vissza a főoldalra

 

 

 2012.06.15. 

Amikor a jogerősen elítélt oktat ki másokat tisztességből

Dombóvár érdekében lehet sikkasztani?

A bíróságon támadja meg Szabó Lóránd Dombóvár független, korábban MSZP-és polgármestere azt a május 24-én elfogadott képviselő-testületi határozatot, amely kimondta, hogy összeférhetetlenség miatt távoznia kell a polgármesteri tisztségből. A Kúria januárban jogerősen kétéves, három évre felfüggesztett börtönbüntetésre ítélte Szabó Lórándot, akit bűnösnek talált kétrendbeli, részben folytatólagosan, felbujtóként elkövetett sikkasztás ügyében. Az összeférhetetlenséggel kapcsolatban Kerényi Zsolt (Fidesz–KDNP) alpolgármestert kérdezzük.

 Először is tisztázzunk valamit: az ön alpolgármesteri jogkörét 2011. május 26-án Szabó úr megvonta. Azóta történt az ügyben változás?

 –Az elmúlt évek eseményei sajnos„botcsinálta jogtudósokat” faragtak belőlünk. Így az Önkormányzati törvényt is szinte már kívülről fújjuk. Tehát: polgármesteri javaslatra történik az alpolgármester kinevezése a testület által. A kinevezést  minősített többséggel lehet megszavazni és visszavonni is. A polgármester  tőlem nem az alpolgármesteri tisztséget vonta meg, (mert ezt nem tudta megtenni), hanem a munkakörömet, a feladataimat.. Ez azt jelenti, hogy semmilyen munkával sem bíz meg. A törvény szerint ugyanis az alpolgármester azokat a feladatokat hajtja végre, amelyeket átruház rá a polgármester. Szabó Lóránd tőlem ezeket a feladatokat vonta vissza, természetesen a tiszteletdíjammal együtt. Azért maradtam mégis alpolgármester, mert tudtam, tudtuk, hogy előállhat egy olyan helyzet, amikor a polgármestert elítélik,(pl. börtönbüntetésre), ami azután be is következett . Egy ilyen esetben ugyanis, az alpolgármester minden feladatát át kell, hogy vegye a volt polgármesternek, azonnal teljes joggal képviseli a várost. Amennyiben a bíróság helybenhagyja képviselőtestületünk, Szabó Loránd polgármesterségének megszűntetését kimondó döntését, kiderül majd, hogy helyesen döntöttem. Ha ugyanis Szabó nem lehet polgármester, akkor nekem az időközi választásig el kell látnom a városvezetés feladatait.

 A következő olvasható az egyik baloldali lapban: „ha a Fidesz meg akar szabadulni a polgármestertől, fel kell oszlatnia a testületet. Ezt azonban nem tervezik. Már csak azért sem, mert Szabót a dombóváriak előtt érezhetően erősítette, hogy a városért még a személyes kockázatot jelentő pénzátutalást is vállalta.” Mi erről a véleményük?

 –Aki ilyet mond, azt állítja, hogy a cél szentesíti az eszközt. Tehát Dombóvár érdekében lehet sikkasztani? Mi történne egy olyan esetben, ha „Dombóvár érdekében” a sikkasztásban való felbujtásnál súlyosabb bűncselekményt kell bevállalni? Ki dönti el, hogy hol a határ? Szabó Loránd? Aki ezzel az érveléssel egyébként törvények fölöttinek érzi magát. Azt, hogy a cél érdekében nem lehet bármilyen eszközt felhasználni már egy kamasz fiúnak tudnia kell, nem hogy egy polgármesternek!

