vissza a főoldalra

 

 

 2012.05.09. 

Megjelent a Magyar Fórum XXIV. évfolyamának 19. száma!

A tartalomból:

IN MEMORIAM CSURKA ISTVÁN

Csurka István: Mérleg

Mindszenty József hercegprímást édesanyjával töltött esti ájtatosságából, meghitt beszélgetéséből ragadták el az ávós pribékek. A tántoríthatatlan és kemény férfit, a kereszténységében és magyarságában egyaránt megingathatatlan ércembert különösen gyengéd fiúi alázat kötötte parasztasszony édesanyjához. Ezt most Anyák napján, az orgonaillatban hullámzó harangszó pompájában is illik megemlíteni, mert a kép csak így teljes. A nemzet fölé a saját mártíromságát terítő főpap alakja mellett ott áll a szenvedésekhez szokott asszony, a mindezt befogadni és elviselni kénytelen Édesanya. A hamvak hazahozatala, az országos megmozdulássáű – mint annyiszor! –, nemzeti fogadalomtétellé felhevülő érzelmi áradás először is fenséges elégtétel minden keresztény és keresztyén magyarnak, és talán még azoknak is, akik valamilyen istenhit nélkül szenvedték végig az elmúlt korszak terrorját, rombolását és a minden porcikánkba behatoló zsarnokságát. Elégtétel, de nem győzelem. Mindszenty Józsefről most lefoszlik a rágalmak szennyese és szellemi alakját az a bíborfény övezi, ami a szenteknek jár; koporsóját, bebalzsamozott porhüvelyét elhelyezték esztergomi méltóságot viselt elődei mellé, s ezzel voltaképp azt a rangot is visszakapta, amit saját egyháza vont el tőle, amikor a bolsevistamaterialista világhatalommal való egyezkedése eddig az erkölcsi mélypontig süllyesztette. Elégtétel, hogy Mindszentynek igaza volt: sem a bolsevista központtal, sem helytartóival nem lehet egyezkedni. A Mindszenty letartóztatásának huszonötödik évfordulóján tett bejelentésnek, amelyet Rómában és Budapesten egyszerre hoztak nyilvánosságra: az esztergomi érseki szék üres, csak a kegyencekre lett jó hatása, a keresztény egyház életében és az egész nemzet erkölcsi süllyedésében a hetvenes éveket akár a züllés aranykorának is nevezhetjük. Ugyanakkor az elégtételt ma már az a pápa szolgáltatja, akit az a hatalom akart eltenni láb alól, amelyikkel az elődje – nyilván a legnagyobb jóhiszeműséggel – a megegyezést kereste. Mindszenty székének feláldozásával is.  

Dunaújváros az élre tör

A Medgyessy-kormány privatizálta a Dunaferrt, amely most ukrán–orosz üzleti érdekeltségbe tartozik (4.oldal)

Cserna Gábor, Dunaújváros polgármestere: 2010 végén létrejött városunkban a Közép-Duna Térségi Gazdaságfejlesztési Platform. Ezt a Dunaújvárosi Kereskedelmi és Iparkamara alapította, és ehhez csatlakozott az önkormányzat – maga a város intézményeivel, cégeivel – és a főiskola mint szellemi bázis. Érdekesség, hogy csak három megyei jogú városban – Nagykanizsa, Sopron, Dunaújváros – működik önálló ipari- és kereskedelmi kamara. A platform célja együttműködés kialakítása a városban működő nagyvállalatok és a már említett három „szereplő” között kifejezetten a gazdaság erősítése érdekében.

 A Klímasztár díj kötelez

Cél: új funkciók behozatalával újra vonzóvá tenni Veszprém belvárosát (4.oldal)

Klímasztár díjat kapott Veszprém az Európai Klímaszövetségtől a klímastratégiájáért és az e területen megvalósult beruházásaiért. Húsz évvel ezelőtt alakult meg az Európai Klímaszövetség, valamint annak magyarországi hálózata, a Magyarországi Éghajlatvédelmi Szövetség, mely Klímasztár 2011 – Helyben az éghajlat védelméért címmel felhívást tett közzé az önkormányzatok részére a legjobban megvalósított éghajlatvédelmi tevékenységért járó díjért. Ezt Veszprém el is nyerte, majd pályázata alapján az Európai Klímaszövetség díját is megkapta. A klímasztár díjat április 26-án vették át a Bécs melletti Schlosshofban. A díjjal kapcsolatban Porga Gyulával, Veszprém polgármesterével beszélgetünk.

 Reméljük, nem csalódik bennünk Magyarország

Meg akarjuk nyerni az európai díjat (5.oldal)

2012. április 20-án a Baranya megyei Alsómocsoládon került sor a belügyminiszter és a vidékfejlesztési miniszter által negyedik alkalommal kiírt Magyarországi Falumegújítási Díj ünnepélyes átadására. Immár hagyomány, hogy nem a főváros, hanem az előző kiírás nyertese ad otthont a rendezvénynek. A Magyarországi Falumegújítási Díj 2011-es győztese Újszilvás.

