vissza a főoldalra

 

 

 2012.05.11. 

Szigetvár a leghősiesebb

A XXI. század elején is végvári szerepet töltünk be

Megkapta a „civitas invicta”, a „leghősiesebb város" címet igazoló okiratot Szigetvár: a tavaly őszi parlamenti döntést írásba foglaló díszes dokumentumot Kövér László, az Országgyűlés elnöke adta át Kolovics János fideszes polgármesternek a baranyai városban rendezett ünnepségen.

 Ezt az elismerést az 1566-os szigetvári hősi küzdelemért kapta a város?

 – Az Országgyűlés 2011. október 17-én hozott határozatában adományozta Szigetvárnak a „leghősiesebb város" címet, tisztelegve a település egykori lakói és védői előtt a török ostrom során tanúsított bátor helytállásukért.

 Szigetvár mostani lakóinak mit jelent ez a cím? Mi az üzenete Zrínyiék tettének?

 –Jelenleg is Zrínyi katonái vagyunk. Ahogy az 1566-os csata után folyamatosan. Most is végvárként szereplünk, és a városlakók identitástudatát – amit napjainkban is táplálunk – erősítette meg ez a parlamenti határozat.

 Az egyik baloldali napilap azt írta: Szigetvár hősiesebb, mint Eger, vagy Kőszeg. Mit gondol, erről az összehasonlításról?

 –Nem szeretnék ilyen összehasonlítós játékba belemenni, mert mi az egységért, és nem a széthúzásért küzdünk. Azt, hogy ki milyen címet érdemel meg tettei alapján, ítélje meg az utókor. A mi feladatunk, hogy azt a szellemiséget, amit őseink ránk hagytak, továbbvigyük, és én leszek az első, aki azt javasolja, hogy hozzuk létre a hősies városok, települések csoportját, amivel szintén identitásunkat erősíthetjük meg. A kritizálók gondoltak volna erre korábban…Amikor 2009-ben megírtam a programomat, s akkor gondoltam először a „civitas invicta” címre.

 Azt szokták mondani, hogy az idősek őrzik a hagyományokat, a fiatalok kevésbé. Így van ez Szigetváron is?

 –A fiatalokba úgy tápláljuk a hagyományőrzést, hogy részt vesznek az összes hagyományőrző rendezvényen, de vannak „várapródjaink”, akik már iskolás kor előtt mindezt szívesen művelik. Természetesen megfelelő érettség kell ahhoz, hogy valaki megítélje az elődöket, s az már az idősebbek kötelessége, hogy átörökítse a fiatalabb generációnak a maradandó értékeket.

 Mit gondol, a cím elnyerésével megnő a városba látogató turisták száma?

 –Bízom benne. A statisztikából láthatjuk, hogy nő a város látogatottsága, a vendégkönyvekben pedig csak pozitívumokat találunk, ami igazol bennünket. Komplex turisztikai programmal rendelkezünk, aminek célja Szigetvár látogatottságának és elismertségének növelése.

 A város gondolom nem csak történelmi emlékekben gazdag…

 –Fontos számunkra az ipartörténet, és a város elhelyezkedése is. A település jelenkori adottságait kihasználjuk, és közös erővel egy élhető várost teremtettünk meg a Zselic déli részén.

 Gyógyvizekben is gazdag a térség.

 –A közelmúltban olvastam, hogy Baranya megyében a mi strandunk a leglátogatottabb. Egy online-oldal feltette a kérdést: melyik közeli strandot választja a hosszú hétvégén. Örömmel láttam azt, hogy Szigetvár vezet 20%-kal. Üzemel a gyógyfürdőnk és a gyógyhellyé nyilvánítási kérelmet is megfogalmaztuk. Ez azért lényeges, mert a rendszerváltás óta ilyen nyilatkozatot nem adtak ki a hatóságok.

 Önt idézem: „Szigetvár csak akkor lehet sikeres, ha a szigetváriak annak érzik magukat.” Milyennek érzik magukat a szigetváriak?

 –Ezt talán a szigetváriaktól kell megkérdezni. Mi ezt meg is tesszük, és a visszajelzések pozitívak.  

Gondolom a pozitív visszajelzéseket befolyásolja a település anyagi helyzete is. 2010-ben szinte csődközeli állapotban volt a város. Most mi a helyzet?

 –Pontosítok: csődben lévő várost vettem át, hiszen 2010 őszén már folyamatban volt a csődeljárás. Mi egy hónapon belül megszüntettük ezt a helyzetet, és a szükséges egyezségeket megkötöttük. A hitelezőket kielégítettük a csődegyezségnek megfelelően. Azóta két költségvetést elfogadtunk, és stabil a város helyzete. A csőd után is van élet, hiszen fejlesztettünk is. Tehát csak pozitív példákat tudok mondani, mert,ahogy említettem, mi most, a XXI. század elején is , végvári szerepet töltünk be.

 

Medveczky Attila