vissza a főoldalra

 

 

 2012.05.04. 

Ünnepi felvonulások és politikai akciók május elsején Oroszországban

Oroszországban milliók vettek részt a május elsejei ünnepi felvonulásokon és a politikai akciókban. Ezeket a rendezvényeket megtartották valamennyi regionális központban, nagyobb és kisebb városokban, falvakban. A legtöbb helyen a szakszervezetek és a politikai pártok voltak a kezdeményezők. Mint mindig, a májusi ünnepi rendezvényeken most is sokan családostul vettek részt.

A tavasz és a munka ünnepét elsőként országunk távol-keleti körzetének lakói köszöntötték. Több mint 220 ezren vettek részt a tömeges akciókban.

 Moszkvában a felvonuláson ott volt Vjacseszlav Fetyiszov, kétszeres olimpiai bajnok, a jégkorongsport legendája.

 - Május elseje mindig a tavasz ünnepe, így aktuális ma is. A nép egységére van szükség. Így együtt, az ünnepi érzés csak fokozódik. Mindenkinek sok sikert kívánok a munkában és a sportban!

 A fővárosban minden politikai párt és társadalmi mozgalom kivitte híveit az utcákra, terekre. Összesen 14 nagyszabású akció zajlott le. A legnagyobb felvonulást a szakszervezetek szervezték együtt az Egységes Oroszország Párttal. Ezen a felvonuláson 120 ezren voltak jelen.

 Talán a legszokatlanabb dolog volt, hogy ezen a május elsejei demonstráción részt vett Dmitrij Medvegyev hivatalban levő elnök és Vlagyimir Putyin megválasztott államfő is.

 A kommunisták zászlóik alatt több mint 50 ezer felvonulót tömörítettek. Ennek az akciónak a résztvevői elmondták, hogy határozatot hoztak a dolgozók jogainak védelmére és a NATO uljanovszki bázisának telepítése ellen. (Valójában itt a NATO Afganisztánból érkező, nem katonai jellegű rakományainak tranzit átrakodójáról van szó.)

 Számos országban emlékeztek meg május elsejéről. Hagyományosan a szakszervezetek szervezik az akciókat. Franciaországban Nicolas Sarkozy és Francois Hollande elnökjelöltek arra szólították fel híveiket, hogy szavazzanak rájuk a május 6-i második fordulóban. Marine Le Pen, aki az első fordulóban a 3. helyezést érte el, ugyancsak nagygyűlésen ünnepelte meg az eredményt, miután rekordszámban szavaztak az ultra jobb pártra.

 A „Foglald el a Wall Street-et!” mozgalom aktivistái az Egyesült Államokban több mint száz városban, valamint Kanadában, Spanyolországban, Nagy-Britanniában, Ausztráliában és Tajvanon mozgósították híveiket.

 

(Forrás: Oroszország Hangja)