vissza a főoldalra

 

 

 2012.05.18. 

Reméljük, nem csalódik bennünk Magyarország

Meg akarjuk nyerni az európai díjat

2012. április 20-án a Baranya megyei Alsómocsoládon került sor a belügyminiszter és a vidékfejlesztési miniszter által negyedik alkalommal kiírt Magyarországi Falumegújítási Díj ünnepélyes átadására. Immár hagyomány, hogy nem a főváros, hanem az előző kiírás nyertese ad otthont a rendezvénynek. A Magyarországi Falumegújítási Díj 2011-es győztese Újszilvás.

 Szívből gratulálunk dr. Petrányi Csabának, Újszilvás polgármesterének, bár bizonyára közös érdemről van szó.

 –Feltétlenül, mert nem egy ember munkáját díjazták, hanem azon csapatét, ami mellettem és mögöttem áll. Tehát egy csapatmunka 10 éves eredményről beszélhetünk. Minek köszönhetjük az elismerést? Az összetartó és dolgos képviselőtestületnek, a jó koncepcióknak, terveknek, a sikeres pályázati sorozatnak és a szerencsének.

 Meg kellett pályázniuk a díjat?

 –Igen, mert többféle szempontból vizsgálták a település törekvéseit, innovációját, az alternatív energiák hasznosítását, az infrastruktúra állapotát, ahogy a civil szervezetekkel és a lakossággal folytatott kommunikációt. Így egy nagyon komplex vizsgálati módszeren estünk át.

 Legyen kedves arról szólni, hogy milyen fejlődésen ment keresztül az elmúlt években a település? Ha az egyik keresőprogramba beírom a falu nevét, a naperőművet hozza ki első helyen.

 –A 10 éves fejlesztési folyamat betetőzését jelenti az, hogy Magyarország legnagyobb naperőművét sikerült megépítenünk Újszilváson. Ez komoly anyagi áldozattal járt; 2007-ben kibocsátottunk egy 300 milliós svájci frank alapú kötvényt. Ez az érték közel megtízszereződött a településen a sikeres pályázatoknak köszönhetően, és a két legutolsó fejlesztés, a geotermikus és a naperőmű már termelő beruházások voltak. Ezek hosszú távon a település fenntarthatóságát biztosítják. Ezeken túli fejlesztések: a teljes belterület közútjainak aszfaltozása, csapadékvízelvezető- rendszert építettünk ki, és kb. 5 km kerékpárutat, a vízműrendszerünket a KEOP-programon belül harmadikként tudtuk sikeresen megvalósítani. Egy ivóvízminőség javítási projektről van szó, és reméljük 50 évre megoldódott a település ivóvízproblémája. Ezen kívül az összes közintézményünket fejlesztettük, felújítottuk, 90%-ban akadálymentesítettük, és új eszközöket vásároltunk beléjük. A 65 éves római katolikus templomot 60 millió forintból újítottuk fel; 50 milliót az NVA-alapból nyertünk, és a maradékot az önkormányzat tette hozzá. Közvetett módon a legnagyobb megépített projektünk egy 17 km-es összekötő út és körforgalom, így 8 km-rel közelebb került a 4-es számú elsőrendű főútvonal. Az infrastruktúra kiépülésének köszönhetően fejlődtek a vállalkozások. Sőt, egy új is érkezett, amelyik három év alatt közel 2 milliárdos forgalmat bonyolított le. Mi a kicsit is megbecsüljük, ezért kis, Leader-pályázatok megnyerésével tanösvényt építettünk, gulyakutat újítottunk fel, virágosítottuk a települést, falumúzeumot hoztunk létre, játszóteret építettünk. Alternatív energiáink miatt havonta országos bemutatót tartunk diákoknak, felnőtteknek egyaránt.

 A fejlesztésekkel az újszilvásiaknak munkát is biztosítottak?

 –Ez is célunk volt. Közbeszerzési pályázatot írtunk ki, de mégis csapadékvízelvezető –rendszer létrehozásában a kivitelező így 40-50 helyi lakost foglalkoztatott. Épületeink is hasonló módon újultak meg.

 Egy falufejlesztési konferencia keretében történt a díjátadás. Ebből arra is lehet következtetni, hogy a kormányzat számára valóban fontosak a kistelepülésen élők?

 –A kormányzat reformjai nem biztos, hogy csak pozitíven befolyásolják a vidéken élők sorsát, gondolok itt a települések összevonására. Ha viszont ez a kormány nem tette volna meg, végrehajtotta volna egy másik. Az látszik, hogy az országvezetés számára nem csak városokból áll hazánk, ezt mutatja a hungarikumok rendszere.

 Nagyon sokáig a falusi jelző egyet jelentett a tisztasággal, a frissességgel, majd 1948 után szitokszó lett. Most milyennek látja a falu társadalmi megítélését?

 –Sok polgármester kollégám dolgozik azért, hogy a falu kifejezés pozitív csengésű legyen, és ne pejoratív. A lakosság 20%-a Budapestről települt be, és ők azt hitték, hogy vidéke szinte maguktól  teremnek meg a zöldségek. Szociális földprogramokkal kell megtanítani az embereknek a mezőgazdaság csínját-bínját azoknak, akik magasabb szakképzettséget igénylő munkára alkalmatlanok. A jó mezőgazdasági munka elsajátításával minimális, szolid megélhetési módot nyerhetnek.

 A győztest, tehát Újszilvást a Belügyminisztérium nevezi az Európai Falumegújítási Díjra. Ez azt jelenti, hogy szinte minden EU-tagállam képviselteti magát ezen a versenyen?

 –Így van, és a bírálóbizottság 4-5 tagja érkezik majd május végén a településre, ahol négy óránál többet nem tartózkodhatnak. Ezen idő alatt kell úgy bemutatkoznunk, hogy valóban ütőképesek lehessünk. Elindult a felkészülési folyamat, és reméljük, nem csalódik bennünk Magyarország.

 Mi az, amit mindenféleképpen nyer Újszilvás a megmérettetésen?

 –Tapasztalatot mindenképpen nyerünk… Lehet, hogy túl szerénytelennek tűnök, de igenis meg akarjuk nyerni az európai díjat! El akarjuk elérni: ismerjék meg az emberek Újszilvást, azt a települést, amelyik igyekszik példát mutatni. Ezzel elérhetjük azt, hogy minél több olyan ember telepedik le a faluban, aki azt otthonának is tekinti. Óvja, védi, s ezt segíti a háromfős mezőőri szolgálat is. Ezzel elértük, hogy településünk a legbiztonságosabb a térségben.

 

Medveczky Attila