vissza a főoldalra

 

 

 2012.05.18. 

Schengen: Dánia az első, de nem utolsó?

Április végén a bevándorlók beáramlása miatt aggódó uniós tagországok felvetették a kérdést, hogy nem kellene-e visszaállítani a határokat a schengeni övezeten belül. Az ötletet megfogalmazta Párizs és Róma, amikor menekültek tömegesen érkeztek Észak-Afrikából. Azonban Dánia lett az első és egyedüli ország, amelyik a valóságban is visszaállította a határőri vizsgálatot.

Akkor, vagyis majdnem egy évvel ezelőtt, a királyságot éles bírálat érte az uniós partnerek részéről. Napjainkban pedig még az európai integráció olyan elkötelezett híve, mint Németország is a szigorú határellenőrzés mellett száll síkra. Vajon mi történik?  Csaknem módosításra szorulhat az Európai Unió egyik legnagyobb vívmánya, a mozgásszabadság eszméje?  Vajon milyen következményekkel jár Oroszországban és Európában a határon való szabad átkelés? Meglehet, tapasztalatcserét kellene folytatni? Erről beszélgettek a Moszkva–Brüsszel: migrációs politika, közös kihívások, közös problémák témakörében rendezett videokonferencia résztvevői.

Az Oroszország Hangja  a dán kísérlet eredményei iránt érdeklődött. A kérdésre Brüsszelben adott választ az Európai Migrációspolitikai Intézet (MPI-Europe) igazgatója, Elizabeth Collett.

 „Dánia határán a határőr-vizsgálatot  a bűnözés elleni harc céljából újították  fel, és ez gyakorlatilag nem hatott ki a bevándorlók áramlására. Viszont kihatott a Svédországgal és Németországgal ápolt kapcsolatokra. A német turisták, akik általában nyáron szívesen eljöttek Dániába,  már nem utaznak ide… Napjainkban  számos uniós ország mérlegeli a határon való ellenőrzés bevezetésének lehetőségét. Az Európai Bizottság szeretne részt venni a döntéshozatalban, nem kívánja ezt  a tagországokra bízni. Azonban  az EU-tagországok közötti egyetértés  kényes kérdés, itt  nagy óvatossággal kell eljárni. Világos, hogy nem következik be a Schengen összeomlása, az EU-ban senki nem vetemedik ilyesmire. Pláne, hogy ez sok kiadással járna, méghozzá válság idején. Azonban a szabad mozgás övezetében, azt hiszem, lesznek változások.”

 A nyitott határok és ennek folytán az ellenőrizhetetlen migráció nem csupán európai, hanem oroszországi probléma is. A videokonferencia orosz résztvevője, Irina Szemenyenko szakértő a következőket javasolja.

  „Az európaiakkal közösen azonos típusú problémákat vitathatunk meg, azt, miként lehetne partneri viszonyt kialakítani a migrációs áradatok országai között. Oroszország számára  Ukrajnáról, Moldováról, Kirgizisztánról, Tádzsikisztánról van szó, ahonnan tömegesen érkezik munkaerő az országba. Hogyan lehetne ellenőrzés alá venni a folyamatot?  Úgy, mint Olaszországban, fokozott ellenőrzéssel, ahol már most szigorú eljárást vezettek be a bevándorlók regisztrálása szempontjából?  Mindezt meg lehetne vitatni az orosz-európai migrációs központban.  Ráérett egy ilyen központ létrehozásának ötlete.”

 Moszkvában és Brüsszelben a szakértők meg vannak győződve: a jobboldali radikalizmusnak kedveznek a nyitott határok, a nem ellenőrzött beáramlás, a  gyakran illegális migráció  válság idején, amikor az EU-ban a munkanélküliség szintje túl magas, például Spanyolország egyes térségeiben 40%-t i kitesz.  Utalni lehet a norvégiai Breivik-precedensre, a dán parlament által elfogadott jognormákra, amelyek nehezebbé teszik a bevándorlók életét, a nacionalisták óriási sikerére a franciaországi elnökválasztáson stb.  Közben Bulgária és Románia  a romaproblémával  Schengen küszöbén áll. Amint Irina Szemenyenko megjegyezte, aligha nyitják meg egyhamar előttük a kaput.

 

(Forrás: Oroszország hangja)