vissza a főoldalra

 

 

 2012.06.08. 

Pestszentimre már nem mostohagyerek

A városközpont megújításával behozzuk lemaradásunkat

Átalakul Pestszentimre városközpontja. Pestszentimre történetének legnagyobb beruházásának is nevezik a most induló, a településrész központját megújító nagyszabású projektet, melyről Dr. Lévai István Zoltánt, a Budapest XVIII. kerület általános polgármester –helyettesét, a projekt felelősét kérdezem.

 Tisztelt polgármester-helyettes úr! A XVIII. kerület Pestszentimréből és Pestszentlőrincből áll. Az elmúlt 20 évben melyik településrész fejlődött látványosabban?

 –A pestszentimreiek szerint a nagyobbik településrész sokkal előrehaladottabb állapotban van és fejlettebb is. A projekt nyitórendezvényén el is elhangzott, hogy a városközpont megújításával behozzuk lemaradásunkat, jobb hangulat alakul ki a kisebbik településrészben, és a pestszentimreiek nem gondolják azt, hogy mostohagyerekek. Az elmúlt években történtek nagyobb jellegű beruházások, de ennek ellenére elmaradottnak érzik a kisebbik településrészt.

 Mikor vetődött fel a nagyberuházás terve?

 –Már egyszer pályáztunk erre a beruházásra, de most, másodszorra nyertünk. Az első alkalommal, amikor beadta az előző városvezetés a pályázatot, de akkor nem koncentráltak annyira annak előkészítésére, hanem egy lőrinci pályázat nyert, a Havanna –lakótelep városrehabilitációs programja. Úgy éreztük, hogy sokkal nagyobb energiát fektettek annak a pályázatnak az előkészítésébe. Akkor már működött a városrészi önkormányzat, ami felismerte azt, hogy a pályázat „bukásának” egyik oka, hogy nem volt kellőképpen kidolgozva. Közösen úgy döntöttünk, újradolgozzuk a pályázatot, és ezzel párhuzamosan megalkottuk a „Pestszentimre jövőkép” programot, amit el is fogadott a képviselőtestület. Majd újra kiírásra került a most elnyert pályázat. Egy 845 millió forintos beruházásról van szó, amelyből 525 millió forint az európai uniós támogatás. Nem akarok ünneprontó lenni, de az előző pályázatnál sokkal nagyobb összeg állt volna rendelkezésre. Nekünk a mostaniból kell kihozni a maximumot. Mindehhez még járulékos beruházások is tartoznak, hogy mindez nagyobb értékű fejlesztés legyen.

 A fejlesztés megkezdése előtt kikérték a helyiek, a civil szervezetek véleményét?

 –Tartottak lakossági fórumokat, de azokat még az előző városvezetés bonyolította le. Mikor mi vettük át a vezetést, akkor már a projektek annyira előrehaladott állapotban voltak, hogy azokon nem lehetett változtatni.

 Tehát az előző önkormányzati vezetéssel egyetértettek abban, hogy Pestszentimrének fejlődnie kell.

 –Ebben egyetértettünk, sőt én voltam a kezdeményezője a „Pestszentimre jövőkép” –programnak, azért, hogy majdan annak elemeit ki tudjuk dolgozni a pályázatokhoz. Arról szólt a vita, hogy az előző pályázatkor milyen erős legyen a lobbi.

 Mikor jön létre a megújult városközpont?

 –A befejezés várható időtartama 2013 ősze, a dokumentumokban szeptember 23. olvasható, bízunk benne, hogy ehhez tartják magukat a beruházók.

 A városrész megújulása magával vonzza a helyi ingatlanárak emelkedését is?

 –Esetünkben a városközpont fejlesztéséről van szó; a főútvonal, a Nemes utca mentén valósul meg a pályázatban szereplő nyolc projekt, így azt gondolom, hogy ez a terület felértékelődik. Természetesen mindezt befolyásolja az ingatlanpiac helyzete is. Bizonyosan ez a beruházás generálhat újabb ingatlanfejlesztéseket és a magántőke bevonását.

 Engedjen meg egy másik témát: többlettel számol a 2012-es költségvetésben az önkormányzat. Hosszú idő óta ez lesz az első év, amikor a bevételek meghaladhatják a kiadásokat. Miként sikerült mindezt elérni?

 –200 millió forintos általános tartalékkal indítottuk el az évet, és ha a bevételi terveink sikerülnek, és szigorúan takarékoskodunk, akkor szufficites költségvetéssel számolhatunk. Az is lényeges, hogy az a rövidlejáratú hitelállomány, amely az elmúlt években felhalmozódott, 4,5 milliárd forint volt, de sikerült 450 millió forinttal csökkenteni.

 

Medveczky Attila