vissza a főoldalra

 

 

 2012.06.29. 

Zala megye nemes ajándéka a muraközieknek

Ma már a vállalkozási együttműködések sem állnak meg a határon

A történelmi Zala megye fennállásának ezer éves évfordulójára készült Nemes László festőművész szárnyasoltára, amelyet június 7-én a megye ajándékként adott át a szlovéniai Lendván a muravidéki magyarságnak. Ekkor írták alá a Muravidéki Magyar Önkormányzati Nemzeti Közösség (MMÖNK), valamint a Zala Megyei Önkormányzat és a Vas Megyei Önkormányzat közötti hagyományos éves együttműködési megállapodást.

 Mi adta az ötletet, hogy Lendva városának adományozzák ezt a szárnyasoltárt? – kérdezem Manninger Jenőt a Zala Megyei Közgyűlés elnökét, országgyűlési képviselőt.

 –Immár 20 esztendős az együttműködésünk a szlovéniai magyar nemzeti közösséggel. A szárnyasoltárt sem direkte Lendva városának, hanem az ott lévő magyar közösségnek adományoztuk. Nemes László történelmi alakokat ábrázoló szárnyasoltárának elhelyezésére sem Zalaváron, sem Zalaegerszegen a megyeházán nem volt mód, ezért kerestünk és találtunk helyet Lendván, a város Makovecz Imre által tervezett színház- és hangversenytermében. Az alkotás azt jelképezi, hogy kulturális értékeinket meg kívánjuk őrizni. Az 1000 esztendős Zala jelképe olyan helyre került, ami mindig is Zalához tartozott. Lendván ápolják a magyar hagyományokat, rendszeresen tartanak kulturális rendezvényeket.

 Miben tudta eddig segíteni Zala megye a muravidéki magyarokat? Azt szokták mondani, hogy a muravidéki magyaroknak annyira nem rossz a helyzetük, mint az erdélyieknek, kárpátaljaiaknak, délvidékeiknek és a Felvidéken élőknek.

 –Esetünkben nem arról van szó, hogy a mindennapok megéléséhez adjunk segítséget, hanem a kulturális, a hagyományőrző tevékenységet támogatjuk. A levéltári kutatótáborok is azt a célt szolgálják, hogy a két ország magyarjai, fiataljai megismerhessék egymást. Eleinte csak a Zala megyei kulturális csoportok mentek ki, mára már kölcsönösségről beszélhetünk. Muravidéki magyarok érkeznek Zalaegerszegre és bemutatják népművészetüket, pl. a bútorfestést. Három-négymillió forinttal támogatjuk a kulturális rendezvényeket és még olyan közös pályázatban is részt veszünk, melyek a helyi hagyományok feltárását célozzák meg.

 Az, hogy megváltozott a megyék szerepe, funkciója, mennyiben érinti az együttműködést?

 –A megyéknek a fejlesztéssel kell foglalkozni , és ez az együttműködés már nem tartozik szigorúan a feladataink közé, mert kulturális tevékenységet a jogszabályok szerint nem finanszírozunk. Most mégis kivételről van szó, hiszen Zala megye feladata a határon túli magyar nemzetiségűekkel való kapcsolattartást. Továbbra is megtarthatjuk a határ két oldalán a levéltári kutatótáborokat és a zalai kulturális szakemberek muravidéki munkájának feltételeit a jövőben is biztosítjuk. A megye által elkészítendő fejlesztési tervek kiterjednek majd a kultúra területére is, és figyelembe vesszük Lendvát is. Az is természetes, hogy ma már a vállalkozási együttműködések sem állnak meg a határon.

 2008-ben ünnepelték a történelmi Zala megye 1000 éves születésnapját. Akkor, az MSZP-SZDSZ -kormány idején, mikor azt lehetett olvasni, hogy ellehetetlenítik az önkormányzatokat, méltó módon sikerült ez az ünnepség?

 –Amikor Makovecz Imrét megkértük a zalavári emlékmű megtervezésére, kaptunk a Műemlékvédelmi Hivataltól egy levelet, melyben figyelmeztettek, átgondoltuk-e, hogy más népek érzékenységét sérthetjük azzal, ha ősmagyar motívumokat tüntetünk fel, mert a közelben van a Cirill és Metód emlékmű, amit sokan látogatnak Szlovákiából.

 A zalaikat tehát érdekli a múlt, a hagyományápolás. A jelen egyik problémája a gazdasági válság. Igaz, hogy a gazdasági fellendülés érdekében minél több ipari parkot szeretnének létrehozni a megyében?

 –Ez az egyik célunk, de most jobbnak látjuk a már meglévő ipari parkok fejlesztését, mert a zalaegerszegi és a nagykanizsai ipari parkok csak részben működnek. Távlati tervünk pedig az innováció , együttműködve a felsőoktatási intézményekkel.

 Zala megye híres fürdőiről, turisztikai lehetőségeiről. De elég-e a sikerhez pl. egy fürdő megléte?

 –Nagyon lényeges a gyógyfürdők üzemeltetése a megyében, de „több lábon szeretnénk állni”, ezért tartjuk fontosnak az ipart, az oktatást és a fejlesztést. A fürdőknél a marketing tevékenységet fokozni kell, ami Hévízen meg is történt, és így tudták tavaly meghaladni az 1 millió vendégéjszakát. A környező országokban is kiépült a gyógyturizmus, megnőtt a verseny, és ez teszi szükségessé a másfajta marketinget.

 2010-ben sokan azt hitték, a kormányváltással tán eljön a „Kánaán”. Nem lehetett előre megjósolni a válságot. Mennyire türelmesek a zalaiak?

 –Türelmesek, de óvatosak, nem mernek vállalkozásokba belevágni. További problémát jelent a fiatalok elvándorlása, ezért is kell a válságos helyzeten úrrá lennünk.

 

Medveczky Attila