vissza a főoldalra

 

 

 2012.05.04. 

Várhatóan visszakerül a prágai Óvárosi térre a Mária-oszlop

Várhatóan még az idén visszakerül Prága történelmi központjába, az Óvárosi térre az a barokk Mária-oszlop, amelyet 1918 novemberében, röviddel a Habsburg Monarchia bukása után döntött le egy tüntetés alkalmával a tömeg, mint a Csehország feletti osztrák és katolikus uralom jelképét - értesült a Lidové Noviny című cseh konzervatív napilap.

 A valóságban azonban az oszlopot 1650-ben annak emlékére emelték, hogy Prága a harmincéves háború végén, 1648-ban sikeresen visszaverte a svédek támadását, s a város megmenekült a kifosztástól és a rablástól. A túlerőben lévő svédek ostroma alatt a prágaiak fogadalmat tettek, hogy ha sikerül megvédeniük városukat, hálául emléket állítanak Szűz Máriának.

 Az oszlop - Jan Jirí Bendl alkotása - idővel a széles cseh tömegek körében a fehérhegyi csatát (1620) követő, Csehország feletti gyűlölt osztrák és katolikus uralom jelképévé vált, amelyet 1918. november 3-án a feldühödött tömeg ledöntött. Csehszlovákia megalakulása után (1918. október 28.) Csehország-szerte számos, a Habsburgokhoz köthető szobrot döntöttek le, illetve semmisítettek meg.

 A Mária-oszlop, illetve néhány más korábban ledöntött vagy eltávolított szobor visszahelyezéséről a közterekre Csehországban már évek óta folynak az éles társadalmi viták. A Mária-oszlop visszaállítását a katolikus körök is támogatják. Az eddig egy múzeumi raktárban fekvő oszlop felújítása befejezés előtt áll. A Mária-oszlop az Óvárosi tér közepén állt, közel Husz János közismert szobrához, és most is az eredeti helyre tervezik felállítani.

 Prágában évtizedek óta viták folynak az Óvárosi városházának a második világháború végén kiégett, majd lebontott szárnya esetleges újraépítéséről is. Ezen a helyen ma egy kis park található. Egyesek szerint eredeti formájában fel kellene építeni a városháza megsemmisült szárnyát, míg mások új épületet terveznének a helyére. A polgármesteri hivatal most újabb régészeti kutatásokat rendelt el ezen a területen, és ezek legalább két évig fognak tartani. Ez idő alatt véglegesen el kellene dönteni, hogy mi legyen a mai park helyén. Prága több tucatnyi szakembert szólított fel, hogy megismerje véleményüket és elképzeléseiket az Európa egyik legszebb terének tartott Óvárosi tér rendezéséről.

 

MTI/Magyar Kurír