vissza a főoldalra

 

 

 2012.06.15. 

Elég volt!

Harcot hirdetünk a szolgáltatók visszaélései ellen

Mindenkinek van legalább egy története a különböző szolgáltatók aljasságairól. Amikor egy hatalmas állami vagy magánvállalat, kihasználva erőfölényét és a tényt, hogy az adott területen csak általa juthatunk gázhoz, villanyhoz, telefonhoz, vízhez vagy más szolgáltatáshoz, elkezd hatóságként viselkedni, büntet, kioktat vagy egyszerűen megszünteti a szolgáltatást. Ilyenkor hivatkozhatunk bármire – hogy különben minden számlánkat befizettük, csak ezt az egyet nem, vagy hogy életünkben nem nyúltunk a gázórához, vagy hogy néhány hónapos gyermekkel vagyunk otthon, vagy hogy most kifizetjük a valós fogyasztást – ha egyszer belekerülünk a szolgáltató csapdájába, onnan csak egy kiút van. A kedves ügyfélnek, azaz nekünk egyetlen lehetőségünk, hogy kiszolgáltatva, megalázva a végén befizessük a kirótt összeget, a visszakapcsolási díjat, a kamatokat, az adminisztrációs díjat, a közjegyzői díjat, a perköltséget, a legszerencsétlenebb esetekben még a végrehajtó sikerdíját is. Mert az ügyek lényege, hogy fizessünk. Fizessünk, ha jogos a követelés, ha nem. Fizessünk, tegyük gazdaggá a szolgáltatók mellett működő kft-ket, melyek ki és bekapcsolnak tízezrekért, melyek behajtanak, a közjegyzőket, az ügyvédeket, a végrehajtókat, ezt az egész televényt, mely az egyszerű, kiszolgáltatott állampolgárok utolsó filléreit is megpróbálja elvenni.

 Bár régóta érzem az eljárások igazságtalanságát és törvénytelenségét, mivel hetente kapunk olvasóinktól leveleket hasonló ügyekkel, mégis, a végső elhatározást a következő, dokumentumokkal bizonyított eset katalizálta.

A hetedik kerületi lakásban, melyben többek között egy nyolchónapos és egy kétéves gyerek is lakik, megjelent két ember, arra hivatkozva, hogy leolvassák a gázórát. Miután ezzel a hazugsággal bejutottak a lakásba, közölték, hogy megszüntetik a gázszolgáltatást, mert számlatartozás van. Természetesen, hogy a számlatartozás miből áll, nem közölték, lehetőséget az esetleges kiegyenlítésre nem adtak, csak fogták és az ott tartózkodó nővel és a két gyerekekkel szemben demonstrálták erőfölényüket. Kikapcsolták a gázt.

Miután a lakók tudomása szerint az összes számlát befizették, ráadásul a szolgáltató a számlákon egyértelműen nem tüntette fel, hogy tartoznak, sőt semmiféle értesítő sem volt a postaládában, így némi felháborodással kérték számon a gázműveken a kikapcsolást. A diszpécser sajnálkozását fejezte ki, mert ő látja, hogy folyamatosan fizetik a számlákat, de sajnos a 2011. novemberi számla nem került befizetésre, ezért zárták el a gázcsapot. Kérdésükre, hogy ugyan már miért nem értesítették a fogyasztót, a diszpécser közölte, hogy ők három értesítést is küldtek. Ja, hogy nem kapták meg, hát az előfordul, mert ezek nem ajánlott küldemények, csak levelek. Ja, hogy ott van a telefonszám, az e-mail cím és minden egyéb elérhetőség a szolgáltatónál? Igen, de ők nem szoktak telefonálni, mert a jogszabály szerint, ha kétszer bedobnak egy levelet, amire oda van írva, hogy felszólítás, akkor utána minden további nélkül kikapcsolhatják a szolgáltatást. Hogy miért nem lehet az esetleges tartozást a helyszínen kiegyenlíteni? Mert a kikapcsolást egy másik cég, egy kft. végzi. Hoppá!

Az eb itten van elhantolva, kérem. Így már mindent értek. A visszakapcsolás díja 30 ezer forint, amire annak a kft-nek természetesen nagy szüksége van. Miért nem a fővárosi többségi tulajdonú gázművek kapcsol ki és be? Innentől a kérdés, hadd ne mondjam: költői.

