vissza a főoldalra

 

 

 2012.06.15. 

A szerb alkotmánybíróság betiltotta az Obrazt

A szerbiai alkotmánybíróság betiltotta a szélsőjobboldali Obraz szervezet tevékenységét. Az alkotmánybíróság a köztársasági ügyészségnek a klerofasiszta Obraz betiltását kezdeményező 2011. december 14-ei keltezésű javaslatára döntött így. Az ügyészség azért kérte a szervezet betiltását, mert "tevékenységével veszélyezteti a demokrácia alapelveit és ezért igazolt a szervezet betiltása az ENSZ-nek a diszkrimináció megszüntetésével kapcsolatos konvenciója alapján is".

Az ügyészség a betiltásra vonatkozó követelésben egész sor olyan erőszakos akciót sorolt fel, melynek elkövetői a jelzett szervezet tagjai, valamint felhívta a figyelmet azokra a bűnvádi eljárásokra is, amelyek Mladen Obradović, az Obraz vezetője és munkatársai ellen folyamatban vannak.

Mladen Obradović, az Obraz vezetője viszont a per során azt állította, ez a mozgalom a szerbség állami és strukturális megújítására törekszik, amely a Szent Száva által lefektetett alapelveken nyugszik, márpedig ebben a szellemben a szerb nacionalizmus nem sovinizmus és nem kizárólagos. Obradović azt is mondta, az Obraz az "egészséges társadalomért" száll síkra, ami azt jelenti, hogy a negatív jelenségeket ki kell küszöbölni, a szervezet pedig minden vonatkozásában "legális és legitim".

Az Obraz és az 1389 Szerb Népi Mozgalom betiltását már 2009. szeptember 25-én kérte az akkori köztársasági ügyész, Slobodan Radovanović is, aki az alkotmányos rend erőszakos megdöntésére irányuló tevékenységgel, a szavatolt kisebbségi és emberi jogok megsértésével, faji, nemzeti, vallási gyűlölet és nemzeti türelmetlenség szításával vádolta őket.

 

(forrás: vajma.info)