vissza a főoldalra

 

 

 2012.07.27. 

Nincsenek csecsenek a „szerencse katonái” között Szíriában

A Csecsen Köztársaság elnöke hazugságnak, hamisítványnak nevezte azt a médiában megjelent információt, amely szerint Szíriában csecsenek harcolnak. Korábban több tv-csatorna videofelvételt mutatott, amelyet az ellenzéki erők koboztak el az után, hogy a szír-török határon egy határátkelőhelyet foglaltak el. A felvételen az Al-Kaida zászló alatt álló harcosok láthatók, akik mesélik, hogy Szíriában Bashar al-Assad (képen) ellen észak-afrikai, szaúd-arábiai és csecsenföldi önkéntesek harcolnak. Később az Al-Sharq szaúdi újság, jordániai különleges szolgálatokra hivatkozva, írta, hogy az Al-Kaida harcosainak száma, akik a szíriai ellenzéki erők oldalán harcolnak, legalább 6 ezer fő. Venyiamin Popov, az orosz Külügyminisztérium Nemzetközi Kapcsolatok Intézetének egyik központjának vezetője közölte, hogy még egy hónappal ezelőtt amerikai források ezt a számot 700 főre becsülték.

 - A szám szemünk láttára növekszik. Ez nagyon veszélyes tendencia. Szíriában sok nemzeti kisebbség él, köztük kurdok és drúzok. Több kisszámú közösség is létezik, olyanok, mint a keresztények vagy az alawitek. Ezek mindig tartottak attól, hogy az ellenzékiek hatalomra jutása mészárláshoz vezet majd. És most a félelem indokolt lehet.

 Valóban Szíriában vannak „szerencse katonái”, ez nem újdonság. Már régen megjelentek bizonyítékok, hogy a szíriai ellenzék oldalán, az Al-Kaida alakulatai kötelékében külföldiek harcolnak. Közismert az a tény, hogy az Al-Kaida vezetője dzsihád-ot hirdette Bashar Assad ellen, mutatott rá Jevgenyij Szatanovszkij, a Közel-Keleti Intézet vezetője.

 - Köztudott hogy a militánsokat, beleértve azokat is, akik harcoltak Líbiában, Katar és Szaúd-Arábia pénzére képezik ki, aztán Jordánián és Törökországon keresztül átdobják őket Szíriába, olyan titok ez, amelyet „az egész világ ismer”. Bin Laden megsemmisítése nem volt befolyással az Al-Kaida aktivitására. Az önfinanszírozás elvén működő szervezetei képesek arra, hogy önállóan cselekedjenek gyakorlatilag az egész világon. Ebben a vonatkozásban Szíria számukra a globális dzsihád csak egy újabb frontja.

 Ugyanakkor ma a nyugati média, amerikai forrásokra hivatkozva, jelentette, hogy Barack Obama kormánya aktívabban fogja támogatni a szíriai ellenzéket. Többek között kommunikációs eszközök szállításával és hírszerzési információk átadásával.

 

(Forrás: Oroszország hangja)