vissza a főoldalra

 

 

 2012.06.15. 

Tétényi –recept: stresszoldóként hastáncosnőt

Az elmúlt 10 évben fokozatosan újjáépült Esztergom, pezsgett az élet nyáron a főtéren

„Érdekes ajándékkal lepte meg az esztergomi polgármesteri hivatal férfi dolgozóit a polgármester asszony. Tétényi Éva Ivó nap alkalmából hastáncosnőt és pezsgőt rendelt a hivatal férfi munkatársainak” – áll a Fidesz- KDNP esztergomi képviselőcsoportjának a sajtóközleményében. Polgármester asszony a férfinap megünnepléseként szánta ajándékul a város zászlói előtt bemutatott hastáncot, valamint a pezsgőt. Az esztergomi politika abszurdumokból álló sorozatának újabb fejezete kapcsán Steindl Balázzsal a helyi testület Fidesz-KDNP frakciójának vezetőjével beszélgetünk.

 Úgy olvastam, hogy ez a produkciót Tétényi Éva stresszoldóként rendelte meg egy csapatépítő tréning után. Önök szerint a helyszín a probléma, vagy az, hogy mindez munkaidőben történt? Mert azt kijelentették, hogy erre nem használtak fel közpénzt.

 –Azt nem is mertük feltételezni, hogy mindezt közpénzből finanszírozták, de az igaz, hogy a produkció pénteki napon történt, 12 órakor, tehát hivatali időben. Nem tudom, hogy  kinek a  fejéből pattanthat ki – és ehhez hogyan járulhatott hozzá polgármester asszony - olyan ötlet, hogy Ivó napra a városháza nagytermében hastáncosnőt hívnak a  hivatal férfi  dolgozóinak. Ha jól tudom a játékhoz az is hozzátartozott, hogy a női dolgozóknak ki kellett húzni egy férfinevet a mulatság előtti héten, és az adott férfi kívánságát teljesíteni.

 Nocsak. Mindent?

 –Gondolom, azért megszabták a határokat. Felháborító és megmagyarázhatatlan, hogy egy katolikus, érseki városban hivatali munkaidőben hastáncosnőt rendel a polgármester asszony, és az egészet úgy indokolja, hogy a polgármesteri hivatal férfi  dolgozóinak stresszes állapotát akarta ezzel oldani. Nem vagyok prűd, vagy ókonzervatív, de azért a szórakozásnak is megvan a maga módja, a helyszíne és az ideje.  Természetesen az előző városvezetés is gondoskodott arról, hogy a köztisztviselőket, hivatali dolgozókat felköszöntse. A köztisztviselők napja - amelyet 2001 óta tartanak országszerte július 1-én – megfelelő alkalom arra, hogy a fent említett dolgozókat köszöntsék. 2010 előtt minden évben közös kirándulásokat és rendezvényeket szervezett az akkori városvezetés. Természetesen hastáncosnő egyik évben sem volt.

 Meggyes Tamás országgyűlési képviselő, Esztergom volt fideszes polgármestere az egyik testületi ülésen az összes politikai erő támogatásával, közös aláírásgyűjtést javasolt, mellyel a kormánytól kérné a város 1,1 milliárd forintos hiányának megoldását. Ezt Tétényi Éva nem támogatta, hiszen ő felterjesztést szeretne küldeni a kormánynak.

 –Igen, képviselő úr arra gondolt, hogy szerinte a cél eléréséhez nem jó ötlet felterjesztést küldeni a kormánynak, mert az követelésként hat, jobb, ha kérik a segítséget. Mint mondta, az állam által elvont 1,1 milliárd forint miatt néhány hónapon belül megszűnnek a közösségi ellátások Esztergomban, a város bankhitelt nem kaphat. A súlyos helyzet miatt nem érdemes a felelősséget firtatni, csak úgy lehet megoldást találni, ha megkeresik az együttműködés minimumát.

 A Hídlap felmérése szerint az olvasók úgy gondolják, hogy a „kutya se jön Esztergomba” a nyáron a botrányok miatt. Egyetért azzal, hogy a helyi politikai helyzet kevesebb turisztikai attrakciót, kevesebb vendégéjszakát és így kevesebb idegenforgalmi adót eredményez?

 –Ha valaki a nyári programját tervezi, és Esztergom iránt érdeklődik akkor mit lát? Két félkész szállodát, egy bezárt fürdőt – talán sikerül újból beindítani – , rossz utakat. Nincsenek rendezvények, rossz a közhangulat. A Bazilikát és a múzeumokat pedig út közben megtekintik azok, akik végigjárják a Duna-kanyart. Mindez nagyban „köszönhető” Tétényi Éva csődeljárásának. Az elmúlt 10 évben fokozatosan újjáépült a város, pezsgett az élet nyáron a főtéren, szinte mindennap volt rendezvény, hétvégenként megtelt a Széchenyi tér és az élményfürdő is.

 Egy érseki városról van szó, a Duna partján. 1990-ig a kommunista rendszer nem engedte Esztergomot fejlődni. Büntették a „klerikális várost”. Addig még a telefonvonalat is meg kellett rendelni a távolsági hívásokhoz. Eltelik 20-22 év, és úgy látom, mintha valakiket aggasztott a város eddigi fejlődése…

 –Amikor 1999 őszén Meggyes Tamás átvette a város vezetését, akkor 50 év hátrányt kellett ledolgoznunk, ráadásul 2002-2010 között ellenszélben, szocialista kormányzás alatt kellett mindezt megvalósítani. Igen, a fejlesztésekhez, beruházásokhoz hitelt vettünk fel, de azt nem lehetett előre látni, hogy 2008-ban milyen méretű válság lesz és azt sem lehetett előre tudni, hogy 1000 milliárd forint von el az akkori szocialista kormányzat az önkormányzatoktól. Azt meg végképp nem tudhattuk, hogy 2010 őszén egy olyan polgármesterünk lesz, aki politikai bosszúból, Esztergomot nem nézve csődeljárást indít a város ellen. Ami viszont a jelent illeti, aggodalomra ad okot az, hogy sokan a bizonytalan helyzet miatt elvándorolnak, csökkent a népesség és kevesebb gyerek születik Esztergomban .

 

Medveczky Attila