vissza a főoldalra

 

 

 2012.05.04. 

DSK - Ismét bíróság állítják New Yorkban egy polgári perben a volt IMF-vezért

Elutasította Dominique Strauss-Kahnnak a diplomáciai mentességre való hivatkozását az illetékes New York-i bíró, aki úgy határozott, hogy a szexuális támadással vádolt volt IMF-vezérigazgatónak polgári perben ismét bíróság elé kell állnia - közölte bírósági iratokra hivatkozva a New York Post.

Douglas McKeon bronxi bíró Nafissatou Diallo, az IMF-vezér által állítólag orális szexre kényszerített szobalány keresete ügyében határozott így, arra hivatkozva, hogy Strauss-Kahn a Nemzetközi Valutaalap (IMF) vezérigazgatói posztjáról történt lemondásával elvesztette a diplomáciai immunitását.

Az ügyben a Strauss-Kahn elleni büntetőeljárást indítottak, de a vádakat később ejtették, mert az illetékes manhattani ügyészség  Diallot nem szavahihető tanúnak találta.

A New York-i Sofitel szálloda volt szobalánya azonban ezután polgári peres keresetet nyújtott be, meg nem határozott összegű kártérítést követelve az általa "brutálisnak" és "szadistának" nevezett támadás miatt, amelyet állítása szerint a világ egyik legnagyobb hatalmú embere követett el.

Strauss-Kahn ügyvédjei áprilisban azzal érveltek, hogy a volt IMF-vezért a pozíciójából fakadó mentessége nem lehet ismét bíróság elé állítani. A francia közgazdász-politikus ugyanakkor a letartóztatása során sohasem hivatkozott arra, hogy őt megilletné a diplomáciai immunitás, és a valutaalap vezetéséről - valamint az azzal járó privilégiumokról - még azelőtt önként lemondott, hogy vádat emeletek ellene.

A francia elnökségre is aspiráló Strauss-Kahn politikai karrierjét derékba törő incidens tavaly május 14-én történt.

 

Forrás: MTI