odalett Közép- Európa várfala. Auschwitz lesöpörte róla a zsidó nemzetet – mintha a lélek szállt volna ki belőle. Aztán kitépték Európából. Megvan-e még Közép-Európa? Megvan, a megjelent művek és felbuzgó forradalmak azt mutatják, „nincs még veszve”! hanem ha élni azt jelenti, hogy ott élünk szeretteink égő tekintetében, akkor Közép-Európa nincs már meg. Hogy egészen pontosak legyünk: hőn szeretett Európájának a szemében Közép-Európa a nagy szovjet birodalom része. Semmi más. (Milan Kundera: Az elrabolt Nyugat avagy Közép- Európa tragédiája.)

 Sikeres megújuló energia-hasznosítási beruházások Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében

Feladatunk a termelők integrációján alapuló feldolgozóipar megteremtése (4.oldal)

Seszták Oszkár országgyűlési képviselő, a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Közgyűlés elnöke: A megyei tervezési stratégia fókuszában elsősorban – amint az EU 2014 elejétől kezdődő ciklusának középpontjában is – a gazdaságfejlesztés áll. Olyan nagy programokat kell kidolgozniuk a megyei önkormányzatoknak, melyek méltán számíthatnak kormányzati és EU-s támogatásra is. Mi ezért olyan gazdaságfejlesztési programokban gondolkozunk, melyek az eddigi pontszerű fejlesztéseket összekapcsolják akár a megújuló energiával, akár a logisztikával. Fontos és mindmáig kiaknázatlan lehetőségeink vannak az idegenforgalomban.

 A fenntartható üzemeltetés iskolapéldája

Mi nem ölbe tett kézzel várjuk a befektetőket (5.oldal)

Dr. Tiba István, Balmazújváros polgármestere, országgyűlési képviselő: Balmazújvárost nem jellemzi drasztikus méretű elvándorlás. Hogy ez így is maradjon, miután az egészségügyi, szociális, oktatási alapellátásokat fejlesztettük, feladatunk, hogy minél több munkahelyet biztosító vállalkozás települjön a városba. Mi nem ölbe tett kézzel várjuk a befektetőket, hanem – éppen a termálvízhez kapcsolódóan – gondoltunk üvegházak létesítésére és mezőgazdasági munkákra.

 Sértő az az állami adomány, amelyet a székelyföldi román egyházak kapnak

Az „édeserdélyezés” pótcselekvéssé satnyul, ha nem társul hozzá a konkrét cselekvés sikerélménye (7.oldal)

2012. június 30. és július 1. között ismét megrendezték – immáron hatodik alkalommal – az „Erdélyország  az én hazám” világtalálkozót, az Erdélyből elszármazottak és Erdély sorsáért elkötelezettek nagy találkozóját. A színes programokban bővelkedő nagyszabású rendezvénynek az idei évben a Verőce melletti Lósi-völgy adott otthont, a megejtően szép Kárpát-Haza Temploma lábánál. A rendezvényről a kolozsvári székhelyű Diaszpóra Alapítvány elnökét, Vetési László református lelkészt kérdezem.

 Nem lehet cél a vasúthálózat csökkentése

Szerkesztőségünk vendége Dr. Fónagy János, a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium parlamenti államtitkára, a közösségi közlekedés átalakításáért felelős kormánybiztos (9.oldal)

Ma kb. 7000 km a vasúti hálózat hossza, és mi kezdettől azt mondjuk, hogy ez adja az ország gazdaságának a vázát. Nem véletlen, hogy amikor 1920-ban megcsonkították az országot, szétszaggatták az egységes vasúti hálózatot is. A Monarchiában a sugárirányú pályákat két nagy kör kapcsolta össze. A külső gyűrű Brassó és Krakkó vonalában futott, majd Trieszt felé kanyarodott délnek, a kisebbik kör a Pancsova–Arad–Nagyvárad– Munkács– Kassa–Fülek–Pozsony–Graz útvonalon ért le az Adriáig. Magyarország határait közismerten a belső vasúti körről történő levágás mentén alakították ki, meghazudtolva a győztes fél által hangoztatott etnikai elvet. Ezért sem lehet a célunk a vasúthálózat csökkentése, és hamis az az érvelés, hogy ezzel költségeket takaríthatunk meg, mert a vasútnak nagyon magas az állandó költségaránya, és ezek az állandó költségek azokon a fővonalakon jelennek meg, amelyeket mindenképpen fent kell tartani.  Bocsáthatnánk el embereket a MÁV-tól, ami rövid ideig megtakarítást eredményezne, de Magyarországon nem az elbocsátás a politikai cél, hanem a foglalkoztatás. Lényeges: ma a teljes közösségi utasforgalomnak négyötöd részét a volántársaságok viszik. Ez érthető is, hiszen a vasút ma kb. 900 településre jár be, míg a volán szinte mind a 3200-ra. Sajnos ma a vasúti szolgáltatás színvonala nem elégséges. De erre nem a szolgáltatás szűkítése a normális válasz, hanem a fejlesztés.

