vissza a főoldalra

 

 

 2012.06.08. 

Aggodalom az EU-ban Nikolić álláspontja miatt

Az EU álláspontja az, hogy Srebrenicában népirtás történt és "a leghatározottabban visszautasítja a történelmi tények bármiféle átszabását", közölte hétfőn Barroso szóvivője. Pia Ahrenkilde Hansen a szerb elnöknek arra a közelmúltban tett kijelentésére reagált, miszerint Srebrenicában nem történt népirtás.

Pia Ahrenkilde Hansen hangsúlyozta, azonos álláspontot képvisel az EU külügyi főbiztosa, Cahterine Ashton is.

"A Srebenicában 1995 júliusában történt esemény az egész emberi faj elleni bűncselekmény volt, s ezt soha nem szabad elfelejtenünk, de megengednünk sem, hogy újra megtörténjen", húzta alá a szóvivő.

Arra a kérdésre, hogy Tomislav Nikolić ilyen és hasonló, Vukovárral kapcsolatos kijelentése ellenére, fogadják-e őt az EU vezetői, Barroso szóvivője megismételte, az EU álláspontja világos.

Catherine Ashton, az EU külügyi főbiztosa Tomislav Nikolić azon kijelentése kapcsán, miszerint Srebrenicában nem követtek el népirtást, azzal reagált, hogy a felelős politikusoknak "a régió megbékélése és együttműködése mellett kell elkötelezniük magukat", s szóbeli megnyilvánulásaikban "felelősségteljes, világos és egyértelmű retorikát" kell használniuk.

Pietro Marcenaro, az Európai Tanács parlamenti közgyűlésének tisztségviselője hétfőn aggodalmának adott hangot az újonnan megválasztott szerb elnök Srebrenicával kapcsolatos álláspontja miatt. "Az 1995-ös srebrenicai népirtás tagadásával Tomislva Nikolić elnök beárnyékolta az elnöki tisztséget is. Az, hogy minden fél elismerje felelősségét abban a háborúban, ami az egykori Jugoszlávia végét jelentette, a megbékélés alapfeltétele", mutatott rá Marcenaro.

 

(Beta)