vissza a főoldalra

 

 

 2012.06.20. 

Megjelent a Magyar Fórum XXIV. évfolyamának 25. száma!

A tartalomból:

IN MEMORIAM CSURKA ISTVÁN

Csurka István: Elmentek (2.oldal)

Szeretnénk megszabadulni a félelmeinktől, de nehezen megy, mert a mai napunk alig különbözik a tegnapitól. Szürke és bizonytalanságokkal teli. Ugyanazok ülnek az elosztói székekben, ugyanazok a fénytelen tekintetek, amelyek az elmúlt hatalom szolgálatától zavarosodtak meg, ugyanazok a modortalanságok, hazudozás, ugyanaz az önzés, ugyanaz a klikkrendszer és minden mögött a nagy bizonytalanság: mi történik most velünk?

 Prőhle Gergely a Külügyminisztérium EU kétoldalú kapcsolatokért felelős helyettes államtitkára: Magyarország számára döntő fontosságú lenne, hogy bizonyos nemzetstratégiai ügyekben működjön a pártok felett álló szolidaritás, függetlenül attól, hogy éppen milyen kormány van hatalmon. A nemzetpolitikával kapcsolatos konszenzus megbomlása pedig csak a határon túli magyarságnak árt. (4.oldal)

 A bérszakadék csak nagyon lassan szűkül

A gyermekvállalást nem lehet magánügyként kezelni (5.oldal)

Bauer Edit, az MKP EP-képviselője: A statisztikák azt mutatják, hogy a nemek közötti bérszakadék akkor kezd igazán láthatóvá válni, miután a nők első szülési szabadságukról visszatérnek a munkaerőpiacra, tovább fokozódik a pályafutás külső tényezők – mint a munkavégzés gyermekvállalás miatti szüneteltetése és hozzátartozó családtag ápolása – miatti többszöri megszakításával, és növekszik a korral és az iskolai végzettséggel. Így bünteti a társadalom az anyaságot?

 Zala megye nemes ajándéka a muraközieknek

Ma már a vállalkozási együttműködések sem állnak meg a határon (7.oldal)

Interjú Manninger Jenővel, a Zala megyei közgyűlés elnökével

A történelmi Zala megye fennállásának ezer éves évfordulójára készült Nemes László festőművész szárnyas oltára, amelyet június 7-én a megye ajándékként adott át a szlovéniai Lendván a muravidéki magyarságnak. Ekkor írták alá a Muravidéki Magyar Önkormányzati Nemzeti Közösség (MMÖNK), valamint a Zala Megyei Önkormányzat és a Vas Megyei Önkormányzat közötti hagyományos éves együttműködési megállapodást.

 A baloldal 2035-ig eladósította Miskolcot

Ha kell, térdig járom a lábam azért, hogy aki szeretne, az dolgozhasson (9.oldal)

Dr. Kriza Ákos, Miskolc polgármestere: Egyáltalán nem vagyunk könnyű helyzetben, hiszen az előbbiekből is világosan látszik, hogy egészen más a valóság, mint amit az ellenzék állít. Tudom, tudjuk, hogy a céljuk az, hogy megpróbálják jelentékteleníteni mindazt, amit ez ellen a város ellen elkövettek, de mi igyekszünk nem felvenni a kesztyűt, hanem dolgozunk, megyünk előre, hogy kiemeljük Miskolcot abból a szakadékból, amibe azok taszították, akik most a legjobban kiabálnak. Ha folyton arra reagálnánk, azzal foglalkoznánk, hogy mit beszélnek, akkor nem jutnánk előre. A mi feladatunk azonban nem a velük való csatározás, hanem az, hogy egy élhető, biztonságos várost teremtsünk. Ennek része például a rendszeres hatósági ellenőrzés, amelynek hatására a hírek szerint több fészekrakó is elhagyta az Avasi lakótelepet, és a várost.

 Beszélgetés Mester István festőművésszel (10.oldal)

1995-ben festettem egy képet, ahol a lerombolt piros szemaforokat a sínre téve ábrázoltam. Ennek már politikai üzenete van, mert hiába döntöttük meg a régi rendszert, ha annak maradványai útját állják életünknek.

