vissza a főoldalra

 

 

 2012.07.20. 

Szergej Lavrov: Oroszország nem támogatja Basar al-Aszadot

Oroszország nem támogatja Basar al-Aszad rendszerét, hanem az Annan-terv és a genfi megállapodások átfogó teljesítése mellett száll síkra – hangoztatta  Szergej Lavrov orosz külügyminiszter. Napjainkban azonban a genfi konferencia egyes résztvevői elferdítik annak eredményeit, rendszerváltást hangoztatnak és támogatják az ellenzéket – hangsúlyozta a miniszter. Lavrov szavai szerint a Nyugat zsarolja Oroszországot, követelve saját határozati javaslata elfogadtatását az Biztonsági Tanácsban.

Lavrov sajtókonferenciája megelőzte az ENSZ szíriai rendezési különmegbízottjával, Kofi Annannalfolytatott tárgyalásokat. Annan másodszor jött tárgyalni Moszkvába. Mostani látogatása a szíriai helyzet kiéleződésével kapcsolatos. Azonkívül az ENSZ BT holnap szavaz a megfigyelő misszió meghatalmazása meghosszabbításáról. Két határozati javaslatot fognak megvitatni. A nyugati javaslat a Damaszkusszal szembeni szankciók foganatosítását irányozza elő, beleértve az erőszakot, abban az esetben, ha a szíriai hadsereg 10 napon belül nem szünteti be a lövöldözést. Oroszország viszont ellenzi ezt és ragaszkodik ahhoz, hogy minden előfeltétel nélkül meg kell hosszabbítani a megfigyelő misszió meghatalmazását. Megengedhetetlen a nemzetközi megfigyelők aprópénzre váltása – hangoztatta Lavrov.

„Sajnáljuk, de a zsarolás elemei figyelhetők meg: azt mondják nekünk, hogy ha maguk nem adnak beleegyezést az ENSZ alapokmánya 7. fejezete szerinti határozat elfogadáshoz, akkor mi megtagadjuk a megfigyelő misszió mandátumának meghosszabbítását. Ezt kontraproduktív, sőt, veszélyes hozzáállásnak tartom.”

 Lavrov azonkívül megjegyezte, hogy a világközösség nem gyakorol kellő nyomást az ellenzékre, hogy az kövesse az Annan-terv és az ENSZ BT-határozat előírásait. Oroszország következetesen kiáll amellett, hogy mindkét félnek éget kell vetnie a vérontásnak – mutatott rá a miniszter.

 „Mindent, ami tőlünk függ, lelkiismeretesen teljesítünk, mind a szíriai vezetőséggel folytatott mindennapi munkában, mind a gyakorlatilag mindegyik ellenzéki csoporttal ápolt rendszeres kapcsolatok terén. Nem állunk egyik fél oldalára sem. Egyetlen érdekünk az, hogy megelőzzük a szíriai állam destabilizálását az ország felbomlása és a térség további destabilizálása veszélyével.”

 Szergej Lavrov szavai szerint a szíriai vezetőség jelenleg eleget tesz a genfi külügyminiszteri konferencia előírásainak. Damaszkusz többek között ajánlotta tárgyalóját az ellenzékkel folytatandó párbeszéd számára. A felkelők nem hajlandók erre – hangsúlyozta a miniszter. Lavrov közben rámutatott, hogy a soros miniszteri találkozón részt fog venni Irán és Szaúd-Arábia képviselője is.

 

(Forrás: Oroszország hangja)