vissza a főoldalra

 

 

 2012.05.16. 

Megjelent a Magyar Fórum XXIV. évfolyamának 20. száma!

A tartalomból:

IN MEMORIAM CSURKA ISTVÁN

Csurka István: Lesznek-e halvacsorák a Hungaroringen? (2.oldal)

A Kádár-korszak és a Magyar Televízió sorsközössége mint téma és mint jelenség nincs beraktározva a lerágott csontok takarmánytáp üzemébe. Voltaképpen az összefüggés is alig van megpendítve. Emlékezzünk! Hogyan is volt ez az ötvenes évek legvégén és a hatvanas évek elején? Az ENSZ még a „magyar ügy”-et tárgyalta, sokan akkor léptek be a pártba, és indultak el a karrier útján, elfoglalva többek közt azoknak a helyét, akik nem kértek maguknak új tagkönyvet a máglyára dobott helyett. Az asszonyok, anyák beszélőre jártak, folyosókon ácsorogtak tárgyalásokról kiszűrődő hírekre lesve, és nem kevesen a temetőkbe döcögtek volna ki az akkor még vasajtós villamosokon, ha tudták volna, hová kell menni.

Emberek százezrei kezdtek el azért gürizni és megalkudni, hogy hozzájussanak ők is a ládához, amelyik jól átmossa az agyukat és eltompítja az érzékeiket. Mákony volt, a „nép ópiuma” – ki is ütötte az egyházakat is. Havonta tíz-, évente százezrével emelkedett az előfizetők száma. Az „elmaradott vidékek”, ahol még nem volt vétel, zúgolódtak és követelőztek; a bemondónők hajviseletéről, mosolyáról százezernyi levelező értekezett. A műsorpolitikát a felső vezetés asszonyainak ízlése szabta meg, ők voltak a legfelső fórum. Nyárspolgárias operett-jelleg uralkodott el a műsorokon. És persze vigyor, szakadásig.

 Szlovákia semmibe vette az Európai Unió elsődleges és másodlagos joganyagát

Számtalan eljárás azt a benyomást erősítette, hogy „kettős mérce” alkalmazása zajlik az EU-n belül (4.oldal)

Bagó Zoltán EP-képviselő: A Szlovák Nemzeti Tanács (SZNT) mint a legfőbb szlovák törvényhozó szerv 2007 szeptemberében megdöbbentő és lesújtó döntést hozott, amikor 1487. sz. határozatában rögzítette, hogy az 1944–1948 között alkotott ún. Benes-dekrétumok és az azokat kiegészítő egyéb jogfosztó jogszabályok megkérdőjelezhetetlenek, érinthetetlenek és megváltoztathatatlanok, és ekként joghatályosította ezeket.

 A Hit Gyülekezetének adnák az iskolát a református településen

Nem érdekli a városvezetést a szülők véleménye (5.oldal)

Mentsük meg az iskolát és óvodát! címmel aláírásgyűjtésbe kezdett a hajdúsámsoni képviselő-testület Fidesz-frakciója; a képviselőcsoport szerint a város vezetése a helyi Eszterlánc Óvoda és a II. Rákóczi Ferenc Általános Iskola és Alapfokú Művészetoktatási Intézmény fenntartói jogát az általa ellátott feladatokkal a Hit Gyülekezetének tervezi átadni, a szülők többségének támogató nyilatkozata nélkül. Az akcióról Máthé Attila Gyulát, a helyi Fidesz-frakció vezetőjét kérdezem.

 227 millióval csökkent Gyula városának működési hiánya

A városháza előtt állt a trianoni emlékmű, melynek helyreállításán dolgozunk (7.oldal)

Dr. Görgényi Ernő: Több mint 6000 négyzetméteres fedett fürdőt építünk a Várfürdő területén, amelynek kb. 1000 négyzetméteres lesz a vízterülete. Ezzel mind mennyiségben, mind minőségben növeljük a város turisztikai szolgáltatásait. A feltételes közbeszerzési eljárás eredményes volt, néhány héten belül meg is indul a kivitelezés. Nekünk is fontos, hogy földrajzilag minél közelebbi cégek nyerjenek. Ez most így is történt; nyílt közbeszerzési eljárásban egy konzorcium nyerte a kivitelezést.

 Székelyföldet népszerűsíti a Legendárium

Lemaradt Székelyföld, szerepelt viszont Drakula és a bukaresti Athenaeum (7.oldal)

Megjelent a 155 mondát és legendát tartalmazó Székelyföldi Legendárium, amelynek magyarországi ősbemutatóját április 30-án tartották a Fejér megyei Polgárdiban.

Milyen céllal született meg a könyv? – kérdezem Fazekas Szabolcstól, a Székelyföldi Legendárium alapítójától.

– Elsősorban hiánypótló céllal. Nemcsak arról van szó, hogy a székelyföldiek nem ismerik ezeket a mondákat, hanem arról is: a külvilág igen keveset tud rólunk. Több szakirodalom foglalkozik székely mondákkal, legendákkal, de nem született meg eddig egységes kötet róluk. Az erdélyi iskolákban pedig sosem volt tananyag a székelység mondaköre, inkább a tanítók önként beszéltek róla. A Legendárium ötlete egy brüsszeli fali plakát, térkép láttán született meg, amelyről lemaradt Székelyföld, szerepelt viszont Drakula, a bukaresti Athenaeum és egyéb szimbólumok, amelyek nem mutatják be egységesen Romániát. Így aztán nekiláttunk a gyűjtőmunkának

 Zselíz polihisztora

A szocialista rendszer kiutált, kirúgott pedagógusa voltam (9.oldal)

Idén fennállásának 30. évfordulóját ünnepli a felvidéki zselízi Franz Schubert Vegyeskar. A születésnappal kapcsolatban Horváth Géza karnaggyal beszélgetünk.

