vissza a főoldalra

 

 

 2012.05.18. 

Zavar az idegekben

Mindenkit kiperelek a vagyonából, mert az én tisztességem, hírnevem megfizethetetlenül sokat ér, ja meg a becsületem, nem úgy, mint a tényfeltáróké, akik ellopták a szakdolgozatomat.

Vörös fej, kidagadó nyaki erek. Széles kaszáló mozdulatok és kusza szemmozgás kíséretében ordít a színpadon Jemelján, a bohóc, ahogy egykori tanára nevezte el az orosz nyelvű képes nyelvmester alapján Fleto Fletonovics Jemeljánnak Gyurcsány Ferencet, akit valami máig megmagyarázhatatlan okból sikerült Ron Werber izraeli kampányszakembernek a nyakunkra hozni. A Demokratikus Koalíció nevű párt elnökeként rángatja magát szinte önkívületi állapotban, s a színpad előtt – Debreczeni József valamikori közíró, Bauer Tamás SZDSZ-es, a körmös Bauer fia, P. Szűcs Julianna, a Mozgó Világ c. pártkiadvány főszerkesztője és a finom külsejű és tapintatos modorú Vadai Ágnes élcsápol neki alant.

Dobrev Klárát nem látni.

Ezelőtt a fellépés előtt még nyugodtabbnak tűnt Jemelján. Mindaddig, míg azt hihette, soha senki nem lelheti fel a kámforként eltűnt szakdogáját. Amióta látszik, hogy rajtakapták, már üldözött is lett. És módfelett feledékeny. Újabban. Nem oly régi életrajza szerint a természetét, a beszélőkéjét az apjától örökölte. A róla szóló könyvben mégis lehúzza nemző apját a sárga földig Fleto Fletonovics Jemelján. A fater kétszer is volt börtönben, mondja, bár a rendőrségnél is dolgozott mint sofőr, mégis szélsőjobboldali is volt, ugyanakkor részeges kölcsönkérő hírében is állt, de ne csodálkozzunk, állami gondozásba került ötévesen, mikor a dzsentriszerű nagyfater főbe lőtte magát – s itt is hazudik valami homályos, kideríthetetlen dolgot, s Debreczeni József kis bajuszkája meg se rezzent, minden szavát lejegyezte hűségesen a történelem számára.

Ha figyelmesen olvassa az ember Fleto Fletonovics Jemelján, a bohóc, a Debreczeni-féle életrajznak hazudott könyvét, őszintén elcsodálkozik a főhős memóriáján. Pontosan idézi, napi dátummal 30 év távlatából, mikor teszik meg az úttörő csapattanács elnökévé, miként zavarják el onnan linksége miatt, majd megtudjuk, dátum szerint milyen vagány kis csávó volt ő, aki fogadásból bevesz egy doboz altatót, de a mamának azt hazudja, csak egyet adtak a gyógyszertárban, hogy mennyire meghatódott, mikor felvették az Apáczai kollégiumába, itt már egyenesen pengeeszűnek mutatja be magát. Dolgozik és küzd. Nála erősebb, okosabb nincs is talán. Szobafőnök lesz a koleszban, ez is dátumszerű pontossággal megjegyezve, majd fél év után leváltják, azután hirtelen elzavarják az Apáczaiból.

Fleto Fletonovics Jemelján úgy emlékezik, vitája volt az igazgatóval a második idegen nyelv felvétele körül, s közben tovább alázza az apját, aki állítólag ellopta saját édes fia kollégiumi szobájából mindjárt két öltönyét is. Szöget üt az ember fejébe, miért tesz valaki ilyet az apjával, nem akar elfedni ezzel valamit? Dokumentálva az van, hogy Fazekas Mihály igazgató engedélyével a második év vé-gén kimaradt Jemelján az Apáczaiból. Miért? A továbbiakban a pápai Türr István Gimiben érve jutott a főiskolára, ahonnan mehetett volna általános iskolai technikatanárnak például. De mint tudjuk, a KISZ meg a Párt által vezetett társadalom úgy volt működtetve, hogy az alkalmasságuknál egy kicsivel feljebb nyomták az erre „méltó” (link, gátlástalan, lopásra, hazudozásra hajlamos) egyedeket, akikkel kordában lehetett tartatni a többieket. Ezek számára a határ a csillagos ég volt. Fleto kihasználta a Rozs családot, majd Bognár doktorék Edina lányától Apró Piroska lányáig jutott. Mert mindig tetszett neki a gazdag környezet.

Most a korábban fékezhetetlen agyvelejű Fleto Fletonovics Jemelján helyett egy megromlott emlékezetű roncs szerepel a nyilvánosságban, egyre szánalmasabb módon. Nem tudja megmondani, olvasta-e a saját művét, vagy látta-e a segédanyagot, amit sajátjaként beadott, nem emlékezik, illetve a riporter kérdésére azt mondja, majd megfontoljuk(!) a választ. Így, királyi többesben. Bár megjegyzem, az Apáczaiból való távozásának okára is rosszul emlékszik, konfabulál. Le sem merem írni, mit mondanak az iskolatársak, mert az emlékezet vagy annak a hiánya nem jogi kategória. Mint látjuk, ahogy fogy Fleto Fletonovics Jemelján, a bohóc, korábban legendás emlékezőtehetsége, úgy fogy körülötte a mancsos, ÉS-beli pártolótábor, kivéve Mészáros Tamást, az ATV-s sajtóklub makulátlannak nem mondható újságíróját. Láthatóan az idegei neki sincsenek rendben, de úgy gondolkodik, pont egészségügyi hivatkozással mosták ki őt is annak idején, Fletót miért ne moshatnák ki.

 

czyla