vissza a főoldalra

 

 

 2012.07.27. 

A fenntartható üzemeltetés iskolapéldája

Mi nem ölbetett kézzel várjuk a befektetőket

Átadták az 1,2 milliárd forintból épült új termál- és gyógyfürdőt június 29-én Balmazújvárosban; a 460 millió forint uniós forrás bevonásával megvalósult, 3500 négyzetméteres fedett komplexum 30 új munkahelyet teremt. Tállai András, a Belügyminisztérium önkormányzati államtitkára hangsúlyozta, Balmazújváros ezzel belépett a termálvízre épülő idegenforgalmi piacra.

 A Balmazújvárosi Termál- és Strandfürdő több évtizede szolgálja a város lakosságát. 1994-től rendelkezik gyógyvíz minősítési tanúsítvánnyal, mely időponttól a rekreációt és kibővült egészségügyi szolgáltatásokat folyamatosan fejleszti a település. Miért volt szükség egy új komplexum építésére? – kérdezem dr. Tiba Istvánt, Balmazújváros polgármesterét, országgyűlési képviselőt.

 –A régi fürdőt szinte csak a nyári hónapokban lehetett használni, mert mindeddig nem volt fedett fürdője Balmazújvárosnak. A néhány hónapos fürdő-kiszolgálás viszont nem kielégítő egy tizennyolcezres városban. Ráadásul eddig még nem volt gyógyászati részleg sem. Az új gyógyfürdőben az összes fizikoterápiás és balneoterápiás kezelést megkapják mind a helyi lakosok, a térségből és külföldről érkezettek.

 Tehát egy orvos be is utalhatja ebbe a fürdőbe a beteget.

 –Természetesen. Ha egy balmazújvárosinak súlyfürdőt, vagy tangentort írtak elő, akkor eddig más városba kellett kezelésre járnia.

 Magyarország gazdag termálvizekben. Hogyan tudják biztosítani azt, hogy ez a fürdő ne legyen ráfizetéses, megtérüljön a beruházás, s hogy mindig legyen vendég?

 –A lényeg a fenntarthatóság, hiszen nagyon kevés fürdő van, ahol megtérül a beruházás. A megtérülés feltétele az, hogy nagyon sokan látogassák a fürdőt. A balmazújvárosi fürdő kialakításában, esztétikumában eltér a szokványosoktól, és a családiasság jellemzi. Tehát nincs tumultus, és a tömeg szintén vendégriasztó lehet. Kiemelendő, hogy a fürdőt úgy alakítottuk ki, hogy a fenntartási költségek minél alacsonyabbak legyenek. Így az új termálfürdő fűtéséhez teljes egészében a termálvizet használjuk. A balmazújvárosi gyógyvíznek magas a metántartalma, s ehhez kapcsolódik a következő pályázatunk: a metán hasznosításával elektromos áramot szeretnénk előállítani egy gáz-mikroturbina segítségével. S a létrejövő áramot a fürdőben használjuk fel. A folyamat közben hő keletkezik, amivel más önkormányzati épületeket tudunk fűteni.

 Beszéljünk más beruházásról: július 13-án kerül sor a Nefelejcs Idősek Otthona új épületegységének ünnepélyes átadására.

 –Eddig 25 idős ember lakta az otthont, és a bővítéssel 50 férőhelyes lesz az intézmény. Ezzel együtt jár a konyha bővítése. A fejlesztéshez a forrás három éve állt rendelkezésünkre, hiszen a balmazújvárosi kistérségben olyan szintű szociális együttműködés alakult ki, amit még az előző kormány 300 milliós szociális fejlesztési támogatással díjazott. Ennek egy részét fordítottuk az idősek otthona bővítésére.

 Jól tudom, hogy megújult az egészségház is?

 –Majdnem helyes az információ, mert nyárra valóban megújul az egészségház. A jelenlegi beruházással a szakellátó intézményt alakítjuk ki. Balmazújvárosban az egészségházban kaptak helyt az alapellátásban és a szakellátásban dolgozó orvosok. Szakellátó intézmény korszerűsítésére pályáztunk, amit megnyertünk, de azzal a kikötéssel kaptuk meg pénzt, ha a szakellátás az eredeti helyen marad. Ezért az alapellátásra másik egészségügyi intézményt építettünk. Így két egészségügyi intézményünk lesz. A fenntartást gazdaságossá teszi, hogy fűtést és a hűtést talajszondákon keresztül geotermikus hővel oldjuk meg.

 A fejlesztések ön szerint megállíthatják, mérsékelhetik-e az elvándorlást?

 –Balmazújvárost nem jellemzi drasztikus elvándorlás. Hogy ez így is maradjon, miután az egészségügyi, szociális, oktatási alapellátásokat fejlesztettük, feladatunk, hogy minél több munkahelyet biztosító vállalkozás települjön a városba. Mi nem ölbetett kézzel várjuk a befektetőket, hanem éppen a termálvízhez kapcsolódóan gondoltunk üvegházak létesítésére és mezőgazdasági munkákra.

 

Medveczky Attila