 Egy évre fegyelmi büntetésként húsz százalékkal csökkentették a polgármester illetményét. De azt szeretnék, hogy lemondjon…

 A Polgármesternek két fegyelmi ügye van, de egyik sem jogerős, mert ezeket megtámadta a munkaügyi bíróságon. Az egyik megrovás, a másik az illetménye megrovása. A testület kimondta Szabó polgármesterségének megszűnését, ami akkor lesz jogerős, ha ezt a bíróság helybenhagyja. Amennyiben így történik, akkor megszűnnek az ellene folyó fegyelmi ügyek is, mert oka fogyottá válnak.

 Az összeférhetetlenség kimondását csak a fideszesek támogatták?

 –A 12 tagú testület a magát függetlennek valló polgármesterből, két MSZP-sből, egy jobbikosból és nyolc fideszesből áll. A fideszesek és a jobbikos képviselő támogatta az összeférhetetlenség kimondását. A szocialisták pedig nem vették részt a szavazáson, tehát egyhangú döntés született.

 Dombóvár lakosait mennyire érdekli ez a történet?

 –A legnagyobb gond, hogy Szabó Lóránd egy olyan „polgármester-képet” alakított ki, ami kifejezetten káros. Egy állandóan szereplő, folyton magát mutogató polgármester képét, aki a felszínes sürgést-forgást részesíti előnyben az érdemi munka helyett. A Polgármester sokat szerepel, de e mögött a tartalom meglehetősen kevés. A polgármesterség komoly munka, ami tervezésből, projektek menedzseléséből, és tisztességes döntések meghozatalából áll. Aztán ezeket lehet kommunikálni jól, vagy rosszul, de a lényeg a munkán van. Szabó polgármester munkának álcázott állandó, kényszeres szereplése viszont hisztérikus állapotot teremtett a városban .Egy olyan légkört, amelyben mindig, mindenkit állásfoglalásra kényszerít. Az is nyilvánvaló, hogy ilyen helyzetben nehéz dolgozni, felelős döntéseket hozni.

 Elmondhatjuk, hogy több fejlesztés is a jogi huzavona miatt maradt el?

 –Főleg az intézmények működtetésére hat ez inkább negatívan. Nem tudunk a működésre vonatkozóan döntést hozni, mert a polgármester azt negligálja, ellehetetleníti. Valóban emiatt többen fásultak , s azt mondják, semmit sem lehet tenni, nincs értelme az érdemi munkának.

 Szabó Lóránd szerint tisztességtelen a testület határozata…

 –Túl a jogi részen: etikai kérdés is az, ha valakit börtönbüntetésre ítélnek, ne akarjon polgármester maradni. Iskolaigazgatóként senkit sem vehetek fel, akinek börtönbüntetése van, és ez így helyes. Esetünkben a tisztesség szót emlegetni eléggé abszurd. Harrach Péter mondása jut eszembe: a bukott diák szeretné korrepetálni az érettségire készülőket.

 Többen fideszes bosszúról beszélnek…

 –Szabó úr, még szocialista polgármesterként, több mint egy évvel a ciklus lejárta előtt lemondott. Pedig akkor baloldali többség volt. Tehát azzal a testülettel sem tudott együtt dolgozni. Akkor úgy indokolta, hogy „elege lett mindenből”. Valószínűleg azért mondott le, mert rágalmazásért elítélték. Egyébként ez az állítás meglehetősen gyerekes és nárcisztikus. Egyszerűen ne legyen Dombóvár első embere egy elitélt- hol itt a bosszú?

 Említette, hogy nagyon jó a polgármester úr sajtója. Sok kormánypárti szimpatizáns hiányolja a Fidesz „megmondó embereit”, és erősebb kommunikáció vár helyi és országos szinten is.

 –Ez így is van, de mikor a képviselőjelöltségre vállalkozunk, akkor a közösségért szeretnénk dolgozni, és nem azért lépünk elő, hogy magunkat mutogassuk. Aki mégis így tesz, az pályát tévesztett, és újságírónak, vagy színésznek való. Az elmúlt nyolc év tele volt „megmondó” politikusokkal, sokra nem mentünk vele…

 

Medveczky Attila