vissza a főoldalra

 

 

 2012.05.25. 

Putyin rendeletet írt alá az új kormány összetételéről

Május 21-én Putyin elnök rendeletet írt alá az új orosz kormány struktúrájáról és személyi összetételéről.  Mint az esedékes volt, a kabinet komoly változtatásokon esett át: a miniszteri bársonyszékek birtokosai mintegy ¾-t lecserélték. Azonkívül a kormányban két új tisztséget létesítettek: a Távol-Kelet fejlesztése ügyében, ill. a nyitott kormánnyal ápolt kapcsolatok ügyében illetékes minisztériumokat.

A vonatkozó rendelet aláírása előtt az államfő konzultált a kormányfő-helyettesi, miniszteri és miniszterhelyettesi posztok várományosaival.

A miniszterelnöknek az új  kormányban ugyanannyi helyettese lesz, mint az előző kabinetben, azonban ezentúl csak egy első kormányfő-helyettes lesz – Igor Suvalov.  Újból kormányfő-helyettesi tisztséget kapott Vlagyiszlav Szurkov, Dmitrij Rogozin, Dmitrij Kozak, valamint Alekszandr Hloponyin, aki egyben az elnök teljhatalmú képviselője az Észak-Kaukázusi Szövetségi Körzetben. Kormányfő-helyettes lett Arkagyij Dvorkovics, aki eddig az elnök tanácsadója volt, és Olga Golodec volt moszkvai főpolgármester-helyettes, aki ezentúl a szociális ügyeket fogja felügyelni.

 A miniszteri bársonyszékekbe szintén új emberek kerültek. A korábbi tárcavezetők közül öten tarthatták meg tisztségüket: Szergej Lavrov külügyminiszter, Anatolij Szergyukov védelmi miniszter, Anton Sziluanov pénzügyminiszter, Alekszandr Konovalov igazságügyminiszter, Vitalij Mutko sportminiszter.

 Szakértők szerint a komoly személyi cseréket az új kormány elé kitűzött feladatok bonyolultsága diktálja. Az elnök külön kiemelte, hogy a kormánynak súlyos gazdasági helyzetben kell majd megoldani a feladatokat.

 „Sikert szeretnék kívánni Önöknek. Nehéz, nagyon is konkrét munka áll Önök előtt. A helyzet, amellyel a világgazdaság szembesült, bizonytalan, így Oroszország fejlesztése programját a fennálló viszonyok közt kell majd megvalósítaniuk.”

 Sikert kívánva az új kormánynak, Vlagyimir Putyin megjegyezte, hogy az utóbbi időben  nagy munkát végeztek. Nem valósítottak meg mindent, amit kívántak – az új kormány feladata lesz ennek és még több egyéb tervnek teljesítése.

 

(forrás: Oroszország hangja)