vissza a főoldalra

 

 

 2012.06.22. 

A baloldal butaságban akarta hagyni a cigányságot

2002 és 2010 között csak romlott a cigányság helyzete, de arról nem hírezett a liberális média

A romák társadalmi diszkriminációját és kirekesztését, valamint az erőszakos jobboldali szélsőségességet jelölte meg Magyarországon a legfőbb emberi jogi problémaként az amerikai külügyminisztérium 200 országra kiterjedő, 2011-es országjelentések az emberi jogi gyakorlatról című felmérésében.

 A jelentés magyar fejezete úgy fogalmazott, hogy „a romák elleni diszkrimináció tovább nehezítette az oktatáshoz, a munkához, az egészségügyi ellátáshoz való hozzáférésüket". Tehát az amerikaiak szerint a cigányok szeretnének tanulni és dolgozni, csak éppen nem engedik őket? – kérdezem Raduly József szociológustól, a Művészeti Oktatási-Kulturális-Közéleti Alapítvány elnökétől, fővárosi önkormányzati képviselőtől.

 –Elöljáróban szeretném leszögezni, hogy az állam, a közintézmények nem diszkriminálják hazánkban a cigány embereket. Ezt azért kell kijelenteni, mert a jelentés komoly emberi jogi problémákról beszél. A kormány tagjai, és a médiumok közben csak félve merik kimondani a cigány szót. Autentikus cigányemberként kimondom: mind a két kifejezést használom, de én jobban szeretem a cigány szót. Az acingánok régen az indai Pándzsáb területén éltek, és vallási szempontból ki voltak rekesztve. Az igaz, hogy ma a cigány szó pejoratív, megalázó, sértő. De én ettől függetlenül nem akarok menekülni egy másik név alá, mondván roma vagyok és nem cigány. Ha ezt teszem, attól nem lesz jobb az életem. Ha karakteremmel, tudásommal aktív tagja vagyok a társadalomnak, akkor idővel a cigány szó sem lesz pejoratív. Másrészről a roma elsősorban a cigány nyelvet beszélők közé tartozók közé tartozik. 800 cigány él ebben az országban, s 70-80 százalékuk romungro, magyar cigány. A maradékba tartozik a roma nyelvet beszélő oláh cigányok csoportja. Mielőtt rátérnénk a diszkrimináció vádjára; azt mondják a jelentésben, hogy a romákat gyakrabban igazoltatják, mint másokat. Megjegyzem: ez nem a mai, hanem a Kádár-rendszerre volt jellemző, mikor a zsigulival autókázó cigányokat a rendőrök rögtön megállították. De mikor is beszélhetünk diszkriminációról? Akkor, mikor a hátrányos helyezetek úgy jönnek létre, hogy a hatalmi aszimetriára épülnek. A diszkriminációt jelzik : az egyenlőtlen bánásmód és a túlkapások. Az utóbbiak mindig a fölérendelt viszonyból alakulnak ki. A túlkapás pl. a személyi integritás megsértését jelenti a zaklatásban, a sértésben, szidalmazásban. A jelentés társadalmilag szisztematikus diszkriminációról beszél. Tehát nem ad hoc jellegű megkülönböztetésről, hanem rendszerbe foglalt diszkriminációról esik szó. Magyarország olyan demokratikus jogállam, ahol nagy hangsúlyt fektetnek az emberi jogi kérdésekre, tehát semmilyen jogszabály nem erősíti a diszkriminációt. Azt nem állítom, hogy szuverén személyek, magánemberek közt nincsenek , akik szeretnének diszkriminációt, de az egész kormány, és a társdalom jelentős hányada az emberi jogi kérdéseket szívügyének tekinti és elveti hátrányos megkülönböztetést.

 Tehát a kormány nem a cigányság ellen, hanem érdekében intézkedik?

 –Ez nem is kérdés. A kormány jól tudja, hogy a legnagyobb kisebbség az a cigányság, amelyik évtizeden keresztül morális és anyagi szegénységben élt. A jövő társadalmát nem lehet ilyen helyzetben felépíteni. Azért sem, mert egyre több olyan általános iskola működik, melyben számottevő cigánygyerek tanul. A cigányok többsége pedig segédmunkából és segélyből élt. Viszont nem az a lényeg mennyien fogják a lapát nyelét, hanem, hogy mennyi a cigányok közt a kiművelt emberfő, és vannak-e konvertálható tudással rendelkező cigányemberek. A cigányok 82%-a halmozottan hátrányos, apró településen él. Létezik olyan baranyai település, ahol csak cigányok élnek. Máshol pedig többségben vannak a cigányok, azok, akik iskolázatlanok, így közmunkából élnek. Ezért is szükséges a kiművelt emberfő. Ha pedig nem tanulnak a cigányok, akkor egyre jobban ketyeg az etnikai bomba. Ezt a kormány felismerte. A baloldal viszont butaságban akarta tartani a cigányságot, hogy ne kelljen megmagyarázni azt miért is kell rájuk szavazni. Úgy gondolták, elég egy szál kolbász, egy lejárt szavatosságú konzerv és egy kiló kenyér, és akkor biztosított a hatalomba maradás. Öntudatos, értéket képviselő cigányságra van szükség! A kormány együtt dolgozik jelenleg az Országos Roma Önkormányzattal (ORÖ), ráadásul együttdöntési kompetenciáról is beszélhetünk a cigányságot érintő kérdésekben. Együtt döntenek az oktatási, a foglalkoztatási, a szociális, lakhatási kérdésekben. A kormány és az ORÖ elhatározta, hogy 2015-ig 100 ezer cigány munkanélkülit foglalkoztatnak. Átfogó reform keretében 20 ezer fiatal cigányt képeznek modern és megélhetést biztosító szakmákra. 10 ezer fiatal cigány számára az érettségit jelölik meg. 5 ezer roma fiatalt pedig felkészítenek a felsőfokú oktatásra. Erre egy példa: a Semmelweis Egyetem felvételire felkészítő csoportjában 20 tehetséges cigány fiatal tanul egy éven keresztül. Tehát szó sincs pozitív diszkriminációról, hogy valaki azért kerülne egyetemre, mert cigány. Negatívról meg végképp nem beszélhetünk. Nem is értem, hogy a jelentésben miért is csúsztatnak ilyen hatalmasat.

 Mit tud arról, hogy az előző kormányok ideje alatt  is készültek ilyen országjelentések?  

–Készültek, és érdekes, azok nem kaptak nyilvánosságot. Mintha a baloldalnak és a liberálisoknak csak az állna érdekükben, hogy a polgári kormányt kritizáló hangok erősödjenek. 2002 és 2010 között csak romlott a cigányság helyzete, de akkor erről nem hírezett a liberális média.

 

Medveczky Attila