vissza a főoldalra

 

 

 2012.05.18. 

XXI. századi gyógyító központ alakul ki a Kanizsai Dorottya Kórházban

Nagykanizsán minden területen széles társadalmi együttműködés alapján döntünk

Közel négymilliárd forintból fejlesztik a nagykanizsai Kanizsai Dorottya Kórház sürgősségi osztályát, valamint teljes infrastruktúráját; a kivitelezői szerződést április 27-én írták alá a Zala megyei városban. Erről és a sportfejlesztési tervekről kérdezem Cseresnyés Pétert, Nagykanizsa polgármesterét, országgyűlési képviselőt.

 

Tisztelt polgármester úr! A közel négymilliárd forintos beruházást milyen forrásból tudták biztosítani?

 

–A munkákat európai uniós támogatással, a társadalmi infrastruktúra operatív program pályázatán elnyert forrásból finanszírozzuk, amelyhez jelentős önrészt, mintegy 670 millió forintot biztosít Nagykanizsa önkormányzata.

 

Konkrétan milyen fejlesztés lesz a kórházban ebből az összegből?

 

–Tulajdonképpen két beruházás indult el a napokban. Az egyik a sürgősségi osztály bővítését, modernizálását szolgálja, a másik pedig a teljes kórházi infrastruktúra fejlesztését célozza. Bátran mondhatjuk, a jövő év végére egy minden szempontból XXI. századi gyógyító központ alakul ki a Kanizsai Dorottya Kórházban, amely a térség 100-120 ezer polgárát szolgálja. A meglévő egyik épületszárny pincével és emelettel is bővül, s a műtőrészleget is teljesen átalakítják, korszerűsítik.

 

Egy ilyen nagyvolumenű felújítás bizonyára apróbb, átmeneti kellemetlenséggel is jár. Mit tudnak tenni annak érdekében, hogy az ellátásra szoruló betegek ne érezzenek semmilyen zavart?

 

–Arra kértem a kivitelező ZÁÉV Zrt. vezetőit, hogy a munkálatok során mindenben egyeztessenek a kórház menedzsmentjével, s így - a lehetőségekhez mérten - a betegek és a kórház dolgozói a lehető legkisebb mértékben érezzék meg az intézményben zajló átalakítást. Más intézmények hasonló beruházásai kapcsán szerzett információk az mondatják velem, hogy a kivitelező cég szakmai hozzáértése és a kórház vezetőségének, és dolgozóinak elhivatottsága, szakmai hozzáértése biztosítja az ellátás zavartalanságát a munkálatok idején.

 

A Kanizsai Dorottya Kórháznak tehát a város a fenntartója?

 

–Ez május elsejéig így volt, akkor állami kézbe került az intézmény. Ám ezt a két pályázatot még a város adta be s menedzselte, és természetesen számunkra továbbra is fontos a kórház stabil, biztonságos működése, fejlődése, hiszen, függetlenül attól, hogy ki a fenntartója, itt kanizsai és térségbeli emberek gyógyulnak. Vagyis a kórház a város része, s a gyógyító munka szempontjából talán mondhatjuk azt, hogy a legkevésbé fontos az, hogy ki működteti. Egyébként meggyőződésem, hogy társadalmi szempontból előnyére válik kórházunknak a most kialakuló struktúra.

 

Milyen a település egészségügyi helyzete?

 

–Nyugodtan kijelenthetem, hogy jó. Erre garancia az ellátórendszer, amely jól működik – az alapszolgálatásoktól egészen a kórházi ellátásig. És próbálunk a prevencióra is kellő figyelmet fordítani, hiszen az egészséget könnyebb megőrizni – bár kétségtelen, hogy tenni kell érte -, mint probléma esetén helyreállítani.

 

Jelentős sportfejlesztésről döntött a kanizsai közgyűlés. A társasági adókedvezmény lehetőségét kihasználva nagyméretű műfüves pálya épülhet az Olajbányász sportközpontban, ahol megújulhat a csarnok és az infrastruktúra is. Jelenleg milyen állapotban van a sportközpont?

 

–Látszanak rajta az évtizedek... Nagykanizsa büszke a sporthagyományaira és az -eredményeire, s ennek megfelelően a város vezetősége fontos területként kezeli a sportot. Minden olyan kezdeményezést támogatunk, amely az infrastruktúra megújítását célozza, és ezáltal jobb feltételeket biztosít a versenyszerű és a szabadidős sporthoz. A társasági adókedvezmény pedig egy olyan lehetőség, amellyel élni kell, együttműködve az arra jogosult egyesületekkel. A műfüves pálya kapcsán is ez történik.

 

Mindez miként kapcsolódik az Utánpótlás Futball Club fejlesztési elképzeléseihez?

 

–Száz százalékban. Az ugyanis nem megy, hogy az önkormányzat mindenféle egyeztetés nélkül döntsön különféle fejlesztésekről, beruházásokról. Nagykanizsán minden területen széles társadalmi együttműködés alapján döntünk. Igaz ez a sportra, a beruházásösztönzésre, a vállalkozásfejlesztésre, mindenre.

 

Igaz, hogy a város támogatja az atlétikai pálya felújítását is?

 

–Igen, s ha erre lesz lehetőségünk – akár a társasági adókedvezményt kihasználva -, meg is lépjük. Természetesen együttműködve, közösen dolgozva a sportvezetőkkel, a klubokkal.

 

Részben a sporthoz tartozik, hogy az eredeti tervekhez képest olcsóbban készült el Nagykanizsán az a több mint két és fél kilométer hosszú kerékpárút, amely a keleti városrészt és a Csónakázó-tavat köti össze. Ezt is EU-s pénzből sikerült véghezvinni?

 

–Jórészt igen. Fontos ez a kerékpárút, hiszen összeköttetést biztosít a város központja és egyik kedvelt kiránduló-, pihenőhelye, a Csónakázó-tó között. Másrészt ezzel egy olyan városrészt sikerült bekapcsolnunk Kanizsa kerékpáros vérkeringésébe, ahol sokan élnek, s így, hogy biztonságos körülmények között tudnak a biciklisek közlekedni, remélhetőleg egyre többen választják ezt az olcsó, zöld és egészséges formát arra, hogy munkába, iskolába menjenek.

 

Tervezik majd, hogy kerékpárút kösse össze Nagykanizsát és a horvátországi magyar településeket?

 

–Ez a végső cél. Nagykanizsa egyébként is szoros – gazdasági, oktatási, kulturális – kapcsolatokra törekszik például Csáktornyával és Kaproncával, hiszen kézenfekvő és bizonyos mértékig szükségszerű is az együttműködés. A majdani kerékpárút pedig, reményeink szerint, lökést adhat a turizmusnak is.

 

Medveczky Attila