vissza a főoldalra

 

 

 2012.06.01. 

Célunk a lakosság életminőségének javítása

A pezsgő civil életet támogatja a város

Egészségre nevelő és szemléletfomáló életmódprogramok megvalósítására nyújt be pályázatot Békés Város Önkormányzata a városi Egyesített Egészségügyi Intézmény és Rendelőintézettel közösen. Erről, a város költségvetéséről, és a nyár közeledtével a turisztikai lehetőségekről, pályázatokról beszélgetünk Izsó Gáborral, Békés város polgármesterével.

 Tisztelt polgármester úr! Mi a tapasztalata: mennyire lehet felnőtt embereket egészséges életmódra nevelni? Bevallom, majdnem 20 éven át dohányoztam, és hiába tartottak kiselőadásokat annak káros voltáról, csak kisfiam születése után hagytam abban, hirtelen felbuzdulásból.

 A lényeg esetünkben a prevenció. A projekt megvalósítása során minden esetben a kistérségi házi orvosokkal működnénk együtt. Eddig tíz házi orvos jelezte, hogy szívesen segítene. Ők tudják, kik azok, akik a magas vérnyomás betegség, a cukorbetegség , stb kezdeti fázisában vannak. A gyógyszeres kezelés mellé lehet ajánlani azokat a többnyire mozgásos terápiákat, amiket ebben a közegben meg lehet valósítani. Azért bízom a program eredményességében, mert a házi orvosokon, szakorvosokon keresztül a képzett egészségügyi szakemberekig mindenki támogatja. A program kiutat jelenthet a helytelen táplálkozás okozta, valamint a káros szenvedélyek miatt fellépő fizikai és szellemi tünetek kezelésére, illetve megelőzésére. Rendszeres információáramlással, propagandatevékenységgel adunk nyomatékot az egészséges életmódnak. Ahogy ön is említette, nagyon nehezen mondunk le káros szenvedélyünkről. Esetünkben, ha valaki jelzést kap a házi orvosától a fellépő fizikai tünetekre vonatkozóan, lehetőséget is kap az életmódprogramban való részvételre is. Mert nem csak előadásokról van szó, hanem rendszeresen szerveznének olyan testmozgásra ösztönző programokat, amelyek pozitív változást hozhatnának az érintettek életvitelében. A résztvevők így például az aqua jopping foglalkozásaiba is ingyenesen bekapcsolódhatnak. Ha már megszületnek az első eredmények, azokat propagáljuk a helyi médiában. Mindebből bevétele is keletkezik a városnak, mert a tornatermeket ki tudjuk adni egészségre nevelő tréningekre.

 A szenvedélybetegség egy bizonyos stádiuma után munkaképtelenné válik az ember. Gondolom, ezt is indokolja a projektet.

 –Természetesen, de mi főleg a megelőzéssel és nem az előrehaladott stádiumban lévő szenvedélybetegekkel foglalkozunk ezen projekten belül. Azt vizsgáljuk, kinek van hajlama pl. a szív- és érrendszeri betegségekre.

 Mekkora összegre pályáznak?

 –124 millió forintot igényeltünk, de azt tudni kell, hogy a programban nem csupán a békésiek, hanem a környező települések lakosai is részt vehetnek. Eleinte a már említett tíz orvos segítségével „indulunk el”, de két évre húzódik el a projekt végrehajtása. Első lépés: szűrés, felmérés, majd lehetőség nyílna egy úgynevezett Egészségfejlesztési Iroda kialítására. Itt képzett szakemberek várnák az életmódjukon változtatni kívánó a lakosságot. A pályázat feltétele, hogy plusz két évig működtetni kell a rendszert, de már támogatást nem adnak hozzá.

 Ha már a pénzről beszéltünk, essen szó az idei költségvetésről. Mekkora bevételi, kiadási előirányzott összegekkel számolnak?

