vissza a főoldalra

 

 

 2012.06.22. 

Polémia alakult ki a Magyar Polgári Pártról

Polémia alakult ki arról, hogy választási eredményei miatt feloszlatható-e a Magyar Polgári Párt.

 A párttörvény előírásaira Kovács Péter, a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) főtitkára irányította rá a figyelmet egy internetes közösségi portálon tett bejegyzésében. Ebben a főtitkár arra világított rá, hogy az MPP sem a 2008-as parlamenti, sem a 2012-es önkormányzati választáson nem szerzett 50 ezer szavazatot, ezért a párttörvény értelmében a főügyész kezdeményezheti a párt feloszlatását. A főtitkár azt is firtatta, hogy vajon elvesznek-e az MPP által szerzett mandátumok, ha a pártot az önkormányzati testületek megalakulása előtt feloszlatják.

 A Krónika arról számolt be, hogy a 2003-ban elfogadott romániai párttörvény 7. fejezete sorolja fel azokat az okokat és tényállásokat, amelyek a pártok feloszlatását vonják maguk után.

 A jogszabály kimondja például, hogy inaktívnak nyilvánítható egy alakulat, ha nem állított jelölteket – önállóan vagy más párttal szövetkezve – két egymást követő parlamenti választáson, legkevesebb 18 választókerületben. Törölhető egy párt a politikai alakulatok jegyzékéből, ha jelöltjei két egymást követő választáson nem szereznek országos összesítésben legkevesebb 50 ezer szavazatot a helyi vagy a megyei, illetve a szenátusi vagy a képviselőházi választásokon. A politikai alakulatok megszüntetését a főügyészség kezdeményezheti a bukaresti törvényszéknél, amely dönteni hivatott az ügyben.

 Az MPP a 2008-as helyhatósági választáson elérte a törvény által megszabott voksküszöböt: helyi tanácsosi listájára 79 238, megyei tanácsi listájára pedig 84 620 voksot adtak le. 2008 őszén azonban nem indult a parlamenti választásokon, az idei önkormányzati választásokon pedig a települési képviselőjelöltjei 46 071, megyei képviselőjelöltjei 36 671 szavazatot szereztek.

 Szász Jenő, az MPP elnöke az MTI-nek elmondta: az elmúlt 22 évben Romániában egyetlen párt feloszlatását sem kezdeményezték, pedig tudomása szerint 38 olyan román párt létezik, amely nem teljesíti e törvényi feltételeket. „Ha esetünkben alkalmazzák a törvénycikkelyt, több tucatnyi román pártot is fel kellene oszlatni" – jelentette ki. Hozzátette, a párttörvényt a romániai nagy pártok dolgozták ki a kis pártok ellen, és annak megannyi előírása alkotmányossági aggályokat vet fel. „Lehet, hogy éppen a mi küldetésünk, hogy helyre tegyük ezeket a passzusokat nemcsak a magyar kisebbség, hanem a román többség számára is" – jelentette ki, megjegyezvén, hogy ha elindítanák a feloszlatásukra irányuló pert, biztosan az alkotmánybírósághoz fordulnának.

 Szász Jenő azt is megjegyezte: az MPP feloszlatásának a felvetése csupán „Kovács Péter vágyálmait tükrözi". Úgy vélte, az RMDSZ főtitkára elszólta magát; ha ezek után a főügyész kezdeményezné az MPP feloszlatását, világos lenne, hogy az RMDSZ áll az intézkedés hátterében.  

Szász méltatlannak találta, hogy az RMDSZ voltaképpen azt rója fel, hogy a 2008-as parlamenti választásokon az MPP gesztust gyakorolt irányában, és nem indított jelölteket ellene, hogy ne veszélyeztesse az ötszázalékos küszöb átlépését. „Ez a hála a gesztusunkért!" – jelentette ki Szász. „Nem tartok attól, hogy feloszlatják az MPP-t, de ha ezt megkísérlik, meg fogjuk védeni magunkat" – összegezte mondandóját.

 

(Forrás:erdely.ma)