vissza a főoldalra

 

 

 2012.06.01. 

A szerbiai kisebbségeket még senki sem hívta tárgyalni

A köztársasági parlamentbe bejutó kisebbségi pártok nem kaptak meghívást a kormányalakításról folyó tárgyalásokra, közölték a Tanjuggal az érintett pártok képviselői.

A többségük mégis azt mondta, hogy együttműködik a kormánnyal, amennyiben programjaik egyes részei teljesülnek.

A Vajdasági Magyar Szövetséget még senki nem kereste meg a kormányalakítással kapcsolatosan, nyilatkozta a Tanjugnak Pásztor Bálint, a párt képviselője. Szavai szerint a VMSZ nem fog miniszteri tárcát követelni, mert először az új kormány programja érdekli.

“Bennünket az új kormány programja érdekel. Nem kérünk miniszteri, sem államtitkári posztokat. Számunkra az a fontos, hogy hatékony, proeurópai kormány alakuljon, s programunk minél nagyobb hányada bekerüljön a leendő kormányprogramba”, mondta Pásztor.

A Szandzsáki Demokratikus Akció Pártjának két parlamenti képviselője van, de ugyancsak azt mondják, hogy eddig még senki nem hívta őket, legyenek a kormány tagjai. Sulejman Ugljanin, a párt vezetője ma azt nyilatkozta arra az újságírói kérdésre, hogy ott látja-e magát a leendő szerbiai kormányban, hogy Szerbia fejlődésében látja magát és kész segíteni ebben.

A Presevo völgyi albánokat képviselő Skender Destani azt mondta a Tanjugnak, az általa képviselt koalíció még semmilyen meghívást nem kapott, de hiszi azt, hogy ha a kormányalakítási tárgyalások elérnek arra a pontra, akkor a kisebbségeket is bekapcsolják a tárgyalásokba.

A Bosnyák Demokrata Közösség a Mindannyian együtt koalíció keretében ment ki a választásokra további négy kisebbségi párttal együtt. Emir Elfić, aki a kolíció egyetlen parlamenti képviselője azt mondta, koalíciója kész a tárgyalásokra mindazokkal, akik hajlandók velük együtt tenni valamit a szandzsáki gondok megoldásáért.

A Felkínált Válaszok Közül Az Egyik Sem (Nijedan od ponuđenih odgovora – NOPO) párt egyetlen parlamenti képviselője Nikola Tulimirović azt mondta, bárki alakítson is kormányt, ők nem szeretnének abban benne lenni, s bejelentette, egészen bizonyosan ellenzékben maradnak.

 

(forrás: vajma.info)