 –Négymilliárd kettőszáznyolcvanhétezer forintban határozta meg a képviselőtestület a város 2012. évi költségvetése bevételi és kiadási előirányzatainak főösszegét. Egyensúlyban kell tartani költségvetést, ami felelősségteljes hozzáállással kivitelezhető. A kiadás jelentős része a működtetésre megy el. Három általános iskolánk van, és 2013-ig az iskoláknak még az önkormányzatok a fenntartói. Az sem tisztázódott, hogy az iskolák rezsiköltségeit a jövőben kinek kell fedeznie. Mindemellett minden olyan létesítménnyel – kulturális központ, múzeum, könyvtár, ügyészség, bíróság, járóbeteg-szakellátó, zeneiskola, néptáncegyüttes, 16 szakosztályos sportegyesület, uszoda, termálvizes medence lakossági adakozásból – rendelkezünk, ami nélkülözhetetlen egy hajdani és majdani 21 ezres járási központban. Társadalmi életünket jellemzi a több mint 130 civil szervezet, a Keresztény Értelmiségiek Szövetsége helyi csoportja, a Nefelejcs Hagyományőrző Egyesület, és még sorolhatnám. Többségben keresztény-konzervatív értékrendet valló szervezetek működnek. Református presbiterként én is ehhez a „vonalhoz” tartozom, erősítjük a polgári szemléletet. A pezsgő civil életet támogatja a város.

 A polgári szemlélethez tartozik a helyi érték erősítése, a kis-és középvállalkozók támogatása.

 –Amennyiben a jogszabályok megengedik, helyi vállalkozókat alkalmazunk. A beszerzéseknél is ezt tartjuk szem előtt, még akkor is, mikor a multik letörik az árakat. Működik nálunk a vállalkozói tanács, és a kezdő vállalkozásokat kamatmentes kölcsönökkel támogatjuk. Jelenleg 10 milliós kölcsönt tudunk adni a bajbajutott kisvállalkozásoknak szigorú feltételek mellett. A közbeszerzések esetén pedig megpróbáljuk rábeszélni a nyerteseket, hogy helyi alvállalkozókkal dolgozzanak.

 Szintén a polgári szemlélethez tartozik a fiatalok helyben tartása, és a gyermekvállalási kedv növekedésének előmozdítása.

 –Elég kevés helyben a munkahely, ezért most az a célunk, hogy a fiatalok legalább a középiskola elvégzéséig maradjanak a városban. Ennek érdekében ösztöndíjrendszert vezettünk be a gimnáziumokban. Létezik nálunk a babkötvény és fiatal házasok kölcsöne. 700 ezer forintig lehet hosszú lejáratú kamatmentes kölcsönt kérni az első lakáshoz, a gond az, hogy ezt egyre kevesebben veszik igénybe, mert ez az összeg nem elegendő az elinduláshoz. A kvalifikált munkaerőt pedig kiemelt bérezéssel próbáljuk helyben tartani, de nem tudunk versenyezni a fővárosi bérekkel.

A következő téma: a turizmus. Mekkora bevételi összeg származik a turizmusból. Gondolok a vendégéjszakák számára.

 –Békésen a vendégéjszakák száma a közelmúltig szinte nulla van. Ennek oka, hogy nincs megfelelő komfort fokozatú szálláshely. Csak az utóbbi öt évben kezdtük el tudatosan fejleszteni a turizmust. Amióta a jobboldal vette át az irányítást – nálunk a rendszerváltás 6 évvel ezelőtt kezdődött meg – 80 férőhelyes kikötő épült, és fejlesztettük a dánfoki üdülőket. Emellett a termálmedence és a vállalkozói erőből létrehozott pálinkacentrum is idegenforgalmi attrakció lehet. Tehát több olyan attrakció létesült, ami miatt érdemes Békésre jönni. Így a tavalyihoz képest 60%-kal emelkedett az idegenforgalmi adó. Ez nem nagy szám, de rámutat a folyamat beindulására. Amit igyekszünk kihasználni, az a vízi-és kerékpáros turizmus. Nagyon büszkék vagyunk arra, hogy Békés városa ötszörös kerékpárosbarát település. Sok kerékpárutat fejlesztettünk, építettünk, és vezetésünkkel alakult meg a KETOSZ, a Kerékpárosbarát Települések Országos Szövetsége. Mindemellett szeretnénk a termálturizmust is fejleszteni. Természeti adottságaink, a város fekvése tesz alkalmassá bennünket arra, hogy egy több embert hívjunk ide pihenni, kikapcsolódni.

 

Medveczky Attila