vissza a főoldalra

 

 

 2012.06.08. 

Orosz–kínai stratégiai szövetség

Miután az európai partnerekkel nem jutott dűlőre Vlagyimir Putyin orosz elnök, Pekingben keresett partnert a stratégiai együttműködésre. Az orosz államfő látogatása során aláírt megállapodások gazdasági és katonai téren egyaránt előrelépést hozhatnak a két ország kapcsolatában.

 Vlagyimir Putyin Oroszország földrajzi fekvését kihasználva, maximálisan profitálni szeretne a világ két szomszédos gazdasági világhatalma, az Európai Unió és Kína gazdasági fejlődéséből. Az európai vezetőkkel a hét végén folytatott szentpétervári tárgyalásokon nem sikerült előrelépni a stratégiai együttműködés megvalósítása terén, látványosan nagy lendülettel folyik viszont a kínai kapcsolatok fejlesztése. Tegnap kezdődött kétnapos pekingi látogatásához időzítve az orosz elnök a Zsenmin Zsipao kínai pártlapban fejtette ki igen részletesen elképzeléseit a két ország kapcsolatainak fejlesztéséről. Putyin szerint az orosz-kínai áruforgalom, mely tavaly 83,5 mil­liárd dollárt tett ki, 2015-re átlépheti a százmilliárd dolláros határt, és az évtized végéig ennek a duplájára nőhet. Eközben szeretné, ha áttérnének a nemzetivaluta-elszámolásra a kölcsönös kereskedelemben. Az orosz államfő szerint ugyanis a két ország kapcsolatait nem zavarják sem elavult előítéletek, sem rövid távú elképzelések. Így képesek lesznek az ipari együttműködés széles körű bővítésére, beleértve a csúcstechnológiát jelentő ágazatokat is. Ennek megfelelően Putyin és Hu Csin-tao kínai elnök stratégiai együttműködési nyilatkozatot írt alá, s a két ország képviselői több mint egy tucat megállapodást is kötöttek a villamos és atomenergetikai, valamint az ipari és pénzügyi kapcsolatok fejlesz­téséről is.

 A két ország haderői szintén szorosabbra vonják együttműködésüket, hogy szavatolják a biztonságot a Csendes-óceán ázsiai térségében. A külpolitikai kérdésekben is igen közel állnak ugyanis az álláspon­tok. Mindkét ország ellenzi például a szí­riai és az iráni rezsimre nehezedő nemzetközi nyomás fokozását, s nem támogatnak semmilyen beavatkozást. Az orosz–kínai stratégiai együttműködésnek ugyanis a szakemberek szerint éppen az a célja, hogy ázsiai ellenpólust hozzon létre az amerikai és az európai befolyással szemben.

 

(MHO)