vissza a főoldalra

 

 

 2012.07.20. 

Példaértékű összefogás Békés megyében

A megyei értékeket a gazdaság részévé kell tenni

Magyarországon mindezidáig egyedülálló az az összefogás, mellyel egy megyei önkormányzat gesztorsága mellett, több település közösen lép fel és tárgyal egy kedvezőbb árú földgázbeszerzésről. A tapasztalatok szerint a települési és megyei önkormányzatok csupán saját hivatalukra és intézményrendszerükre vonatkozó földgáz beszerzéseket bonyolítanak, további önkormányzatoknak, többcélú kistérségi társulásoknak nem biztosítanak bekapcsolódási lehetőséget. Kivéve Békés megyét.

 Mi tette szükségessé, hogy a megyei önkormányzat álljon a településekkel közös földgáz-beszerzés élére? – kérdezem Farkas Zoltánt, a Békés Megyei Önkormányzat Közgyűlésének elnökét.

 –A 2008-as gazdasági válság hamar elérte az önkormányzatokat is. Ekkor azt kezdtük el vizsgálni, hogy miként tudnánk minél több pénzt megtakarítani. Emellett meg kellett felelnünk egy jogszabályi követelménynek is, hiszen 2009-től a száz köbméternél többet fogyasztók csak a szabadpiacról szerezhetnek be földgázt. Ez alól nem mentesek az önkormányzatok, sem a fenntartásuk alatt lévő intézmények sem. Erre egy példa: a megyei kórház is száz köbméter feletti fogyasztó volt. A törvény 2010-ben a 20 és 100 köbméter közti fogyasztók esetében is előírta a szabadpiacról történő beszerzést, így arra gondoltunk, akkor tudunk eredményesek lenni, ha megemeljük a volument, ezért felhívással fordultunk Békés megye településeihez, intézményeihez. Első körben, 2009-ben 43 település, két kistérségi társulás és a megyei önkormányzat 13 intézményhez, és ezt követően évente nőtt a létszám. 2012-ben már 54 település, négy kistérségi társulás csatlakozott a felhívásunkhoz. Annak ellenére, hogy már nem vagyunk intézményfenntartók, a megyei kórház csatlakozott az összefogáshoz.

 Az elektronikus árlejtés alkalmazásáról ír a sajtó, mindez mit jelent?

 –Ahhoz, hogy hatékony legyen a verseny, és minél kedvezőbb árat érhessünk el, minden évben más lehetőséget használtunk ki. 2012-ben 13,7 millió köbméter volt az a gázmennyiség, amit mi a gázévre be kívántunk szerezni. A közbeszerzési törvény szűkítette a tárgyalásos eljárás lehetőségét, ezért ki kellett dolgozni egy új rendszert. A bonyolítást végző ügyvédi iroda megállapodott egy gazdasági társasággal, amely elektronikus úton végzi az árlejtést. Ez azt jelenti, hogy az összes versenyző megfelelő elérhetőségi lehetőséget kap ehhez a rendszerhez, beregisztrál és fél óra áll a rendelkezésükre, hogy olyan árat ajánljanak, ami alá már nem mennek. Három pályázó jelentkezett be a közbeszerzési eljárásba, de az árlejtésbe csak két gazdasági társaság vett részt, így tudták, ki milyen árat adott. A végén a 2012/2013-as gázévre vonatkozóan az árszint 127,962 forint giganewton/köbméter nettó érték lett. Ez a tavalyhoz számítva 6%-os engedményt jelent.

 A megye egyik értéke lehet maga az összefogás. Idén második alkalommal került megrendezésre június 7-10 között a Békés Megye Értékei és Hungarikumai Kiállítás és Vásár, ahol a látogatók megismerkedhettek Békés megye jellegzetes kézműves értékeivel a környező településeken élő termelőktől egészen a nagy múltú gyártókig. A megyei önkormányzat mióta tekinti szívügyének ezt a rendezvényt? Csupán a mulatozásról szól egy ilyen vásár, vagy annál többről is?

 –Lényegesen többről. Már 2006-ban úgy ítéltük meg az akkori elnök úrral, Domokos Lászlóval együtt, hogy a Békés megyei értékeket és a hungarikumokat mások számára is elérhetővé kell tenni. Továbbmenve: a turizmus és a gazdaság részévé kell tenni. Végigjártuk mind a 75 települést, és feljegyeztük azokat az értékeket, melyek a helyiek számára sokszor természetesnek tűnnek. Majd úgy döntöttünk, hogy a termékek bemutatását a fesztiválturizmus által lehet színesebbé tenni. S így egyre szervezetettebb formában, a hungarikum-törvényt is figyelembe véve rendeztük meg a vásárt.

 Megtartották a vásárt, utána jöttek a hétköznapok, de létrejött-e a termelő és vevő közt a kapcsolat?

 –Mi arra törekedtünk, hogy ne csak egyszeri találkozás legyen a vevő és a termelő közt. Békés megyének három hungarikuma van, a Csabai kolbász, a Gyulai kolbász és a földrajzi eredetvédett szilvapálinka. Emellett számtalan érték lelhető fel a megyében. Az értékek vonatkozásában arra is kell gondolni, hogy a magyar, a román és a szlovák kultúra együttesen van jelen.

 

Medveczky Attila