vissza a főoldalra

 

 

 2012.06.22. 

A borvidéki területeken a szőlő munkahelyet teremt

A Darányi Ignác-terv több eleme a szőlő-és borágazat szempontjából példaértékű

Mintegy 69 millió forint összértékben, túlnyomórészt pályázati pénzekből készült az a pince és vendéglátó beruházás, amit május 25-én adott át Czerván György államtitkár Cegléden, a Kökény és Fia Családi Borászatban. A Darányi programnak számos pozitív célkitűzése van, ebből a szőlő- és borágazatnak is ösztönzést kellene adni – javasolta a megnyitón Horváth Csaba, a Hegyközségek Nemzeti Tanácsának főtitkára.

 Milyen ösztönzésekre gondolt?

 –Amit a kormányzat a Nemzeti Vidékstratégiában megfogalmazott az nagyon általános, és sokkal szélesebb léptékű anyag, minthogy agrár stratégiának lehessen nevezni. A Darányi Ignác-terv viszont már nagyon sok olyan elemet tartalmaz, ami a szőlő-és borágazat szempontjából példaértékű. Sőt! A szőlő-és borágazat a terv végrehajtásában egy fontos etalon lehet.

 Legyen kedves ezt részletesen kifejteni.

 –A Darányi-terv egyik kiemelt területe a vidéki térségek népességmegtartó és népességeltartó képességének javítása. Borvidékeink pedig olyan helyeken terülnek el, ahol a leginkább szükség van bővítésre és munkahelyteremtésre. A szőlő ráadásul a kertészeti ágazaton belül is azokba a kultúrákba tartozik, ami jelentős kézimunkát igényel. Ezért ha kellően menedzseljük ezt a témát, akkor a borvidéki területeken a szőlő –sok esetben a mezőgazdaságilag művelt területek több mint 10%-án ez a növény található – munkahelyet teremt. A másik kiemelt terület a tájaink természeti értékeinek, erőforrásainak megőrzése. Tudjuk, nálunk a szőlő őshonos növény; 30 millió évvel ezelőtt a szőlő őse már megtelepedett, tehát nem tájidegen a növény. Sok esetben a szépen művelt ültetvények hozzájárulnak a kultúrtáj megjelenéséhez, kialakításához és annak megőrzéséhez. A harmadik kiemelt terület a hazai és helyi biológiai alapok felhasználása. Ha megnézzük a jelenleg köztermesztésben lévő szőlőfajtáinkat, azoknak több mint a fele helyi, őshonos, vagy helyben nemesített fajta. Ez azt jelzi, hogy helyi értékekről, máshol nem kóstolható ízekről, zamatokról beszélhetünk. Fontos lenne tehát ezt az agroökológiai potenciált kihasználni. A megélhetés biztosítása is kiemelt területe a Darányi-tervnek. Ezen a ponton lehet közvetlenül utalni a ceglédi avatóra, hiszen ha egy olyan objektum létesül, mint a Kökény Benőék által megvalósított pince és vendéglátó egység, akkor a 20 hektár szőlő művelése nem csak a Kökény-család megélhetését biztosítja, hanem az idénymunkák kapcsán sokkal szélesebb kör számára is. A turisztikai tevékenység ösztönzése révén pedig egy hosszú távú fejlesztési lehetőségről beszélhetünk.

 A Darányi-terv tartalmazza-e a szőlő- és bortermelők tevékenységével kapcsolatos adminisztrációs kötelezettségek egyszerűsítését?

 –A célkitűzések szintjén fogalmazzák meg az adminisztratív terhek csökkentését. Az adminisztratív terhek csökkentésére vonatkozóan a minisztériumnak létezik egy másik terve, a Magyary-program. Ennek keretében jelenleg is zajlik egy olyan műhelymunka, ami a nyilvántartásokból való felesleges elemek kiiktatását célozza. Jelenleg azon dolgozunk, hogy a telepítés és a kivágás engedélyeztetése visszakerüljön a hegybírókhoz, hogy ezeket az ügyeket helyben el lehessen intézni és ne egy fővárosi központú kifizető-ügynökség, hanem szakmai szerveződés járjon el ezekben az ügyekben. Az időmegtakarításon túl költségcsökkentésről is beszélhetünk, mert ha a hegybíró megy ki ellenőrízni a megvalósításokat, akkor annak valószínűleg kevesebb a járulékos költsége. Ezen kívül a bortörvény –módosításán is dolgozunk, és nem tettünk le a jövedéki törvény olyan típusú módosításáról sem, amely tovább egyszerűsítené a borszállítási okmányok kitöltését és a pincekönyv vezetését.

 Említette a kivágásokat, telepítéséket. Brüsszel úgy döntött, hogy 2015-öt követően elszabadítják a szőlőtelepítési jogokat, és minden ország annyit telepít, amennyit akar. A tervezett liberalizációja nem az ipari szőlőtermelés elterjedését vonná maga után?

 –Ez a liberalizáció nem csak a magyar, hanem az egész európai szőlőtermelés számára káros lépés. Ha kizárólag a költség-jövedelem viszonyok alapján döntenek a termelők, akkor nem valószínű, hogy a hegyvidéki területeken létesülnének az ültetvények, mikor síkvidéken sokkal olcsóbb. Az sem biztos, hogy minőségi paraméterek betartására törekednének majd a termelők. Tehát ez nem lehet cél egy olyan hagyományos európai bortermelésben, ahol a helyi értékek, a minőség, a sokszínűség, az oltalom alatt álló eredetmegjelölés a lényeg. Ha a versenyképesség miatt nem a mostani ültetvények maradnak meg, akkor vajon mi lesz a hegyoldalakkal, a kultúrtájakkal, a munkahelyteremtő képességgel? Az is lényeges kérdés, miért is kellett 145 ezernyi hektár ültetvényfelületet kivágni az elmúlt három évben, ha most a szőlőtermelési potenciál már nem lesz szabályozva. Ez az ésszerűtlenség netovábbja, érthetetlen a az EB döntése, ha szakmailag vizsgáljuk az ügyet.

 Lehet még valamit tenni a liberalizáció ellen?

 –Március 19-én Brüsszelben egy nagy tanácskozást tartottak a hagyományos szőlőtermesztő országok; a konferencián több mint 350 szakmai képviselő vett részt. Hazánkat Font Sándor a parlamenti bizottság elnöke képviselte, és ő is, akár a német, az olasz és a francia mezőgazdasági miniszter, kijelentette, hogy hibás úton jár az Európai Bizottság. Reméljük, hogy lesz ennek a tiltakozó gyűlésnek foganatja is…

 

Medveczky Attila