vissza a főoldalra

 

 

 2012.07.20. 

Az opera műfajában is kipróbálnám magam

–Kezdettől fogva részt veszek a Királyi Operettgála produkcióiban – meséli a „gödöllői királyi előadás” után Szász Kati, énekesnő.

Pályáját szubrettként kezdte. Öt évvel ezelőtt már primadonnaként lépett fel Gödöllőn?

–Az első évben mind a két szerepkört megformáltam, de utána már kizárólagosan primadonnaként lépek fel.

Mikor gondolt arra, hogy áttér egy másik fachba, szerepkörbe?

–Négy éve primadonnáskodom koncerteken, de ezt megelőzte egy hosszú tanulási folyamat. Úgy gondoltam, ha már a hangi adottságom erre predesztinál, akkor fel kell használnom a tálentumokat. További álmom, egy szerethető álom, hogy az opera műfajában is kipróbáljam magam.

Nemrég a Fészek klubban fellépett a Három tenor-Három díva rendezvényen, ahol operaáriát is énekelt, így a Végzet hatalma „Pace”-áriáját, ami igencsak nehéz. Azt gondoltam, hogy lírai szoprán szerepek állnak közel művésznőhöz.

Inkább drámai szopránnak mondom magam, mert sötétebb a hangszínem, nem vagyok lírai. Ezért „világosítanom” kell. Pályámon folyamatosan tanulok, és ez a tanulási út vezetett el a primadonnaságig, és talán az operákig is.

Ma már operettet énekel a hangtalan színész és a Wagner-tenor is. Mindez nem árt a műfajnak?

–Kétségtelen, felhígult a műfaj, én nem akarok ítélkezni, azt meghagyom a közönségnek. Mert lehet, hogy egy jól meghirdetett, celebekkel tarkított produkcióra bemennek, de kétséges, hogy még egyszer megteszik. A mi produkcióinknak viszont kialakult a törzsközönsége.

A gála művészeti szerevezése is művésznő feladata?

–Csak részben – kivéve az első évet. A fő szervezőmunka pedig Kármán Nikolára, és Kármán Istvánra az INFORUM rendezvényszervező iroda vezetőire hárul.

Csak a gödöllőieknek szól ez a gála?

–Nem lehet csak egy város közönségére építeni. Ezért minden egyes estünkre szeretettel várjuk a fővárosból érkezőket, sőt a külföldieket is. Hiszen a turistáknak szóló programokban is szerepel ez a gála. Éppen ezért a Víg özvegy híres kettősét német nyelven adtuk elő.

Az a gála, aminek különlegessége, hogy zenekar kíséri, és nem zenei alap megy alatta.

–Ez a mai világban, mikor leginkább a kultúrán spórolnak, valóban különleges. Pedig normál esetben nem kéne annak lenni. Mi így szép és igényes koncertet tudunk létrehozni. Kicsit tartottam attól, hogy az EB-döntő idején kevesebben jönnek el a koncertre, de kellemes csalódás ért.

 

M.A.