30 ezer forint persze nem éri meg a pereskedést, nincs az az ügyvéd, aki elvállal egy 30 ezer forint perértékű ügyet. Ráadásul a bírósági gyakorlat szerint a pert amúgy is a szolgáltató nyerné meg, mert előjogaik körbe vannak bástyázva több tízoldalas általános szerződési feltételekkel, apró betűs részekkel és bizony még miniszteri és kormányrendeletekkel is. Formailag tehát a szolgáltatónak van igaza.

Hogy tartalmilag nekünk, ügyfeleknek, az senkit sem érdekel. Ott van aztán a végső érv, hogy figyelni kell, és be kell fizetni az összes számlát rendesen. Miért nem fizette be a számlát?

Talán az egészben ez az utolsó mondat a legfelháborítóbb. Mert egy felszínes, látszólagos érvre hivatkozik, aminek a törvénytelen pénzszerzéshez, lehúzáshoz, megalázáshoz semmi köze sincsen. Azért, mert valaki egyszer nem fizet be egy számlát, például, mert adott esetben meg sem kapta, azért nem lehet megbüntetni, nem lehet több tízezer forinttal megkárosítani, nem lehet villany, gáz nélkül hagyni.

Nem lehet megakadályozni, hogy a helyszínen kifizesse tartozását, nem lehet hazugsággal bejutni a lakásába.

Polgári Törvénykönyvünknek a közhiedelemmel és a bírói gyakorlattal szemben ugyan-

is van két nagyon fontos alapelve. A felek együttműködési kötelezettsége és a jóhiszeműség követelménye kizárja a fentieket bármilyen polgári jogviszonyban, hát még egy természetes monopólium esetén. Ugyanis egy lakásból csak egy gáz-, villany- és vízszolgáltató érhető el. Csak egy gáz-, villany- és vízvezetékre lehet rácsatlakozni.

Amióta az eszemet tudom, a kiszolgáltatottsággal szembesülök mindenhol. Azokra a szervezetekre, melyeknek eredeti céljuk, hogy jobbá, könnyebbé tegyék életünket, rátelepedett egy réteg, mely tízezrek életét keseríti meg nap mint nap. Miért? Természetesen a haszonszerzés miatt. Mert ha minden menne, mint a karikacsapás, akkor hogyan lehetne kiszámlázni ki-be kapcsolási díjat, hogyan lehet kenőpénzért elintézni ügyeket, hogyan lehetne mindenféle díjakkal és költségekkel nyomorba taszítani családokat?

A példában szereplő család szerencsésnek mondható. Ha fájt is, nem okoz megoldhatatlan nélkülözést a 30 ezer forint. De van több tízezer család, akiknek viszont igen. Több százezer ember él Magyarországon, akiket 30 ezer forint plusz kiadás a földhöz vág. Képesek elszedni – teljesen indokolatlanul – emberek utolsó pénzét, hogy az ilyen-olyan kft-k tulajdonosai, vezetői, a menedzsment még keressen pár milliót. Ebből elég volt!

A Magyar Fórum harcot hirdet a jogtalanság ellen. Kezdeményezésünkre létrejött egy ügyvédekből álló csoport, mely a jövőben a károsultak érdekeit fogja képviselni. Megvizsgálják a jogi lehetőségeket, összegyűjtik az ügyeket, és ha van rá lehetőség, megindítják a peres eljárásokat. Egy ügy nem éri meg a vesződést, de több száz már igen.

Ha eleddig azért nem lépett fel az erejével visszaélő szolgáltatóval szemben, mert az a pár ezer, tízezer forint nem érte meg az utánajárást, a plusz költséget, a vitatkozást vagy csak mert nem volt rá lehetősége, akkor most itt az alkalom.

Dokumentumokkal alátámasztott esetét küldje el szerkesztőségünk címére vagy az info@magyarforum.hu-ra!

Fontos: a dokumentumokról csak másolatot küldjön, az eredeti dokumentumokat őrizze meg! Hogy a segítségünkre álló ügyvédek az ügyek közül melyeket tartanak képviseletre alkalmasnak, az csak rajtuk múlik, arra a szerkesztőségnek ráhatása nincs.

 

Csorja Gergely