vissza a főoldalra

 

 

 2012.07.27. 

Megjelent a Magyar Fórum XXIV. évfolyamának 31. száma!

A tartalomból:

/SUCHMANN TAMÁS, VOLT SZOCIALISTA ORSZÁGGYŰLÉSI KÉPVISELŐ: „A CÉL TERMÉSZETESEN AZ, HOGY A KÖVETKEZŐ VÁLASZTÁSOKON GYŐZZÖN AZ MSZP. HA A SZOCIALISTÁK MÉGSEM TUDJÁK MEGNYERNI A VÁLASZTÁSOKAT, AKKOR NAGYKOALÍCIÓT KELLENE KÖTNI A FIDESSZEL KÉT ÉV MÚLVA. AMENNYIBEN MONDJUK FEJ FEJ MELLETTI EREDMÉNY SZÜLETIK, AKKOR PEDIG EL KELLENE GONDOLKODNI EGY OLYAN MEGOLDÁSON, AMILYET A NÉMETEK IS ALKALMAZNAK”/

IN MEMORIAM CSURKA ISTVÁN

Csurka István: Reformszalámizás (2.oldal)

A javaslat el van hibázva. Ez nem szokatlan. Híjával van az erkölcsi érzéknek. Ez sem. Kapkodnak a budapesti kommunisták. Ez viszonylag új jelenség, de érthető. Közülük sokan nagyon áhítják már a nemzeti kiegyezést, ami az ő szemükben nem volna egyéb annál, mint hogy minden bűnük el van felejtve.

Igen sokakban keltett megütközést a budapesti MSZMP pártbizottság október 23-ával kapcsolatos állásfoglalása. Legyen a „nemzeti kiegyezés” napja október huszonharmadika – javasolja a Tisza Kálmán téri székház. Mielőtt egyet is suhintanánk, állapítsuk meg, mivel van dolgunk. Ez egy kísérleti léggömb. Az MSZMP ezt azért eresztette fel, hogy megnézze, milyen a széljárás odakint, pártházon kívül. Mert másként kell sürögni-forogni, ha az ellenzék netán készséget mutat, és másként, ha lelövi. Egyenetlenség szítására pedig mindenképpen alkalmas egy ilyen sárkányeresztés. Vagyis ez már egy választási kortesnyilatkozat. Az lesz a nyerő, vélik a bépé-pébén, aki először ölti fel a nemzeti kiegyezés nyomtatott polóingeit. Így kezeljük hát most mi is ezt a kis luftballont: választásilag. Nagy botorság volna részünkről, ha repülő erődnek néznénk ezt a kis papír- és gumiszerkentyűt.

 Zuroffot nem érdekli sem a tudomány, sem a szakszerűség (3.oldal)

Dr. Szakály Sándor: Nehezen elképzelhető, hogy 1941-ben egy rendőrfogalmazó gyakornokot áthelyeznek Kecskemétről Kassára, és olyan beosztásba helyeznek, ami akkor nem is létezett…Nem ismerem Zuroff urat, de azt tapasztaltam, hogy az általa említett források, és a felvonultatott tanúk sok esetben teljesen megbízhatatlanok. Ezt nagyon jól példázza dr.Képíró Sándor perében az a felvetés, amikor nem tudtak megkülönböztetni egy tanúvallomástegy bírósági ítélettől.

 Lenézi a vásárhelyieket, aki messziről jött emberként akarja őket kioktatni

Az MSZP-központból idegen „pártkatonákat” vezényeltek a városba (4.oldal)

Dr. Havasi Katalin,a hódmezővásárhelyi közgyűlés tagja, a helyi Fidesz alapszervezet elnöke: Politikailag abszurd, hogy akik soha nem éltek Hódmezővásárhelyen, nincs helyi kötődésük, akarják megmondani az itt élőknek, miről mit gondoljanak. Nemcsak azt kérdezik, hogy odaadják-e az ajánlószelvényt, hanem olyan módon agitálnak, ami sokak jó ízlését sérti. Hozzám több városrészből érkezett megkeresés, hogy a vásárhelyieket meg akarták győzni arról, nem jól látják a helyi politikai folyamatot. Ahogy a viccben is elhangzik „nekünk higgy, és ne a saját szemednek”.

 A rendelet a hazai vásárlók jobb tájékozódását biztosítja

Az a magyar termék, amely csak magyar alapanyagból készül (5.oldal)

Kecskeméti Attila, a Magyar Termék Nonprofit Kft. ügyvezető igazgatója: A lakosság többsége úgy nyilatkozik, hogy számára nagyon fontos a termékek magyar eredete, de többnyire úgy vásárol, ahogyan a pénztárcája engedi. A felmérések szerint csupán a fogyasztók 30%-a hajlandó akár többet is fizetni a magyar eredetű termékért a hasonló minőségű import áruval szemben. A tudati állapot tehát optimális képet mutat, míg a gyakorlati nem. A tudati állapot helyzete jó alapot biztosít arra, hogyha megfelelő és egységes kommunikációt folytatnak a felek, akkor megerősödik a gyakorlati rész.

