vissza a főoldalra

 

 

 2012.03.02. 

Vlagyimir Putyin megfogalmazta a prioritásokat

Az ellenzéknek Oroszországban engedelmeskednie kell a többségnek, és törvényes eszközökkel kell harcolnia saját jogaiért. A kisebbségnek nincs joga, hogy rákényszerítse saját álláspontját a többségnek. Erről beszélt ma, február 29-én, Vlagyimir Putyin miniszterelnök, elnökjelölt, az Oroszországi Népfront (ONF) regionális szervezeteinek képviselőivel tartott találkozón. A találkozón Putyin több fontos nyilatkozatot tett a kül- és belpolitikáról, az ország szociális-gazdasági fejlődéséről, és a közelgő elnökválasztásról.

 Az orosz elnökjelölt kijelentette, hogy tud a készülő hamisításokról és a videó anyagokról, amelyek az elnökválasztás lejáratására irányulnak. Putyin felszólította a politikai folyamat részvevőit, hogy maradjanak a törvényes jogi kereteken belül, és politikai harc eszközének nevezte azt, amikor még az eredmények összegezése előtt a választást törvénytelennek nyilvánítják. Nem zárta ki, hogy a szavazás alatt provokációkra kerülhet sor. Putyin szerint, ilyen módszerek elfogadhatatlanok egy demokratikus társadalomban.

 A külpolitikai tematikát érintve, az elnökjelölt hatástalannak nevezte katonai nyomást, beleértve a szankciókat is, a nemzetközi kapcsolatokban. Példaként Irakot és Líbiát nevezte meg. Putyin úgy véli, hogy vissza kell térni a nemzetközi jog alapvető elveihez. Éppen ezen az állásponton volt és a továbbiakban is marad Oroszország a külpolitikában.  

- Az elmúlt 12 évben aktív külpolitikát folytattunk. Nyíltan és őszintén megvédtük érdekeinket, részt vettünk globális problémák megoldásában, igazságosabb politikai és gazdasági rendszer megteremtésében. Természetesen, ezt tesszük a jövőben is. Külföldi partnereinknek meg kell érteniük, hogy Oroszország demokratikus állam, megbízható és kiszámítható partner.

Putyin kijelentette, hogy a befektetési légkör javítása Oroszországban az államirányítás kulcs fontosságú kritériuma.

 -  Hazánkban uralkodó légkör közvetlenül függ az új üzleti és befektetési körülményektől, új lehetőségektől azok számára, akik saját vállalkozást szeretnének folytatni. Oroszországnak tartoznia kell azon országokhoz, ahol a legkedvezőbb feltételek vannak a vállalkozáshoz.

 Putyin egy másik témát is érintett, amely körül élénk vita folyik Oroszországban és annak  határain kívül is: ez reform a hadseregben. Putyin nem kételkedik benne, hogy a reform kritikájában, amely reformra 23 trillió rubelt utaltak ki, elsősorban "potenciális ellenség" van érdekelve. Felhívta az orosz közvéleményt, hogy védje meg a hadsereget a támadásoktól.

 

(Forrás: Oroszország hangja)