vissza a főoldalra

 

 

 2012.06.22. 

Hollókőé a világörökségi vagyon

Reméljük, az új világörökségi törvény rendeletei forrást is biztosítanak

Nógrád megye önkormányzata ingyenesen adta át Hollókő önkormányzatának a világörökségi település ófalui részében lévő ingatlanokat. Palócföld éke, s egyben Közép-Európa legépebben megmaradt, egységes palóc építészeti stílust tükröző faluja Hollókő, melynek legnagyobb értéke az ófalu nagy részét kitevő falurezervátum, mely őrzi a XVII. századi népi építészet remekműveit.

 Igaz, hogy ezzel megvalósult a hollókőiek 20 éves álma?- kérdezem Szabó Csabát, Hollókő polgármesterét (FIDESZ).

 –Igen, mert a ’90-es évek előtt állami tulajdonban voltak ezek a házak, majd a rendszerváltás után a vagyonátadó bizottság úgy ítélte meg, hogy a megye tulajdonába kerüljenek a legértékesebb ingatlanok. Bizonyára úgy gondolták, hogy a megyének mindig több pénze lesz az ingatlanokat fejlesztésére, mint Hollókőnek. Mi a kezdetektől fájlaltuk a tulajdonváltást, mert úgy véltük, hogy a helyi önkormányzat tulajdonába kéne kerülnie az ingatlanoknak.

 Nem arról van szó, hogy mivel a megyének nincs rá forrása, átadják önöknek az ingatlanokat, hogy bajlódjon Hollókő a fenntartással?

 –A fenntartást egy közalapítványon keresztül eddig is mi végeztük. De mivel a tulajdonos a megye volt, ezért a változó politikai akarat és képviselet sokszor elbizonytalanított bennünket. Arról is lehetett hallani, hogy a megye magánkézbe akarja adni az ingatlanokat, s azoknak más funkciót keresnek. Mi viszont azt nem engedjük meg, hogy olyan funkció kapjon helyt, ami nem felel meg a világörökségi elvárásoknak.

 Három udvar, valamint a Vár étterem, a Szövőház, két palóc üdülőház, egy diákszállás és a Bátki ház került a hollókői önkormányzat tulajdonába. Mindennek mennyi az anyagi értéke?

 –A megye számítása szerint kb. 66 millió forint. Hollókő esetében viszont sokkal magasabb árról beszélhetünk, hiszen itt eszmei értékkel is bírnak az épületek. A valós érték tehát a duplája lehet az előbb említetnek. De kijelentem: eladásról szó sem lehet.

 A most átadott kilenc ingatlan a részét képezi az 58 épületet kitevő falurezervátumnak?

 –Így van, s ezek mind védett ingatlanok, s közülük a „legvédettebb” a Bátki ház, amely a falu egyik szimbóluma is. A megye eddig azt mondta, hogy majd ők foglalkoznak a fenntartással, ha több forrásuk lesz. Ebből a több forrásból nem lett semmi…Így a szálláshely bővítésén kívül a megye nem adott pénzt a fejlesztéshez sem.

 Hollókő az egyetlen hazai világörökségi falu. Ennek fenntartása, gondolom nem kevés felelősséggel jár?

 –Az egyetlen magyar falu, amelyik önállóan kapta meg ezt a címet, ezt azért mondom, mert Mád is a világörökséghez tartozik, de abban az esetben tájat tüntették ki. Sajnos ettől függetlenül nem kapunk magasabb állami támogatást.

 Az olvastam, hogy a lakosság 60%-a nyugdíj korhatár felett van. Mit lehet az ellen tenni, hogy ne legyen teljes mértékben Hollókő rezervátumfalu?

 –Az elmúlt években mindent megtettünk annak érdekében, hogy a fiatalok ne költözzenek el a településről, és munkahelyeket is sikerült létrehoznunk. Emellett fejlesztettük óvodánkat, iskolánkat. Amikor polgármester lettem, akkor összesen hét helyi óvodás és öt iskolás volt. Ma ez a szám a négyszeresére nőtt. Az ófaluban folyamatosan adunk ki ingatlanokat, hogy a családok kipróbálhassák, milyen a hollókői élet. Sokat léptünk előre, de még kéne anyagi segítség. Bízunk benne, hogy az új világörökségi törvény rendeletei forrást biztosít számunkra.

 Mennyi turista keresi fel a települést?

 –Pontos számokkal nem rendelkezünk, mert nyitott a település. A vár melletti parkoló adataiból 70-80 ezer látogatóra következtetünk.

 Az, hogy bevezették a megyében a turisztikai kártyarendszert, mennyit lendíthet a helyi turizmuson?

 –Mindenképpen segít, de mindez kevés. Az a lényeges, hogy a megyében minél több olyan attrakció legyen, mely vonzza a turistákat. A már említett kártya olyan helyen vált be, ahol sok mindenre fel lehet használni, de sajnos Nógrád még nem a turizmus fellegvára.

 Hazánkban és Nógrádban eszmeileg eléggé megbecsülik azt a kincset, amit Hollókő őriz?

 –Megbecsülik, mert egyre többen keresnek fel minket, a médiában sokat szerepel pozitív példaként a település, és a világörökség szóra is mindenkinek Hollókő jut eszébe. Nálunk az iskolában Hollókő tantárgy is van, ahol a helyi hagyományokat "tanítjuk".

 

Medveczky Attila