vissza a főoldalra

 

 

 2012.06.22. 

Elítélték a szerb állambiztonság egykori vezetőit

A belgrádi Felső Bíróság bűnösnek ítélte az Állambiztonság (DB) egykori vezetőit a Vuk Drašković (képen), a Szerb Megújhodási Mozgalom elnöke ellen 2000-ben elkövetett montenegrói, budvai merénylet ügyében. Milan Radonjićot, a DB belgrádi központjának egykori főnökét nyolc, Stevan Bastát és Ratko Romićot, az Állambiztonság szolgálatainak egykori vezetőit pedig hét-hét év börtönbüntetésre ítélték.

Az ítélet ismertetésekor Tatjana Sretenović bíró azt mondta, hogy a rengeteg bizonyíték ismertetéséhez szükséges idő miatt húzódott el a bírósági eljárás, s közölte, hogy a bíróság tanácsa egyhangúlag bűnösnek ítélte a három vádlottat.

 A vádirat szerint Radonjić, Basta és Romić adatokat gyűjtöttek majd információkkal szolgáltak a merénylőknek Slobodan Milošević politikai ellenfele, Drašković likvidálása érdekében. Basta és Romić átadták Radonjićnak a Drašković budvai lakásának képeit tartalmazó albumot, aki a képeket közvetlenül a merénylőkhöz juttatta tovább. A merénylők, Leonid Milivojević, Branko Berček és Nenad Ilić a különleges egység tagjai voltak, akiket a különálló bírósági eljárások során több évtizedes börtönbüntetésre ítéltek.

Vuk Drašković szerint a szerb igazságszolgáltatás egyik legfontosabb napja volt a tegnapi, mert tizenkét évvel a merényletet követően végre elítélték annak segítőit is. Reményét fejezte ki, hogy hamarosan elérkezik az az idő, amikor Slavko Ćuruvija, Dada Vujasinović és más gyilkosságok ügyében is vádiratok születhetnek. Közölte, hogy két vádlottnak bizonyára köze van Ćuruvija meggyilkolásához is: Radonjićnak a bevetés szervezőjeként, Romićnak pedig megannyi jel szerint azért, mert a bűntényt követően maga szállította el a helyszínről a gyilkosokat.

 

(Forrás: Magyar Szó)