 XXI. századi gyógyító központ alakul ki a Kanizsai Dorottya Kórházban

Nagykanizsán minden területen széles társadalmi együttműködés alapján döntünk (7.oldal)

Közel négymilliárd forintból fejlesztik a nagykanizsai Kanizsai Dorottya Kórház sürgősségi osztályát, valamint teljes infrastruktúráját; a kivitelezői szerződést április 27-én írták alá a Zala megyei városban. Erről és a sportfejlesztési tervekről kérdezem Cseresnyés Pétert, Nagykanizsa polgármesterét, országgyűlési képviselőt.

Tisztelt Polgármester Úr! A közel négymilliárd forintos beruházást milyen forrásból tudták biztosítani?

–A munkákat európai uniós támogatással, a társadalmi infrastruktúra operatív program pályázatán elnyert forrásból finanszírozzuk, amelyhez jelentős önrészt, mintegy 670 millió forintot biztosít Nagykanizsa önkormányzata.

 A hatalom keményen beleszólt az egyházak életébe

Szállóigévé vált: úgy szeretik egymást mint az unitáriusok (9.oldal)

Négy jeles székelyföldi személyiségnek adtak át magyar állami kitüntetést április 25-én délután Magyarország Csíkszeredai Főkonzulátusának dísztermében. Nagy László unitárius lelkész, az Erdélyi Unitárius Egyház főjegyzője a Magyar Érdemrend Lovagkeresztjét vette át gyülekezetépítő munkájáért, néprajzi kutatásaiért, a marosvásárhelyi kulturális és egyházi élet fellendítéséért.

Nagy László: A lelkészek, papok, tanítók, tanárok még a 80-as években a közösségi élet középpontjában álltak. Mindenki odafigyelt, hogy mit mondanak. (Ez a 90-es évek után megváltozott.) És valóban nem csak a közösség, hanem a hatalom is, a helyi kiskirályok, a milicisták és a beépített emberek. Habár csak a hivatásukat végezték a lelkészek akkor, amikor prédikáltak és tanítottak, mégis a rendszer ellenségeinek kiáltották ki őket. Nagyon sok kollégámnak van keserű tapasztalata erről az időszakról. Érdekes, habár amint írtam egy vallásilag és nemzetiségileg vegyes faluban voltam lelkész 1986-tól 1997-ig, soha senki nem zaklatott és nem kérte számon azt, hogy mit prédikáltam, hogy mivel foglalkozom.

 A harmadik dimenzió varázsa

Beszélgetés Hargitai Ottó szobrásszal (10.oldal)

A halálba készülő Bauer Sándort akarta ábrázolni?

– A komor, magába forduló, magában súlyos kérdéseket hordozó Bauer Sándort formáztam meg. Nem egy optimista, mosolygós arcú fiút, hanem olyat, aki hordozza a tragédiáját is. A visszajelzésekből tudom, hogy a szobor nem pusztán a karaktert mutatja, hanem érzelmeket is kifejez más számára.

Tudtommal nem a Mátyás tér volt az eredeti helyszín. Gondolkodtak a Múzeum-kertben és Dunabogdányban is, ahol Vácz Gyula él. Nem nehéz egy szobrot úgy elkészíteni, hogy az alkotó nem tudja, hol lesz felállítva?

–Dehogynem! Nagyon boldog lettem volna akkor is, ha nem ide kerül a szobor, hanem Dunabogdányba egy kápolna mellé, a Duna és a fűzfák közelébe. A Mátyás térre egy nagyobb szobrot is lehetett volna készíteni. Vagyis én hamarabb megkaptam a megbízást, mint hogy a szobor helyszíne tisztázódott volna. Tahitótfalu volt a következő lehetséges helyszín, végül is a Józsefvárosi Önkormányzat fogadta be a szobrot. Az első verzió szerint a Práter utcában, a Szanyi Antal által készített Pál utcai fiúk-szoborcsoporttal szemben helyezték volna el, végül mégsem került erre sor.

 Udvarhelyszéken a minták egyszerűek, de nagyon gazdagok

Ma a tehetősebb inkább túlcicomázott, milka-tehén színű kaput állíttat (12.oldal)

„Székelykaput a csíkomlyói Dévai Szent Ferenc Alapítványnak!” – ezzel a céllal írt pályázatot Gábor Balázs homoródszentpáli székely faragó a magyarországi Nemzeti Kulturális Alaphoz, melyet pozitív elbírálásban részesítettek. Pályázata elkészítésében az Artera Alapítvány segített. Így sikerült elkészíteni a székelykaput a csíksomlyói Dévai Szent Ferenc Alapítvány háza elé. Az avatóra április 29-én, vasárnap került sor.

Honnan jött az ötlet, hogy az alapítvány számára székelykaput készítsen?

–Az Artera Alapítvány által kerültem kapcsolatba Böjte Csaba ferences atyával. Az alapítvány akkor vetette föl a székelykapu ötletét. Ez után megpályáztuk a Nemzeti Kulturális Alapnál a székelykaput, és 300 ezer forintot kértünk tőlük. Hála Istennek ennyit is adományoztak nekünk.

 

Keresse a Magyar Fórumot csütörtöktől az újságárusoknál!

Vagy fizessen rá elő!

Kiadóhivatal: 1092 Budapest, Ráday u. 32., I. em. 3. Levélcím: 1464 Budapest, Pf. 1575. Telefon és telefax: 781-3236, 06-30/754-5017. E-mail: info@magyarforum.hu