vissza a főoldalra

 

 

 2012.03.07. 

Megjelent a Magyar Fórum XXIV. évfolyamának 10. száma!

A tartalomból:

Pozsgai Zsolt: Ember, hóval (2.oldal)

Hagytam itt valakiket, akik felvállalják az örökségemet? Akiknek van ehhez erejük, hitük? Igen. Amit kellett, elintéztem. Bírtam volna még? Biztos. Felőrölték idegrendszeremet, élni akarásomat az utóbbi hónapok törpegyilkosai? Igen. Van erre paragrafus? Nincs. Hát akkor? Fehérben, hóban öltözötten visszanéztem. Megérte, jó volt. Nem megyek vissza arra a büdös ágyra, az izzadt paplan alá. Mit keressek ott, ilyen szépen felöltözve? Csak összegyűrődik fehér ruhám, elolvad rólam az élet. Jól van. Menjünk.

Lépett egyet, valami használt test-féle anyag maradt utána a hideg kövön, de lelke kitöltötte a hófrakkot, mindenhonnan taps, „hogy volt”-bekiabálások. Mosolyogva, hózsebre vágott kezével elhaladt az éjszakai épületek fölött.

Addig maradt a hó, amíg el nem temettük azt, ami itt maradt belőled. A sírodnál már sár, igazi, adys „magyar sár”. Jó Neked, te elmehettél szépen öltözve, ahogy kell. Ha eljön az idő, mi vajon kapunk-e ilyen szép ruhát valakitől?

 Magyarok a nagyvilágban

Csurka István ránk is nagy hatást gyakorolt! (2.oldal)

Kevés szó esik idehaza Dél-Amerikában élő testvéreinkről. Pedig a földrész majd’ minden országában van magyar közösség, ráadásul lélekszámban is jelentős kolóniáról van szó. Az Argentínai Magyar Hírlap Buenos Airesben jelenik meg – alapító-szerkesztője, Zsuzsó, azaz Haynalné Kesserű Zsuzsánna mutatja be az emigrációt.

Talán nem mindenki előtt ismert, hogy a nagyszerű író meglátogatta kolóniánkat 1989 májusában. Nagy sikerű előadásokat tartott, nagy hatást gyakorolt ránk a személyisége. Természetesen lapunk is megemlékezett róla. Márciusi számunkban emlékező írásunk mellett közöltük azon sorait is, amelyet a Buenos Aires-i Hungária Egyesület emlékkönyvébe jegyzett be a búcsúvacsora alkalmával. Így hangzik: „Méltó szavakat találni egy a világ „alsó” felén élő magyar közösség emlékkönyvébe nehéz és kockázatos. Ha dicsérem, vállveregetésnek érezheti, ha bírálom, megsértődik. Mert érzékeny és törékeny, mint minden létküzdelmet folytató közösség. Most veszem észre, ez utóbbi három szóval mindent kimondtam. Csak a magyart kell hozzátennem. Magyarként létezéséért hősies küzdelmet folytató közösséget ismertem meg itt a „Hung”-ban. Ámulatba ejtett és meghatott. Segített felismerni elfeledett és elföldelt, meggyalázott nemzeti értékeinket. Hitet adott magunkban. Ezt köszönöm elsősorban, no meg persze a szeretetet is! 1989. május 10.”

 Több mint 100 milliós tartalékunk van

A balliberálisoknak nem tetszett az iskola egyházi kézbe adása (4.oldal)

Interjú Haszilló Ferenccel, Kecel polgármesterével

Érdekesek a vádak, hiszen ez a település főleg katolikusokból áll. Az átadásnál főleg a gyermekek érdekeit néztük, azt, hogy sokkal biztonságosabb az egyházi fenntartás. Az egész ügy egy „felfújt lufi” volt. A balliberálisoknak nem tetszett az iskola egyházi kézbe adása. Nem értették meg azt, hogy szó sincs szegregációról, mindenki gyakorolhatja az iskolán belül a saját vallását, tehát nem kötelező katolikus hittanra járni. Vagyis folyamatos csipkelődésekről beszélhetünk, de ezek a hangok mára lecsitultak.

 Vidéki polgárként, városi színvonalon

Azt hiszik: kint semmit sem kell tenniük, és máris dől feléjük az euró (4.oldal)

Horváth Tibor, Fertőszentmiklós polgármestere: 2008-ra ért a városodási folyamat olyan szintre, hogy megkaphattuk a városi rangot. Vidéki polgárként, de városi életszínvonalon élni – ez a jelszavunk. Ezalatt azt a jó értelemben vett vidékiességet értem, ahol erős a lokálpatriotizmus, még összetartók az emberek és élnek a közösségek. Ezeket a tulajdonságokat semmi esetre sem szeretném feláldozni a városiasság oltárán. Tehát építő jellegű a közösség. Ez a magatartásforma, az összetartás megkönnyíti az önkormányzat munkáját.

