vissza a főoldalra

 

 

 2012.05.11. 

Pásztor István: Meglopták a VMSZ-t a választásokon

A pártvezető sajtóértekezleten számos ellentmondással indokolta meg állítását

 Szilárd meggyőződésünk, hogy a vasárnapi választásokon a Vajdasági Magyar Szövetséget meglopták - jelentette ki Pásztor István, a párt elnöke május9-ei  sajtótájékoztatóján. A szavazatok leadásának helyétől, a szavazatok megszámlálásának momentumáig olyan események történhettek, amelyek átláthatatlanok, de meggyőződésünk, hogy ebben a fázisban olyan események történtek, amelyek felülírták a választói akaratot - tette hozzá Pásztor.

A választások éjszakáján Pásztor István, mint elnökjelölt 91 ezer 401 szavazatot tudhatott magáénak, ellenben kedd délutánra már közel 30 ezer szavazattal kevesebb, 63 ezer 262-re esett le ez a szám, ekkor pedig még Szabadkán voltak azok a zsákok, amelyekben a szabadkai, a topolyai, a kishegyesi és a magyarkanizsai szavazatok voltak.

A VMSZ listája vasárnap éjjel még 2,4 százalékot kapott a leadott szavazatokból, szám szerint 95 ezer 375-öt, tegnapra ez a szám 67 ezer 841-re csökkent. A 7 köztárssasági mandátum helyett, így már csak 5-re jogosult a VMSZ.

Vajon mi történt és hová tűntek a szavazatok? Hogyan lehetséges az, hogy az összes jelölt vonatkozásában és az összes lista tekintetében sehol ekkora eltérés, azaz 30 százalékos különbség nem volt, csak a VMSZ esetében? - teszi fel a kérdést Pásztor István, aki azt sem tartja reálisnak, hogy Szabadkán csupán 16 ezer szavazatot kapott a Vajdasági Magyar Szövetség.

Ezzel kapcsolatban kiemelte: januártól a Demokrata Párt közvélemény-kutatásinak eredményei szerint a VMSZ soha nem volt 30 százalékos támogatottság alatt, a DS pedig 18 százalék fölött. Pásztor szerint az is kétségeket ébreszt, hogy Szabadkán háromezer érvénytelen szavazócédula volt, továbbá, hogy pont a Sétaerdei és az Újvárosi helyi közösségekben volt a legtöbb érvénytelen.

Továbbá az is hitetlenkedésre ad okot, hogy a Vajdasági Magyar Szövetség szavazói szétszavaztak, ugyanis több helyen is megállapítható, hogy a köztársasági elnökválasztás során a polgárok Pásztor Istvánra szavaztak, továbbá a VMSZ-re voksoltak a köztársasági szinten is, ellenben az önkormányzati szinten már másnak szavaztak bizalmat. Ez nem normális és felettébb gyanús! - hangsúlyozta Pásztor, majd hozzátette: ez nem így működik, hiszen ha valaki a Demokrata Pártra szavaz, akkor az minden szinten a Demokrata Pártra szavaz, nem pedig egyik helyen a demokratákra, a másikon a „haladókra”, harmadik helyen pedig a liberálisokra. Valaki azt akarja a VMSZ-szel elhitetni, hogy a magyar szavazók ennyire hülyék, hogy így szavaznak? - teszi fel a kérdést Pásztor. Nem, egyszerűen csupán arról van szó, hogy ha valaki belenyúl valamilyen folyamatokba, akkor ezt nem lehet csak úgy megtenni, hogy mindenhol rend legyen, mert csak az élet tud rendet teremteni, ha pedig valaki belenyúl, akkor annak nyoma marad.

Pásztor leszögezte: mindezek tekintetében a vasárnapi választások egyetlen egy elemét sem tartják elfogadhatónak. Követelik a szavazatok újraszámolását, a tényszerű dolgok megállapítását, és a második forduló tekintetében mindaz, amit ezidáig elmondtak, érvénytelen - tette hozzá Pásztor. A VMSZ minden lehetséges procedurális lépést megtesz annak érdekében, hogy kivizsgálják a jelenséget és fény derüljön az igazságra.

 Kartali Róbert

 

(Forrás: vajma.info)