vissza a főoldalra

 

 

 2012.06.08. 

Felvidéken itt-ott megkondultak a harangok

A Kárpát-medencében 2012. június 4-én 16.32 órakor, a trianoni tragédia 92. évfordulóján egységesen nem kondulhattak meg a templomok harangjai.

 A történelmi egyházak különböző állásfoglalásai és körlevei alapján valószínűsíthető volt, hogy 16.32 órakor egységesen nem kapcsolódnak be a Nemzeti Összetartozás Napján tervezett harangzúgásba a templomok.

"A testvéregyházakkal egyetértésben dr. Kovács Zoltán államtitkár úr május 25-i megkeresésére, amelyben arra kért bennünket, hogy június 4-én, a Nemzeti Összetartozás Napján délután 1 perces harangzúgással kapcsolódjunk be a megemlékezésekbe, levélben jeleztük, hogy kérésének sajnos nem áll módunkban eleget tenni, mert templomi harangjaink istentiszteleti alkalmakkor, illetve az egyház liturgikus rendjéhez kapcsolódva szólnak. Ezúton is megerősítettük ugyanakkor, hogy egyházaink mindennapi szolgálatukban is megjelenő módon szívükön viselik a nemzeti összetartozás ügyét hazánkban, a Kárpát-medencében és a világban élő magyarság között" - adta hírül a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia Sajtószolgálata. A válaszlevelet Erdő Péter bíboros, a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia elnöke, Bölcskei Gusztáv püspök, a Magyarországi Református Egyház Zsinatának lelkészi elnöke, valamint Gáncs Péter, a Magyarországi Evangélikus Egyház elnök-püspöke jegyezte.

 Erre reagálva a Történelmi Vitézi Rend vitéz Hunyadi László Főkapitány úr rendelkezése alapján ezért tisztelettel kérte rendtársait és minden magyar szívű testvérét, hogy az adott pillanatban - 16 óra 32 perckor – személygépkocsijával az úton félreállva 1 perces dudaszóval emlékezzen a magyarság ellen elkövetett gaztettre!

 A Duna TV 16.29-től ezen a napon közvetítette a Trianoni harangszó kétperces műsorát. Az anyaországi és külhoni templomokban összehangoltan, felekezeti hovatartozástól függetlenül megszólaló harangok az emlékezés perce mellett az összetartozásunkat – amely egyben szakrális összetartozásunk is – jelképezik.

 Egységesen a Felvidéken sem kapcsolódtak a harangzúgáshoz, de voltak olyan községek, ahol megkondultak a harangok.

 

(forrás: felvidek.ma)