vissza a főoldalra

 

 

 2012.06.08. 

Félidős az MNT

Két éve alakult az új összetételű Magyar Nemzeti Tanács – többek között ennek apropóján tartott sajtótájékoztatót dr. Korhecz Tamás, az MNT elnöke ma délben a szabadkai Magyar Házban.

Dr. Korhecz emlékeztetett, az első közvetlen demokratikus nemzeti tanácsi választásokat 2010. június 6-án tartották meg Szerbiában. Ezeken a választásokon akkor öt lista jutott mandátumhoz az MNT-ben, háromnegyedes többségben a VMSZ köré tömörülő Magyar Összefogás, valamint a Magyar Remény Mozgalom, a Humentis, illetve a Demokrata Párt listája, a Magyar Liga és a Magyar Polgári Szövetség.

Az évforduló jó alkalom arra, hogy visszatekintsenek az elmúlt két esztendő történéseire. Annak érdekében pedig, hogy ez minél részletesebben történjen, az MNT június 30-áig elkészíti félidős munkájának beszámolóját. A tájékoztatóban összefoglalják az elmúlt két év történéseit, beszámolnak a pénzügyekről, elszámolnak a támogatásokkal, és szembeállítják az elmúlt két év eseményeit a háromnegyedes többséget szerzett Magyar Összefogás választási ígéreteivel.

A beszámolót megelőzendő dr. Korhecz egy dolgot emelt ki az MNT két éves tevékenységéből: munkájukra leginkább az volt jellemző, hogy a magyar közösséget érintő problémákat a gyökerüknél, szakmai alapokra helyezve kezdték el megoldani. Ebből a szempontból az MNT munkája úttörő jellegű az elmúlt 92 év során. Tevékenységük sikerét leginkább az az öt stratégia jeleníti meg, amelyet az elmúlt másfél év során fogadott el az MNT, ezek alatt pedig az oktatásfejlesztési, a kulturális és médiastratégiát, a nyelvhasználati, valamint a civil stratégiát érti. A felsorolt stratégiai dokumentumok nagyon alapos diagnózison alapultak, melyek során felmérték a közösség helyzetét, a nehézségeket, a lehetőségeket, a potenciált, és azokat a célokat is meghatározták, amelyekhez különböző intézkedések és programok segítségével el kívánnak jutni. A beszámolót szerb és angol nyelvre is lefordítják majd, és a lehető legszélesebb módon terjesztik, illetve hozzák nyilvánosságra, hogy a polgárok értékelhessék az MNT munkáját.

Dr. Korhecz az MNT soron következő XXII. rendes ülésének napirendi pontjait is ismertette. Az ülésen, melyre június 29-én kerül sor, elsősorban a felsőoktatási ösztöndíjprogramra vonatkozó határozatok módosításáról lesz szó, ugyanis szeretnék kiszélesíteni azoknak a pályázóknak a körét, akik támogatásban részesülhetnek. Ezen kívül foglalkoznak majd a 15-nél kisebb osztályok megnyitásával, pontosítják a magyar nyelvű helységnevekre vonatkozó határozatokat, és leváltják az MNT ifjúsági konzultatív testületének három tagját is.

Az egyéb pontok alatt az MNT első embere a tartományi ombudsman legújabb állásfoglalásáról számolt be. Amint arra emlékeztetett, nemrég számolt be a Szabadkára és Nagybecskerekre vonatkozó határozatról, és most a Pancsován és Zentán levő intézmények vonatkozásában beadott indítványokkal kapcsolatban is megszületett a döntés. Az MNT Pancsonván a Történelmi Levéltárat, Zentán pedig három intézményt, a Történelmi Levéltárat, a Thurzó Lajos Művelődési Központot, valamint a Zentai Kamara Színházat nyilvánította kiemelt intézménnyé, és ennek értelmében az alapítói jogok részbeni átruházását kérte az MNT-re. Az ombudsman az összes esetben törvénysértést állapított meg az önkormányzatok részéről, és arra kötelezte őket, hogy hajtsák végre a törvényt. Dr. Korhecz, akárcsak a szabadkai és nagybecskereki eset alkalmával, hangsúlyozta, az ombudsman álláspontja jogilag nem kikényszeríthető állásfoglalás, ugyanakkor ajánlásainak tiszteletben tartása mindenkinek törvényes kötelezettsége. Bízik benne hogy a választások után újonnan alakuló önkormányzatok végre szembesülnek a problémával, és az új városi önkormányzati szervezetek megalakulásával Pancsova, Zenta, Szabadka és Nagybecskerek vonatkozásában is lezártnak tekinthetik a kérdést.

Az MNT elnöke továbbá említést tett arról, hogy egy másfél éves, sok keserűséget okozó küzdelem után megoldódni látszik a tanügyi dolgozók magyar nyelven letehető pszichológiai képességvizsgájának kérdésköre. Ugyanis hétfőn, miután a Szerbiai Pszichológus Társasággal és a Foglalkoztatási Szolgálattal is megkötötték a megállapodást, megkapták a licencet azok a pszichológusok, akik ezeket a vizsgákat magyar nyelven fogják elvégezni a magyarul tanító pedagógusok esetében, és az első vizsgázók július folyamán már az anyanyelvükön tehetik le a teszteket.

 

(Forrás: vajma.info)