vissza a főoldalra

 

 

 2012.06.01. 

Oroszország vonzza a külföldieket

Lehetséges, hogy Oroszországnak kedvez majd az európai válság. A növekvő munkanélküliség, munkabérek csökkenése körülményei között külföldi szakemberek egyre szívesebben jönnek Oroszországba, egyre gyakrabban küldik önéletrajzukat orosz vállalatok személyzeti osztályaira. Ugyanakkor a szakértők rámutatnak arra, hogy változik a külföldi munkaerő-piac is.

Munkaközvetítő ügynökségek szerint, az európai szakemberek aktívan leveleznek specializált honlapokkal, egyes iparágakban a foglalkoztatott külföldiek száma az elmúlt években jelentősen megnőtt.

A HeadHunter legnagyobb internetes forrás szerint, a legaktívabbak az angol, német, török, francia, indiai, szerb, arab és spanyol nyelvűek.

Alekszej Zaharov a Superjob.ru munkaközvetítő honlap vezetője mondja:

- Orosz vállalatok elsősorban a felső vezetők számára vonzók, mert az orosz adóügyi szabályozásnak köszönhetően a felső vezető Oroszországban sokkal többet kereshet, mint otthon. Semmi meglepő nincsen abban, hogy az emberek legszívesebben a nyersanyag- és a bankszektorba jönnek dolgozni. Olyan kompetenciákkal rendelkező szakembereket vesznek itt fel, akikből hiány van az orosz piacon. Ráadásul, ezek az emberek általában kapcsolatban állnak külföldi piacokkal. És természetesen, olyan emberekre van szükség, akik jól tudják, hogyan mennek a dolgok más országokban.

A legfontosabb pedig az, hogy változóban van a foglalkoztatási szerkezet. Ha korábban külföldiek szinte mindig felsővezetői pozíciókat foglaltak el, most középvezetői pozíciókon is találkozhatunk velük. Megváltozott a bérezési szemlélet is: most külföldi útlevél és diploma nem garantálja fantasztikusan magas munkabért. Pozitív szerepet játszott az, hogy az orosz kormány megkönnyítette a nyugati szakértők felvételét, mondja Valerij Oszkin "Az emberi tőkének fejlesztése" nevű nemzeti szövetségnek vezetője:

– Persze, most könnyebb lett az élet. Először is, ezekre az emberekre nem terjednek a kvóták. A felvételükkel kapcsolatos papírok kezelése is sokkal gyorsabban megy. Harmadszor, már nem kell fordulni a korrupt rendszerekhez. Ezek nagyon fontos momentumok. Ami a munkabéreket illeti, távolról sem mindig tapasztalható, hogy túl sokat fizetnek nekik. Az 1990-es és a 2000-es évek elején nagyon nagy volt a különbség. Aztán fokozatosan nyugati felső vezetőket oroszok váltották fel, most a bérezésben tapasztalható különbség 10%, illetve 50-60%. Különben, a szakértők is rámutatnak, hogy komoly verseny kell kiállniuk orosz kollégáikkal, akiknek szakmai színvonala jelentősen emelkedett az elmúlt években.

 

(Forrás: Oroszország hangja)