 Imaév a nemzetért

A XVI. Benedek pápa által októberrel kezdődőenű meghirdetett Hit Éve előkészítéseképpen és az országunkat érő folyamatos támadások kivédésére imaévet hirdetett nagyböjt első vasárnapjától a Margit körúti ferences plébánia képviselőtestülete. Az imádság erejéről és a támadások kivédéséről Fr. Horváth Achillest, az Országúti Ferences Templom plébánosát kérdeztük. (7.oldal)

 A Magyar Koalíció Pártját a parlamentben akarják látni a választópolgárok

A folyamatos „alkalmazkodás-politika” eredménye a magyarság 63 ezres csökkenése (9.oldal)

Interjú Berényi Józseffel, az MKP elnökével

Van rá példa Nyugat-Európában, hogy egy megszűnés felé haladó kisebbség talpra tudott állni, de ehhez egy olyan erős kormánytámogatás kellett, ami Szlovákiában hiányzik. Mindennek alfája és ómegája: a szlovák kormány hozzáállásának megváltozása a magyar kisebbséghez. Eddig pártunk igényeit és kéréseit folyamatosan azzal utasították el, hogy mi a déli országrész elcsatolását követeljük és határmódosítást akarunk. Ezt a demagóg érvelést utasítjuk el azzal, hogy kimondjuk, a magyarság megmaradását tűztük ki célul Szlovákia határain belül. Aki másként beszél, az demagóg nacionalista, kinek számára a legfontosabb dolog, hogy a magyarok eltűnjenek. Nagyon sajnálom, hogy most, amikor a választási programban az MKP felvállalta az autonómia kérdését, még a magyar díjakkal is kitüntetett Rudolf Chmel is elkezdett Trianonozni.

 Weöres Sándor mitikus őshazája

(A holdbeli csónakos a Térszínházban) (12.oldal)

A Térszínház társulata, még a bemutató előtt, éveken át foglalkozott Weöres Sándorral. Részben a beszédművelés, részben a versek szeretete kötötte össze a költőt a Térszínházzal. Dzsajadéva-fordítását is előadták tánccal, zenével. „A költészet mindig is része volt munkánknak, hiszen a magyar nyelv művelése fontos volt számunkra. A magyar nyelv pedig leginkább a lírában tündökletes” – fogalmazta meg Bucz Hunor arra a kérdésre, hogy mi sodorta őket Weöres Sándor felé.

 Bálint László: Megint jönnek, ügynököznek!

Az ügynökhajsza szorgalmazói – régi titkosszolgálati szakkifejezéssel élve – idegen zászló alatt támadnak, színlelik a jobboldaliságot (15.oldal)

Nyilvánvaló, hogy az állambiztonsági ügyek szakértőjeként ellene vagyok az átgondolatlan, nem kellően körültekintő és főleg a bizonyíthatatlan ügynökleleplezéseknek. Eközben nem politikai okok motiválnak! Nem is a mundért, a múltat védem! Csak az igazság érdekében emeltem s emelek szót! Ne feledjük, hogy a rendszerváltozás utáni Magyarországnak volt egy „pufajkás” karhatalmista miniszterelnöke. Egy másik miniszterelnöke egykori SZT állományú állambiztonsági tiszt volt. Lehetett egy olyan országos rendőrfőkapitánya, később az Europol-nál évekig magas funkciót betöltő vezető, aki állambiztonsági tisztként a demokratikus ellenzékiek megfigyelési ügyében besározódott. Amíg egy volt belső elhárító – III/III-as – tiszt magas nemzetbiztonsági beosztásban lehet. Amíg ávós-ávéhás dinasztiák leszármazottai nemzetbiztonsági vezetők, tábornokok lehetnek. Ahol a volt állambiztonsági tisztek, beszervező és tartótisztek nemzetbiztonsági és belügyi vezető tisztségekben lehetnek. Ott egy volt vízügyi szivattyúkezelőnek, egy termelőszövetkezeti gyümölcstermesztőnek, egy TEFU gépkocsivezetőnek stb. ne kelljen attól rettegni, hogy volt hálózati személyként majd pellengérre állítják, a rokonai, szomszédjai leköpik, gyerekei és unokái elfordulnak tőle, mert évtizedekkel ezelőtt beszervezték, de senkinek nem ártott. És ne jöjjön, ne ügynöközzön senki, ha Szabó István esetét el lehet intézni azzal, hogy nem számít az ügynök múltja, az számít, hogy Oscar-díjas.

 

Keresse a Magyar Fórumot csütörtöktől az újságárusoknál!

Kiadóhivatal: 1092 Budapest, Ráday u. 32., I. em. 3. Levélcím: 1464 Budapest, Pf. 1575. Telefon és telefax: 781-3236, 06-30/754-5017. E-mail: info@magyarforum.hu