vissza a főoldalra

 

 

 2012.07.25. 

Megjelent a Magyar Fórum XXIV. évfolyamának 30. száma!

A tartalomból:

Bayer Zsolt: Csak Prohászka? (címlap)

„A szellemileg mostanában reinkarnált püspök már a tizenkilencedik század végén (...) a magyarországi antiszemitizmus egyik legnagyobb hatású szálláscsinálója volt(...)” – írja Mészáros Tamás a legfrissebb 168 órában. A Klubrádióban Bolgár György szintúgy Prohászka Ottokárról beszélget egy hallgatójával, és egyebek mellett arra a következtetésre jutnak, hogy nem mentség a főpap számára az sem, hogy 1927-ben meghalt, vagyis nem tudhatott a vészkorszakról. És így tovább – Nyirő után most az árvaházakat és idősotthonokat működtető, mélységes szociális érzékenységű magyar főpap van soron. (Ne tévedjen senki: ugyanezek az emberek negyven éven keresztül Mindszenty Józsefet gyalázták, most kicsit értetlenkedve állnak a tény előtt, hogy ez mostanában nem lehetséges, úgyhogy gyalázzák tovább, de már csak egymás közt.

 IN MEMORIAM CSURKA ISTVÁN (2.oldal)

Csurka István: Közép-Európa hó alatt (4.)

A magyar államhatáron kívüli kéthárommillió kisebbségi sorban élő magyar Szlovákiában, Romániában és Jugoszláviában dermedt rémülettel figyelte a magyar forradalmat. Ösztöne, realitásérzéke az 1920-as elcsatolás óta megedződött. Az erdélyi magyarságnak pedig az erdélyi kohóban, az együttélés mindennapjaiban és a kis ország függetlenségi küzdelmeiben, vallási türelmességében hagyományosan jó szimata alakult ki, s ez a szimat rögtön vészt jelzett. Nem is alaptalanul. A kérdés ezekben az unitárius-szabadelvű magyarokban így vetődött fel: nem fogja- e ez a lázadás itt a hótakaró alatt is azt az1920-as szívós aknamunkával Nyugaton elterjesztett vélekedést feltámasztani, hogy a magyar renitens, bűnös, veszélyes nemzet?

 Az igazi cél, hogy a kiválasztott idős ember a per közben haljon meg

A vádaskodóknak nem kell attól félni, hogy egy teljesen alaptalan dolog miatt feljelentik őket (3.oldal)

Szerkesztőségünk vendége dr. Zétényi Zsolt ügyvéd, a Nemzeti Jogvédő Alapítvány elnöke

Képíró-ügyben nem zárható ki az, hogy hatott a nyomás jogalkalmazóra, és olyan vádemelés történhetett, amely egyrészt a vádlott halálát okozta, másrészt megalapozatlan volt. Az alaptalan, hiteltelen vádemelés tehát egy ember halálát okozta. Véleményem szerint tehát ilyen vádaskodások emberölésre irányulnak. Úgy gondolom, egyrészt az a cél, hogy az illetőt folyamatosan megalázzák, az adott hírt napi szinten tartsák, amivel a szponzorok felé bizonyítják az aktivitást, másrészt az igazi cél nem az, hogy egy-két évre elítéljék az illetőt – ez nem is lehet az életkor miatt –, hanem, hogy az idős ember a per közben haljon meg. Így a vádaskodóknak nem kell attól félni, hogy egy teljesen alaptalan dolog miatt feljelentik őket. Egy ilyen ügyészségi, bírósági eljárás még egy fiatalembernél is súlyos pszichés problémát jelent, akkora stresszt, ami komolyan megviseli az egészséget.

 Kedvező jelentés hazánk számára

Az EP kategorikusan tiltja a cianidos bányászati technológia alkalmazását (4.oldal)

Dr. Bagó Zoltán, EP-képviselő: Emlékeztetjük a román hatóságokat arra, hogy az EP kategorikusan tiltja az uniós országok területén a cianidos bányászati technológia alkalmazását. Emellett felhívjuk az illetékes romániai hatóságok figyelmét arra, hogy egészen addig, míg az ún. vagyoni biztosítéki rendszer nem megalapozott, ne kezdjék el a beruházást. Úgy érzékelem, hogy ez a kettő jelentős kulcsgondolata a jelentésnek. Igaz, ez a dokumentum így nem bír kötelező érvénnyel, hiszen a petíciós bizottság nem szankcionálhat. Mi „csak” tényeket állapítunk meg, és ezekre hívjuk fel az illetékes hatóságok figyelmét.