Ezt a beszélgetést azért kellett május 5-ére, szombati napra szervezni, mert május 4-én volt a Katedra Matematikaverseny országos döntője Dunaszerdahelyen, amelynek kezdettől fogva – immár 17. éve – ön a főszervezője. Meglepő, és nem szokványos, hogy egy kórusvezető, zenetanár matekversenyeket is szervez.

– Bizonyára meglepő, de nem vagyok végzett zenetanár, hanem matematika–földrajz szakos pedagógus, és a zene „csupán” a kedvteléseim közé tartozik.

Elég komoly kedvtelésről van szó, hiszen a Szlovákiai Magyar Pedagógusok Vass Lajos Kórusának segédkarnagya és krónikása, s emellett még zeneszerzéssel is foglalkozik.

–Attól függetlenül, hogy a közelmúltban jelent meg 23 művemet tartalmazó kórusgyűjteményem, és ennél lényegesen több művet írtam, nem tartom magam zeneszerzőnek.

 Budakeszi „mindenes” mestere

Beszélgetés Bernáth Béla iparművésszel (10.oldal)

Május 25-én megnyílik a Bernáth Béla Életműkiállítás Budakeszin. Honnét jött az életműkiállítás ötlete?

–Bevallom, először egy nagyobb mértékű dologban, magánmúzeumban gondolkodtam. Polgármester asszony ezt támogatta volna is. Kaptam egy vastag dokumentumkötetet arról, milyen feltételeknek kell megfelelni egy múzeum nyitásához, fenntartásához. Mivel azokat nem tudtam volna megteremteni, ezért megállapodtunk, hogy életműkiállítást hozunk létre a házamban. A május 25-ei dátum még nem biztos, lehet, hogy egy héttel eltolódik, attól függ, miként ér rá a városvezetés.

 Klebelsberg Kuno a mai magyar politika számára is számos tanulsággal szolgálhat (12.oldal)

L. Simon László, az Országgyűlés kulturális és sajtóbizottsága, valamint a Nemzeti Kulturális Alap elnöke köszöntőbeszédében Klebelsberg aktualitásáról beszélt. Elmondta, hogy 2006-ban benne volt abban a munkacsoportban, amelyik kidolgozta a Fidesz kulturális programját. „Többször felhívtam arra önkritikusan a figyelmet, hogy ezt a programot jó lenne végrehajtanunk. Akkor egy nagyon jó csapat jött össze, amelyben történészek, levéltárosok, muzeológusok, néprajzosok gondolkodtak azon, miként lehetne megvalósítani a hatékony polgári kultúrpolitikát. Amikor a program bevezetőjét írtuk, többször hivatkoztam Klebelsberg Kunóra, de ezek a mondatok végül is kikerültek a szövegből, mert azt mondták nekem, hogy mindez retrográd hangulatot idéz meg. Tehát azt tanácsolták nekem, hogy Klebelsberg helyett progresszív gondolattal álljak elő. Egy ideig vitatkoztam ezzel, de végül azt mondtam: ezen ne múljon a program sikere. Közben több konferencia és könyv születik Klebelsberg Kunóról, és mindez azt mutatja, hogy egyre több embernek tetszik az, amit Klebelsberg megvalósított. A legfontosabb üzenet, ami Klebelsberg munkásságból kirajzolódik az, hogy a hosszú távú tervezésre és a lassú megtérülésre hívja fel a figyelmet” – jegyezte meg L. Simon László.

 Csorja Gergely: Fegyver és hatásvadászat (19.oldal)

Azt a puskát, amelyet vadászati célra az egyik megyében minden további nélkül engedélyeztek – a szakzsargon szerint beírtak –, azt a másikban szigorúan tiltották. A vadásznak senki sem tudta megmondani, hogy mit csináljon a puskájával, ha a vadászat után nem siet rögtön állandó lakcímére, ahol a fegyvert tárolnia kell, hanem – mondjuk – egy közeli szállodában kíván megszállni. Ne adj’ Isten meginna néhány pohár bort a vadászat örömére. A sportlövők a sportegyesület tulajdonában lévő fegyvereket a jogszabály szerint nem vihették volna magukkal, csak ha átíratják a saját nevükre és sorolhatnánk az idiótábbnál idiótább szabályokat. A megoldás – mint hazánkban oly sok mindenre – az volt, hogy senkit sem érdekeltek a szabályok. Illetve, ha valakivel ki akartak szúrni, akkor jól bevonták az engedélyét, de adott esetben még fel is jelentették egy határidő elmulasztása miatt, vagy éppen azért, mert megebédelt a vendéglőben vadászpuskája társaságában. A fegyverügyi előadók, akik a fegyvertartók haragjának központjába kerültek, természetesen semmiről sem tehettek. Ők ugyanolyan áldozatai voltak a rossz szabályozásnak, mint maguk a fegyvertartók.

 Keresse a Magyar Fórumot csütörtöktől az újságárusoknál!

Vagy fizessen rá elő!

info@magyarforum.hu

Telefon: +36-30-7545-017