vissza a főoldalra

 

 

 2012.05.25. 

227 millióval csökkent Gyula működési hiánya

A városháza előtt állt a trianoni emlékmű, aminek helyreállításán dolgozunk

Két év alatt nem kevesebb, mint 227 millió forinttal csökkent a gyulai önkormányzat működési hiánya, adóssága. Minek köszönhető a siker? A megtakarítások mennyire voltak fájdalommentesek? Többek közt ezekre a kérdésekre várjuk a választ dr. Görgényi Ernőtől, Gyula polgármesterétől.

 Tisztelt polgármester úr! Mennyi volt a hiány 2010-ben, mikor átvette a város vezetését?

 –Akkor 580 millió forint volt a költségvetésben a működési hiány , míg a 2012-es költségvetésünkben csak 353 millió forint. Össze szokták keverni a működési hiányt a hitellel, a kettő nem ugyanaz, de ok-okozat összefüggésben áll egymással, hiszen a működési hiány miatt kell hitelt felvenni. A működési hiány pedig abból keletkezik, hogy több a működési célú kiadása az önkormányzatnak, mint a bevétele. Ez azért veszélyes folyamat, mert hosszú távon csődhöz vezet.  

Mi volt a jelentős hiány oka?

 –A korábbi időszak felelőtlen gazdálkodása, amikor, sajnálatos módon arra nem figyeltek, hogy mire van forrás, csak arra, mire van igény. És ezeket az igényeket próbálták kielégíteni. Kétségtelen tény, hogy egy önkormányzati vezetőnek sokkal egyszerűbb a jelentkező lakossági igényt kielégíteni, mint elmagyarázni a választóknak: sajnos a város anyagai helyzete nem teszi lehetővé azt, hogy pl. egy adott utcában új járdát készítsünk.

 Miként tudták kezelhetővé tenni az adósságállományt? Általában a spórolások intézmény-összevonással, racionalizációval, és munkahelyek megszüntetésével járnak. Így volt ez Gyulán is?

 –Ez így van, mi sem tudtunk mást tenni, mint a spórolást és az átszervezést alkalmazni. Egyrészt a múzeumi szervezetünket alakítottuk át non-profit kft formába, ami éves szinten 42 millió forint megtakarítást jelent, mert a múzeum kb. 60 milliós saját bevételéhez volt, mikor több mint 40 milliót is hozzá kellett tenni a fenntartás érdekében, a rossz gazdálkodás miatt. Jobban is működnek azóta múzeumaink, hiszen alkalmazkodnak látogatóink igényeihez – a nyitvatartási idővel és rendszeres programok szervezésével – is. Másrészt a kommunális szolgáltatások terén hajtottunk végre átszervezést. A Városgazdálkodási Igazgatóság alapvetően a közterületek rendben tartásával és a vagyongazdálkodással, míg a Gyulai Közüzemi Kft pedig, mint 100%-os tulajdonú önkormányzati társaság, a szennyvíz, ivóvíz és csapadékelvezetés problémakörével foglalkozott. 2010 után a Városgazdálkodási Igazgatóság feladatait megkapta a közüzemi kft, így megtörtént a két cég gyakorlati összevonása. Ez évi 170 milliós megtakarítást eredményez. Előtte hasonló feladatokat láttak el, hasonló gépekkel, hasonló szakképzettségű dolgozókkal, de mégis külön szervezetben. Az összevonással pl. a hóesésben több dolgozót lehetett mozgósítani és több gép állt munkába. Ennek meg is lett az eredménye; Gyulán nem voltak fennakadások a februári havazáskor. Emellett megszüntettük intézményeink önálló gazdálkodási jogosítványát, a pénzügyi osztályról irányítjuk gazdálkodásukat. Így elég komoly megtakarítást tudtunk elérni. Azzal is spóroltunk, hogy az önkormányzatok alkalmazottai hordják ki az önkormányzati postai küldeményeket. Korábban ezt a Magyar Posta végezte. Így évi 30 millió forintot takarítottunk meg. Arra is megkértük a gyulaiakat, hogy a helyi adót ne sárga csekken fizessék be, hiszen az ilyen befizetésekkor a Magyar Postát komoly jutalék illeti. Ennek megfelelően több millió forintot spóroltunk.

 Essen szó egy nagy beruházásról: arról, hogy április végén zöld utat kapott a 2,4 milliárd forintos fürdőfejlesztés. Ebben a beruházásban a térség vállalkozói is szerephez jutnak?

 –Nagyon örülünk ennek a „zöld útnak”, mert a rendszerváltás óta ez lesz a legnagyobb beruházás, amit az önkormányzat bonyolít le. Több mint 6000 négyzetméteres fedett fürdőt építünk a Várfürdő területén, amelynek kb. 1000 négyzetméteres lesz a vízterülete. Ezzel mind mennyiségben, mind minőségben növeljük a város turisztikai szolgáltatásait. A feltételes közbeszerzési eljárás eredményes volt, néhány héten belül meg is indul a kivitelezés. Nekünk is fontos, hogy földrajzilag minél közelebbi cégek nyerjenek. Ez most így is történt; nyílt közbeszerzési eljárásban egy konzorcium nyerte a kivitelezést. A konzorcium három egyenlő tagja a Swietelsky, a Bács-Kiskun megyei Modinvest, és a Békés Drén Kft. Az utóbbiakkal legalább egy régióba tartozunk. Mivel ezek a cégek konzorciális partnerként vesznek részt a beruházásban, közvetlenül a Várfürdőtől kapják a kifizetéseket. Ennek a három cégnek a fürdőfejlesztés komoly referencia is lesz a jövőre nézve.

 Engedjen meg egy másik témát: közeleg június 4. Igaz, hogy Trianon-emlékművet terveznek?

 –Igaz; a két világháború között a városháza előtt állt az országzászló, amelynek a talapzata egy trianoni emlékmű volt. Ennek a helyreállításán dolgozunk. Még a tervezés fázisában vagyunk, remélem, rövidesen beszámolhatunk a konkrét elképzelésekről.

 

Medveczky Attila