Ne károsítsák meg az országot

Az állam számára nem megfelelő bérleti szerződéseket felbontják (4.oldal)

Menczer Erzsébet ogy. képviselő: Ha már egyszer ebben a kis országban azzal büszkélkedhetünk, hogy nyolc világörökségi és több várományos helyszínünk is van, akkor a gondos államnak kötelessége az ezeken a helyszíneken lévő összes vagyonelemet – mindegy, hogy ez épület vagy természeti környezet – úgy megőrizni és közszemlére tenni, hogy az ne sérüljön, és megmaradjon az utókor számára.

 A felvidéki gazdaság 22-es csapdája

A középosztály karcsúsításába kezdett a szlovák kormány (5.oldal)

Farkas Ivánt, a Magyar Koalíció Pártjának (MKP) gazdasági és régiófejlesztési alelnökét arra kérjük, hogy értékelje a Fico-kormány 100 napját.

 Fizessen, aki tudatosan rombolja az egészségét

A csipszadó önmagában kevés ahhoz, hogy a lakosság egészségi állapota javuljon (7.oldal)

Dr. Csiba Gábor, a Stratégiai Szövetség a Magyar Kórházakért Egyesület

elnöke, a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Kórház és Egyetemi Oktató Kórház főigazgatója: Azt nem állítom, hogy nincs olyan ember, aki a magas ár miatt szokna le az egészségre ártalmas dolgok fogyasztásáról, de ha valaki tudatosan egészségromboló magatartást tanúsít a nevezett termékek fogyasztásával, akkor büntetésből fizessen többet. Így majdani gyógyításának költségeihez járul hozzá. Egyetértek Orbán Viktor miniszterelnök kijelentésével, miszerint az egészség ugyanolyan tőke, mint a föld vagy a bankbetét, és ennek a tőkének a felelőtlen kezelését nem lehet büntetlenül hagyni.

 Sokat ígérő muzikalitás (10.oldal)

Sáfár Orsolya, operaénekesnő: A versenyzés és a meghallgatás a két legkellemetlenebb kötelező dolog egy énekes életében. Nem vagyok „versenyló”-típus, de mivel tudom, hogy pályám szempontjából lényeges, ezért indulok a versenyeken. Ahogy gyűjtöm a tapasztalatokat, és énekesnőként érettebbé válok, kezdek rájönni arra, hogy nem a zsűrinek kell megfelelni, hanem saját magamnak. Ha jól érzem magamat az adott áriában, akkor vagyok képes a legjobban a zsűri felé sugározni a tudásomat.

 Művészetemmel a magyarságtudatot erősítem

Felhívom a figyelmet a Felvidék kulturális örökségére (12.oldal)

Boráros Imre felvidéki színművészt A Világ Magyarságáért Művészeti Díj elismeréssel tüntették ki július 2-án Budapesten.

Boráros Imre: Arra bíztatom a magyarokat, tartsanak ki, őrizzék meg anyanyelvüket. Akiket én példaként hozok, mind elmenekülhettek volna, de nem tették, hanem tartották a hitet másokban. Így tett Esterházy János és Mindszenty József is. Az ő példájuk felmutatásával segíthetek abban, hogy a magyarság a szórványban, az emigrációban, a határon túl is fennmaradjon.

 Csorja Gergely: Hajsza az 1000 milliárd után (19.oldal)

Most már biztosak lehetünk. Az elmúlt évek pénzügyi ámokfutása a Németországban található 1000 milliárd euróért folyt. Tudniillik a német gazdaság évente nagyjából 100 milliárd euró többletet termel, melynek jelentős részét az ún. periféria országaival folytatott kereskedés eredményezi. Azaz, a németek 100 milliárd euróval többet szednek be erről a területről, mint amit kiadnak. A periféria országai a volt szocialista államokból és a Földközi-tenger térségének európai államaiból állnak. Ha áttételesen is, de végeredményben ezek adták az Európai Unió gazdasági motorjának számító Németország elsődleges piacait, azaz lényegében ezek az országok biztosították az európai gazdasági fejlődést.

 Keresse a Magyar Fórumot csütörtöktől az újságárusoknál!

Vagy fizessen rá elő!

info@magyarforum.hu