vissza a főoldalra

 

 

 2012.06.22. 

A nagybaconi tragédia

A rendőrség sietve balesetről nyilatkozik, még a törvényszéki orvos vizsgálata előtt

A hivatalos állítás szerint: véletlenül halálra sebezte magát a Magyar Polgári Párt (MPP) nagybaconi listavezetője egy rendőr barátja pisztolyával június 9-én, szombaton este. A Mediafax hírügynökség jelentése szerint Veress Loránd, a Magyar Polgári Párt nagybaconi önkormányzati jelöltlistájának vezetője lakásába hívta vacsorázni a baróti rendőrség két rendőrét, akik közül az egyik jó barátja volt. Az előzetes vizsgálatok szerint a vendéglátó elkérte az egyik rendőr pisztolyát, hogy megnézze azt. A Kovászna megyei rendőrség szóvivője elmondta: „miután megkapta a pisztolyt, a 43 éves férfi figyelmetlenül kezelte a fegyvert, amely elsült a kezében, és olyan fejsérülést okozott, amely a halálát idézte elő".

 –Veress Loránd egyik „tartópillére volt” a Magyar Polgári Pártnak (MPP)– emlékszik az áldozatra az MPP Kovászna megyei elnöke, Kulcsár Terza József. Tisztességes, becsületes, komoly, családos ember volt, rosszat sem én, sem a településen élők nem tudnak róla mondani.

 Nem tartotta furcsának, hogy pont a választások előtt történt ez a tragédia. Ráadásul komoly ember nem játszik így a fegyverrel…

 –Meglepett, hogy a választások előtti estén történt mindez. Számomra elképzelhetetlen, hogy bárki egy rendőr pisztolyával játsszon. A rendőrség sietve balesetről nyilatkozik, még a törvényszéki orvos vizsgálata előtt. Jogi végzettségem van; a helyzet alapos megvizsgálása előtt nem nyilatkoztam volna a rendőrség helyében. Tudjuk, általában a halott „a hibás”. Ez a verzió a legkényelmesebb.

 Mennyiben befolyásolta a tragédia a választások kimenetelét?

 –Nem emiatt vesztettünk…Talán egy tanácsossal kevesebb került be tőlünk a testületbe, mert Veress Lorándnak kiterjedt rokoni körének tagjai nem mentek el szavazni.

 A választás napján arról szóltak a hírek, hogy Erdélyben alacsonyabb a részvétel, mint Románia más régiójában. Elmondható ez Kovászna megyére is?

 –A megyében relatív magas volt a részvétel, tehát nem lehet urnáktól való tömeges távolmaradásról beszélni.

 Ön az MPP tanácselnökjelöltje volt, de az RMDSZ-es jelölt nyert.

 –El kell ismerni a vereséget. Úgy hiszem, hogy az újonnan alakult Erdélyi Magyar Néppárt nem tudta felmérni az összefogás erejét, a jobboldal megosztott lett, holott közösen sokkal jobb eredményt értünk volna el. Így viszont zöld utat adtunk az RMDSZ-nek, amire főleg az idősebb generáció szavaz. Ők elhiszik, ha „nem lesz tulipán, vége a magyarságnak.”

 Az MPP megyei szervezete felajánlotta az együttműködést?

 –Másfél éve szinte mást sem csinálunk, csak hangsúlyozzuk a jobboldali összefogás fontosságát. Tárgyaltunk is az EMNP-vel, felajánlottuk nekik a közös listát, amit elutasítottak. Ha ez nem történik meg, a közös lista elérte volna azt az eredményt, amit négy évvel ezelőtt az MPP. Jelenleg közösen van annyi polgármesterünk, mint négy éve az MPP-nek, de a tanácsokba, önkormányzatokba kevesebben jutottunk be, mert a töredékszavazatok mindig a nagyobb pártnak kedveznek. Most négy éven keresztül csak azt nézhetjük, mit szavaznak meg az RMDSZ-esek. Csak négy polgármesteri széket nem nyert el az RMDSZ. Ebből kettő az EMNP-é, egy a miénk és egyet egy általunk támogatott független nyert el. Választások után felszólítottam a néppártot, működjünk együtt, ha ez nem történik meg, akkor Székelyföldön nem lesz a magyarságnak és a székelységnek jövője. Nálunk is egyre jobban nyomulnak a románok, és 20 éven belül elérjük a marosvásárhelyi arányokat. Egyre kevesebb a munkalehetőség, ezért egyre többen vándorolnak ki, nem csak a fiatalok, hanem a középkorúak is.

 

Medveczky Attila