 Könnyed dallamvilág – nívós előadás

(Lehár-est a miskolci operafesztiválon) (12.oldal)

Az idei miskolci operafesztiválnak számos kísérőrendezvénye volt a Városháza előtti téren. Ezek közül a legrangosabb és a legsikeresebb a Lehár, Puccini kortársa c. dalest volt június 15-én. Bizonyára sokan úgy gondolják, hogy Bartók és Puccini mellett vétek operettet adni. Holott még Ady Endre szerint is az operett „a legkomolyabb színpadi műfaj, a legszebb és a legszabadabb, mellyel királyokat üthetünk veszedelem nélkül nyakon”. Az operettben lehet egy az egyben tündérmesét, csodát, valóságos karriertörténetet, gazdagságot, boldogságot látni, és lehet a fonákjáról nézve a mese, a csoda, a karriertörténet paródiájaként értelmezni. Az is sokat számít, hogy az előadók mennyire veszik komolyan magát a műfajt. A 15-ei ingyenes szabadtéri koncerten láthattuk, hallhattuk, hogy Eperjesi Erika, Pohly Boglárka, Boncsér Gergely és Jenei Gábor mind mély előadói alázattal szólaltatták meg Lehár Ferenc műveit. A produkció után Eperjesi Erikával, a Miskolci Nemzeti Színház magánénekesével és Boncsér Gergellyel az Operettszínház és az Operaház szólistájával beszélgettünk.

 Csorja Gergely: Egy cikk utóélete (19.oldal)

Két héttel ezelőtt címlapon hirdettünk harcot a szolgáltatók visszaélései ellen. A cikk apropóját adó eset utóélete természetesen újabb furcsaságokat tartalmaz. Miután a Gázművek által megbízott kft. kikapcsolta a szolgáltatást, praktikusan egy csapot elzártak, illetve két műanyag gyűrűt kicseréltek, a szolgáltató 30 ezer forintot számlázott ki kizárási díjként és 14 ezer forintot a csap visszanyitásáért. Továbbá a kizárással büntetett családnak – lévén átalánydíjas fogyasztók – a teljes fogyasztását ki kellett fizetnie. Ez június elején az amúgy 12 hónapra elosztott gázfogyasztás közel 30 százalékát, úgy 150 ezer forintot jelentett. A Gázművek lényegében mindent megtett, hogy a család gáz nélkül maradjon, bár azt is el kell mondanunk, hogy miután a 200 ezres összeget befizették, szinte azonnal visszaállították a szolgáltatást, azaz kinyitották a gázcsapot. A fogyasztó érdeklődésére, hogy ugyan miért nem értesítették a tartozásról, az ügyintéző hölgy kimutatást közölt, hogy az elmúlt 6 hónapban összesen 7-szer értesítették a kedves fogyasztót. De hogyan lehetséges ez, furcsálkodta el magát a kedves fogyasztó, amikor a postaládában nem volt semmi. Mikor károsultunk a postai küldemények számát kérte, hogy eljárhasson a kézbesítővel szemben, a lehető legmeglepőbb kijelentést hallotta: „Nekünk saját kézbesítőnk van.” Ezzel az utolsó mondattal a józan ész nem tud sok mindent kezdeni. Tehát, hogy összegezzük: a Gázművek nem értesíti a fogyasztót se telefonon, sem e-mail-ben, sem postai úton, hogy tartozása van, hanem a fogyasztó vagy észreveszi az elszámolásnak nevezett káoszból, melyet havonta a sárga csekkel kap, hogy ő bizony tartozik, vagy a Gázművek saját kézbesítője bedobja a felszólítást. Namost, ha a Gázművek saját kézbesítője inkább kétszer-háromszor hat kisfröccsöt dob be a Molnár presszóban, akkor a kedves fogyasztónak pechje van.

 Keresse a Magyar Fórumot csütörtöktől az újságárusoknál!

Vagy fizessen rá elő!

info@magyarforum.hu

Kiadóhivatal: 1092 Budapest, Ráday u. 32., I. em. 3. Levélcím: 1464 Budapest, Pf. 1575. Telefon és telefax: 781-3236, 06-30/754-5017.