 Beszélgetés Haris László fotóművésszel (10.oldal)

A Szigetvári utcából az akkori Köztársaság térre vezetett az utunk, ott éppen nagy ásatások folytak, mert elterjedt a hír, hogy földalatti folyosókon szöktek el a pártvezetők és katakombabörtönök is vannak. A pártház akkor romokban állt. Ez volt az első helyszín, amit lefényképeztem. Majd kimentünk a Rákóczi útra, ahol a Divatcsarnok működött. Eredetileg az Andrássy úton volt ez az áruház, de azt a világháború idején lebombázták. A sors különös fintora, hogy a „helyettes épületet” pedig 1956-ban rombolták porig. Ez volt a második helyszín, amit a Rókus-kápolna követett. Ez az épület szinte „kiugrik” a Rákóczi úton, bizonyára ezért kapott súlyos belövést a tornya. Az egyik fotó a hajdani Szabad Nép székházát mutatja. Onnan kihordták a diktatúrát dicsőítő könyveket, és elégették azokat. A bejárat felett pedig elkezdték leverni a betűket. Végül is, sokatmondóan ennyi maradt meg: a nép. A másik fotó a Kilián laktanya bejáratát mutatja egy magyar tankkal együtt. Sokan azt mondták, hogy ez a Maléter tankja.

 A történelem „normális” menetét állítottuk helyre

Világnézetre van szüksége az érett embernek, hogy értelmesen tudja leélni az életét (12.oldal)

Dr. Korzenszky Richárd, konventuális perjel: Ha a célkitűzéseinket meg kell fogalmazni, akkor ez a leglényegesebb: az ember, a teljes ember. Nem lehet az iskolának csak az a feladata, hogy ismereteket, információt, ún. „hasznos és használható” tudást adjon a tanulóknak. Ez is fontos. De még fontosabb, hogy teljes emberré tudjon válni, aki megtalálja a helyét az emberek között, és aki képes arra, hogy elhelyezze magát a világban. Világképre, világnézetre van szüksége az érett embernek, hogy értelmesen tudja leélni az életét.

 Koncepciós per a XVII. Században (13.oldal)

A címszereplőt a székelyföldi születésű Benedekffy Katalin alakítja, énekli. Jó volt újra magyar színpadon látni a külföldön sok sikert elért művésznőt. Benedekffy Katalin előbb a győri, majd a szolnoki, végül a zalaegerszegi színháznak volt a primadonnája. Viszont hiába nyert külföldön ének- és operaversenyeket, hiába ért el sikert Németországban, mint a Víg özvegy Valencienne-je, itthon nem volt rá szükség. Érdekes ez a kulturális sajtó, ha egy brancsbeli emberke, mondjuk felmossa a Scala színpadát, az bezzeg hír… Erzsébet szerepében a művésznőnek sikerül bebizonyítani énektechnikai tudását, mert hol szinte rockosan keményen kellett odavágni a hangokat, hol líraian, romantikus érzelmekkel átitatva kellett énekelnie. Ez az, amihez nem elég a felkapottság, a hírnév, ez az, amihez tehetség és tudás kell. Benedekffy Katalin remekül alakította hol a hitvest, hol a szeretőt, hol a grófnét, de a legjobban azt a várúrnőt, aki arra törekszik, hogy a Báthory névhez méltó módon éljen. A Waltert játszó Szemenyei János volt az est másik fénypontja.

 Keresse a Magyar Fórumot csütörtöktől az újságárusoknál!

Vagy fizessen rá elő!

Kiadóhivatal: 1092 Budapest, Ráday u. 32., I. em. 3. Levélcím: 1464 Budapest, Pf. 1575. Telefon és telefax: 781-3236, 06-30/754-5017. E-mail: info @magyarforum. hu

Kiadja: A Művelt, Tájékozott Emberért Alapítvány