vissza a főoldalra

 

 

 2012.03.02. 

Bukarest nem akadályozza meg Szerbia EU-tagjelölti státusát

Románia nem akadályozza meg Szerbia EU-tagjelölti státusának elfogadását, de elvárja, hogy Szerbiát is ugyanolyan szigorú megfigyelés alá vessék a kisebbségi jogok betartása terén, mint korábban Romániát - jelentette ki Cristian Diaconesacu román külügyminiszter.

A román diplomácia vezetője a Romania TV hírtelevíziónak kedden elmondta: az Európai Unió általános ügyek tanácsának keddi ülésén azért húzódtak el a tárgyalások, mert Románia szerint az a természetes, ha minden tagjelölt országot ugyanolyan szigorú megfigyelés alá helyeznek, mint Romániát. Valamennyi tagjelölt országnak bizonyítania kell - mondta a külügyminiszter -, hogy tiszteletben tartja a kisebbségek védelmére vonatkozó uniós szabványokat, értékeket.

Rámutatott: a tagországok állam- és kormányfőinek a hét második felében tartandó értekezletükig - amelyen végleges döntés születik Szerbia EU-tagjelölti státusáról - egyrészt Románia és Szerbia aláír egy együttműködési megállapodást kisebbségvédelem témakörben, valamint az EU is figyelemmel kíséri 2012 folyamán a szerbiai románok helyzetét, és arra bátorítja az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet kisebbségügyi főbiztosát, hogy ő is vegyen részt ebben a felmérésben - mondta a román külügyminiszter.

"Nem tettünk egyebet, minthogy komolyan vettük a tagjelölti státussal járó kisebbségügyi szempontokat" - mondta Cristian Diaconescu, aki leszögezte, hogy Románia plusz garanciákat vár Szerbiától annak alátámasztására, hogy tiszteletben tartja kisebbségeinek nyelvi, identitási és lelkiismereti jogait.

 

(MTI)