vissza a főoldalra

 

 

 2012.06.29. 

Nem zárják be a nyíregyházi görögkatolikus iskolát

A Nyíregyházi Törvényszék június 21-én, hosszú tárgyalás után elutasította az Esélyt a Hátrányos Helyzetű Gyerekeknek Alapítvány ideiglenes intézkedés iránti kérelmét.

 Ennek megfelelően nem zárják be a görögkatolikus egyház legfiatalabb oktatási intézményét. A Huszár-telepi iskola fogadhatja az oda beiratkozott elsősöket.

 Az Alapítványnak az iskola bezárására irányuló kitartó szándéka, melyről A  helyi romák ellenére akarja bezáratni a nyíregyházi görögkatolikus iskolát a roma jogvédő alapítvány című hírünkben is olvashattak, kudarcot vallott – legalább is jó időre. A görögkatolikus egyház folytathatja azt az értékes munkát, amit a tavalyi évben elkezdett, s amely remélhetően további szép gyümölcsöket terem – szerepel a Hajdúdorogi Egyházmegye honlapján.

 A folyamatban lévő perben a CFCF azt kérte a bíróságtól, hogy habár az iskolai elkülönítés megszüntetésére irányuló per még nem zárult le, ideiglenes intézkedés keretében rendelje el, hogy a 2012/13-as tanévben ne vehessenek fel újabb gyerekeket a cigányiskolába, amely szerinte szegregál. A helyi romaönkormányzat vezetője és az országos romaönkormányzat alelnöke is az egyházi iskola fennmaradása mellett tette le a voksát. Az iskola korábbi bezáratását a CFCF a saját sikertörténeteként tartotta számon, az önkormányzat ezután adta át az épületet a görögkatolikusoknak, hogy újra iskolát nyissanak benne. Az egyház a szabad iskolaválasztás lehetőségére, valamint a lelkiismereti- és vallásszabadságra helyezi a hangsúlyt a perben. Az alapítvány fellebbez a döntés ellen.

 

(Forrás: Magyar Kurír)