 L. Simon László 166,4 milliós támogatást adott át

A múzeumok oktatási, nevelési programjait segítik (9.oldal)

„Ünnepi pillanat ez a mostani, hiszen a mai nehéz gazdasági, költségvetési körülmények között örömteli, mikor közel 200 milliós pályázati eredményhirdetésről adhatunk számot. Nagyon sikeres pályázati szakasz lezárásáról számolhatunk be – egy kivételével az összes pályázót jelentős támogatásban tudtuk részesíteni. Ennek oka, hogy az az egy pályázó nem konkrét múzeumi egység támogatására pályázott, hanem dokumentáció elkészítésére”– közölte az államtitkár. A támogatásátadó ünnepélyen megtudhattuk, hogy az Alfa-program célja az önkormányzati fenntartású múzeumi intézmények szakmai munkájának támogatása, kiemelt tekintettel az állandó kiállítások felújítására, ilyenek létrehozására, és az infrastrukturális fejlesztésekre.

 A Vidékfejlesztési Minisztérium mindenek előtt az állattenyésztést támogatja

Kifizetjük a területalapú támogatás 50%-át, így biztosítunk forrást ebben a nehéz időszakban (9.oldal)

Feldman Zsolt agrárgazdaságért felelős helyettes államtitkár: Az is az állattenyésztés megsegítése iránti elkötelezettségünket bizonyítja, hogy kiírtuk azt az állattenyésztési telepek korszerűsítését szolgáló pályázatot, amely 40 milliárd forintos keretösszeggel áll a mezőgazdasági vállalkozások rendelkezésére a versenyképességüket segítő technológiai fejlesztések megvalósításához. Ezzel a pályázattal – sok más mellett – olyan szellőztető, hűtő rendszereket is ki tud építeni a telepén a gazdálkodó, amely a jövőben a hőség káros hatásait is képes csökkenteni. Nem csak a problémák utókezelése a fontos, hanem azok megelőzése is.

 Hol a gondolat az építészetben?

Akkor lesz változás, ha a természetelvű gondolkodásnak adunk teret az építészetben, az egyetemeken (10.oldal)

Csete György, Kossuth –díjas építészmérnök: A templomeszme Krisztus körül alakult ki. A Szentföldön követték az emberek Krisztust, és kérték, Mester, beszélj nekünk. Amikor a tanítványok hallgatták a Mestert, akkor ő középen állt, s a többiek körbevették. Tehát Jézus volt a centrum. Így az emberi alakok leírják az első templomot is, azt, amit ők élő testükből alakítanak ki. Tehát csak kör alakú templomokat terveztem.

 Augusztus második hétvégéjén ismét megrendezik Bugacon a Kurultajt, amelyen a Kárpát-medence magyar hagyományőrzői, valamint a kazahsztáni madjar törzs képviselői mellett a hun-türk tudatú népek is képviseltetik magukat. Az augusztus 10. és 12. közötti Kurultajra – amelynek Lezsák Sándor, az Országgyűlés alelnöke a fővédnöke – a Turán Szövetség hívására csaknem 100 hagyományőrző csoport érkezik Bugacra, ahol képviseltetik magukat a magyar hagyományőrzők a Kárpát- medence minden szegletéből. Ez Európa legnagyobb hagyományőrző rendezvénye, legalább 200 ezer embert várnak a háromnapos magyar ünnepre. (12.oldal)

 Csorja Gergely: Ortodox vagy unortodox (19.oldal)

A kormány által meghirdetett és Matolcsy György nevéhez köthető gazdaságpolitika valóban nem nevezhető ortodoxnak, tehát jogosan mondhatjuk, hogy unortodox. Valójában egyetlen állam sem működik a nagy gazdaságpolitikai elméletek szerint. Valójában minden állam gazdaságpolitikája egyedi és minden hatalmon lévő erő megpróbálja valamiféle érdek mentén alakítani saját országa gazdasági rendszerét. Az elmúlt harminc év tapasztalatai azt mutatják, hogy a klasszikus közgazdasági elképzelések nem nyújtanak megfelelő választ a tőke alapú gazdaságok évszázados nehézségeire. A jelentős tőkehiányt születésekor megöröklő magyar piacgazdaság ezen felül jó néhány olyan nehézséggel küzd, melyek eleve kizárják a hagyományos makrogazdasági kúrák sikeres alkalmazását.

 Keresse a Magyar Fórumot csütörtöktől az újságárusoknál!

Vagy fizessen rá elő!

Kiadóhivatal: 1092 Budapest, Ráday u. 32., I. em. 3. Levélcím: 1464 Budapest, Pf. 1575. Telefon és telefax: 781-3236, 06-30/754-5017. E-mail: info@magyarforum. hu

Kiadja: A Művelt, Tájékozott Emberért Alapítvány